StoryEditorOCM
KalelargaSTIŽU NAM NOVI TOPLINSKI UDARI, ALI I NAGLO ZAHLADNJENJE

Temperatura će rasti i do 35 stupnjeva, ali u roku od 24 sata strovalit će se za čak 10 stupnjeva

Piše JL
22. srpnja 2019. - 14:47
kisa-sunce

Nakon niza dana koji su donijeli neuobičajeno osvježenje u srpnju zbog čega mnogi građani ‘nisu imali osjećaj da je ljeto’, ljetne temperature su stigle. Meteorolozi za sredinu tjedna čak upozoravaju na toplinske udare, a krajem tjedna stiže nam ponovno velika promjena i desetak stupnjeva niža temperatura.

Državni hidrometeorološki zavod za pondjeljak je najavio pretežno sunčano i u većini krajeva vruće. U unutrašnjosti ujutro ponegdje kratkotrajna magla, a poslijepodne, uz prolazno više oblaka, lokalno je moguć poneki pljusak, uglavnom u najzapadnijim i gorskim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar na kopnu slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni, a na Jadranu će puhati uglavnom umjerena bura te sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 29 i 34 °C.

U utorak nas i dalje čeka pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti prolazno uz umjerenu naoblaku. Vjetar će biti slab, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 30 i 35 °C.

I u nastavku tjedna nastavit će se iznadprosječno toplo vrijeme, piše HRT. Očekuje se porast temperature i noću pa ni tad više nećemo moći tražiti osvježenje. Na snazi je i umjerena opasnost od toplinskog vala.

Na kopnu se može očekivati obilje sunca i ljetna vrućina, uz najvišu dnevnu temperaturu uglavnom između 30 i 35 °C. Osvježenje će povremeno donositi umjeren sjeveroistočnjak, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

Prema kartama koje je objavio DHMZ, a koje donose prognozu za sedam dana, jasno se vidi porast oborina krajem tjedna označenih zelenom bojom, da bi u nedjelju cijela Hrvatska zazelenila, osim možda krajnjeg juga Dalmacije.

Također, jasno je i da će temperature rasti do 32°C, a najtoplije će biti u četvrtak. No, ono što bi moglo neugodno iznenaditi meteoropate je nagli pad temperature u nedjelju kad će s prosječnih 30-ak pasti na prosječnih 20°C u unutrašnjosti. 
24. travanj 2024 18:38