StoryEditorOCM
4 kantunaJAVNI PROSVJED DUJE STANIŠIĆA ISPRED TZ ZADRA:

Zadrani uživajte u koncertu, ali sitite se da je Petrčane dobilo nula iako je uplatilo 3 milijuna kuna bruto, a vi ste dobili zauzvrat Ritu Oru!

Piše M. Kalajžić
12. srpnja 2019. - 23:25
duje_stanisic4-120719

U petak, nešto iza 12 sati, ispred Turističke zajednice grada Zadra Duje Stanišić, bivši predsjednik Mjesnog odbora Petrčane i predstavnik turističkog mjesta Petrčane, javno je prosvjedovao zbog, kako je kazao, sramotnog odnosa Turističke zajednice grada Zadra prema Petrčanima, što je povezao i s organizacijom koncerta Rite Ore u Zadru.

- Ja sam ovdje kako bih prenio da misto Petrčane želi dobrodošlicu Riti Ori u naš predivan grad. Petrčanci, a ja se nadam da predstavljam većinu normalnih Petrčanaca, žele joj da se lipo provede i da ima dobar koncert i zabavu. S obzirom da misto Petrčane u 2019. godini nema niti jednu manifestaciju u planu i programu TZ grada Zadra - pošto ćemo mi dobiti nula kuna iako godišnje uplatimo otprilike 1,5 milijun kuna neto TZ grada Zadra – onda nam logika nalaže da smo mi financirali koncert Rite Ore u Zadru! I zato joj mi želimo dobrodošlicu, a šaljemo joj i naše petrčke delicije: maslinovo ulje za kojega znamo da ga voli u chili varijanti, zatim roze vino Kraljevskih vinograda, tu su šalica i majica Petrčana... To ćemo sve uručiti Turističkoj zajednici u nadi da će to oni njoj stvarno dati. Mi Petrčanci volimo Ritu Oru, i staro i mlado je sluša i pozdravljamo odluku da je došla u naš grad – kazao je s dozom sarkazma Stanišić, pa nastavio:

- Ali ne slažemo se s par stvari. Prvo visoki datum 30. kolovoza, mislimo da su naše šolde mogli bolje iskoristiti usrid sezone, zatim ne znamo koja je ciljana publika koja dolazi slušati Ritu Oru? Mi znamo da je to negdje do 16 do 20 godina, postavlja se pitanje želimo li privući te mlade turiste, kolika im je platežna moć i smiju li oni putovati sami izvan svoje zemlje? Htjeli bi poželjeti svim Zadranima koji dođu na koncert Rite Ore dobar provod, ali kad se naježe kad ona otpjeva piano forte, kad im bude najlipše, neka se site da je Petrčane dobilo nula da bi oni mogli uživati u koncertu Rite Ore. To je moja glavna poruka: Zadrani uživajte u koncertu, ali sitite se da je Petrčane dobilo nula iako je uplatilo 3 milijuna kuna bruto, a vi ste dobili zauzvrat koncert Rite Ore. Da se naših milijun i pol kuna uložilo u Petrčane, Zadrani bi samo ostali bez koncerta Rite Ore, sve druge fešte i feštice bi ostale, čak i Advent. A bez tog koncerta bi valjda preživjeli – poručio je Stanišić i zapitao se zašto se javnim novcem financira koncert na Višnjiku koji će biti komercijalan, odnosno za kojeg će se naplaćivati ulaznice.

Turistička zajednica plaća, grad Zadar organizira, kome ide novac od tih ulaznica? HTZ je u 2019. godini navela puno gradova i općina koji imaju mega evente. Zadar je jedini koji nema mega event. Zašto je to tako? Petrčane već godinama zaslužuju uređene biciklističke staze, cvjetnjake, uređene plaže i manifestacije koje ove godine u planu i programu ne postoje. Niti jedan koncert i manifestacija ne postoje. Ja se pitam zašto je to tako jer godišnje uplaćujemo 3 milijuna kuna, a za 2018. godinu nisu nam uopće htjeli dostaviti podatke, ali 1,5 milijun kuna ostane TZ grada Zadra. Osam njihovih djelatnika loše organizacijski vode i ovaj grad, pa naravno da ne mogu stići niti Petrčane o kojima se apsolutno nitko ne brine. Svake godine ću ovdje doći u isto vrime i upozoravati na ovo, a promijnenit će se to jedino kad se promijeni vlast u državi i politička struktura. Onda će se Petrčane moći odvojiti i dobiti zasluženi status, kao jedino misto na Jadranu koji ima četiri hotela, od čega jedan sa pet zvjezdica. U turističkom proračunu nešto smo malo slabiji od Vira, isti otprilike kao Nin, bolji smo od Zatona, Silbe... Ono što su Vodice Šibeniku, Ičići Opatiji, a Opatija Rijeci, mi bi trebali biti gradu Zadru, a naravno nismo. Umjesto da nam se nešto dalo, dobili smo najgori oblik ponižavanja – rekao je Stanišić dodajući kako će darove za Ritu Oru je predati direktoru TZ Zadra Mariju Paleki "ako ga uhvati u uredu".

- Možda je negdje na treningu, znamo da je profesor tjelesnog. Ovim putem pozdravljam sve koji su dugo išli na fakultet, radili u turizmu i imaju iskustva, ali je profesor tjelesnog bio bolji i kvalitetniji odabir od njih, kazao je Stanišić primjetivši kako će s Palekom možda uspjeti dogovoriti barem trening "da mu pomogne istesati liniju".

Tražili smo nakon njegovog istupa odgovor direktora TZ grada Zadra Marija Paleke, ali se nije javio na pozive. Provjerili smo i u TZ grada Zadra hoće li se direktor oglasiti, ali nam niti tamo nisu nam znali reći gdje je direktor i hoće li uputiti priopćenje novinarima.
 

Jedini semafor u Zadarskoj županiji koji ima kolone po 15 kilometara su Žmirići. Svi stanovnici i svi turisti Vira, Privlake, Nina, Zatona, Vrsi, Petračana i Kožina prolaze preko Žmirića. Jedino mi iz Petrčana imamo kolone 12 km u oba smjera i turisti nam čekaju po 2, 3 sata. Već 10 godina postoji gotov projekt za Žmiriće. Ruše se rotori da bi se igrali Boba Graditelja, a to čvorište se ne može riješiti.

 

- Ja sam ovdje u svojstvu običnog mještanina Petrčana, privatnog iznajmljivača i ugostitelja. Da više ljudi iziđe i kaže svoje mišljenje bilo bi nam svima bolje. Vodio sam Mjesni odbor Petrčane četiri godine, o svojim nasljednicima ne želim govoriti, to su naši interni problemi u mistu koje svatko ima... Ja im želim puno uspjeha u radu. Da su oni izišli pred vas i rekli ovo što sam rekao, ja se ne bih "gurao", ali ako nema nitko tko će dignuti glas, onda ću to ja.
23. travanj 2024 20:44