StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKI POŽAR NA ZRĆU GASE TRI KANADERA, 64 VATROGASCA I 22 VOZILA

Vatrogasni zapovjednik Ostović: Zaštitili smo imovinu i ljude na plaži, vatrom je zahvaćeno preko 5 hektara šume, još ne znamo što je uzrok ali - bit će to dobro!

16. srpnja 2019. - 09:55
Požar-Zrće-vatrogasci-640x411

- Bit će to dobro! Požar još nije lokaliziran, ali će nadam se uskoro biti - kazao nam je Hrvoje Ostović, vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije, koji je na požarištu na Zrću stigao noćas oko četiri sata.

Noć je vatrogasnim ekipama na terenu predstavljala problem zbog vidljivosti i mogućnosti koordinacije gasitelja, a poteškoće im je predstavljao i snažan vjetar promjenjivog smjera. Nakon svitanja vatrogasne pozicije su postavljene efikasnije i sada sve ide svojim tokom, a vjetar je u slabljenju, dodao je Ostović.

- Požar je izbio u gustoj šumi na samoj plaži Zrće oko 1 sat iza ponoći kada je lokalna vatrogasna ekipa dobila dojavu. Vatra je došla na nekih 300-350 metara od prvih ugostiteljskih objekata. To nije bio visoki plamen, nego prizemna vatra, gorile su iglice i nisko raslinje, jer taj dio šume nije bio održavan. Vatrogasci su prioritetno odmah tu počeli s gašenjem kako bi spriječili mogućnost materijalne štete i oslobodili puteve za evakuaciju ljudi. Naime, u trenutku izbijanja požara u ugostiteljskim objektima na Zrću je bilo nekoliko tisuća ljudi. Za sada nije bilo potrebe za medicinskim intervencijama, nitko nije ozlijeđen - kazao nam je vatrogasni zapovjednik Ličko-senjske županije.

Glasnogovornica PU Ličko-senjske Maja Brozičević rekla nam je da veliki požar na Zrću gase tri kanadera, 64 vatrogasca iz Ličko-senjske i Zadarske županije uz pomoć 22 vozila, a na terenu su i 32 policijska djelatnika.

Nakon izbijanja požara policija je zatvorila cestu između Paga i Novalje jer se na njoj nalaze kolone vatrogasnih vozila. Vitalni objekti u Novalji nisu ugroženi i za sada ne postoji opasnost od širenja požara.

- Što se tiče uzroka požara poznato nam je gdje je izbio u šumi nedaleko same plaže, ali što je uzrok u ovom trenutku mi je teško reći. Više nema visokog plamena, sada je to nešto sasvim drugo nego što je bilo tijekom noći. Noćas su u pomoć došla dva kanadera, a nakon toga i treći. Požar je zahvatio područje od najmanje pet hektara guste crnogorične šume. Sada  je stanje izdimljavanja, uskoro ćemo prodrijeti u opožareni prostor i postepeno rješavati problem - kazao nam je vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

19. travanj 2024 21:51