StoryEditorOCM
KalelargaJAVNA RASPRAVA O IZMJENAMA I DOPUNAMA PROSTORNOG PLANA GRADA

U novom prijedlogu promjene su samo kozmetičke, građevinska područja neće se mijenjati

Piše AVŠ
10. srpnja 2019. - 17:27
arbanasi20-280119

Na službenim stranicama Grada Zadra jučer je objavljena javna rasprava za četvrte izmjene i dopune Prostornog plana uređenja. Javno izlaganje novog prijedloga plana održat će se u utorak, 23. srpnja u velikoj vijećnici, a javni uvid bit će organiziran od utorka, 16. srpnja do 19. kolovoza u prizemlju zgrade Gradske uprave.

Kako doznajemo, u prijedlogu koji je radio Block projekt, odnosno zadarski urbanist Željko Predovan, neće biti velikih promjena u gradskom urbanizmu. Riječ je više o kozmetičkim, takozvanim “točkastim” izmjenama koje će u planske dokumente ažurirati postojeće stanje, pogotovo prometnih koridora, te razjasniti neke odredbe tekstualnog dijela plana koji se do sada različito tumačio.

- Ako gledamo ono što zanima građane, točno je da u ovom prijedlogu nema suštinskih izmjena jer se građevinska područja zone nisu mijenjala, kao ni namjene. Najviše se radilo na tekstualnom dijelu plana gdje su pojedine odredbe različiti referenti različito tumačili, što je zadavalo probleme i projektantima i investitorima. Sad je taj dio plana pročišćen da ga svi mogu jednako čitati- kazao nam je jučer arhitekt Predovan.

Druga važna novost tiče se korekcije prometnih koridora, odnosno usklađivanja plana sa stvarnim stanjem u prostoru.

- Neke dijelove, koji su bili zastarijeli, sada smo ažurirali, te ucrtali prometnice za koje postoje planovi kako bi plan prilagodili realno stanju- kaže Predovan.

U raspravu o prijedlogu izmjena uključilo se i Društvo arhitekata Zadra (DZA) gdje također čekaju javni uvid.

- Kad se krenulo u izradu, naši su se članovi uključili sugestijama, kritikama i komentarima, a održan je i sastanak s izrađivačem. Koliko je tih sugestija uvaženo, vidjet ćemo nakon objave prijedloga. U svakom slučaju, naše Društvo će aktivno sudjelovati na javnoj raspravi- rekao nam je Petar Kozina, novoizabrani predsjednik ZDA koji je na tom mjestu zamijenio dosadašnju predsjednicu Nives Kozulić.

Za vrijeme javnog uvida, grafički i tekstualni dio prijedloga plana bit će dostupni i na službenim stranicama Grada te u informacijskom sustavu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Pisana mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Prijedlog Plana mogu se dostavljati za cijelo vrijeme trajanja javne rasprave.

 

19. travanj 2024 17:05