StoryEditorOCM
KalelargaVELIKA OLUJA PRIBLIŽAVA SE HRVATSKOJ!

Na samo stotinjak kilometara od naše granice padale ledene gromade promjera čak sedam centimetara

Piše Tomislav Kukec / Jutarnji list
27. srpnja 2019. - 20:49
08-2013_CROPIX_izbor6

Jaka oluja, čiji bi kraci u večernjim satima i sutra trebali zahvatiti i Hrvatsku, već stvara probleme na području Hrvatske i Slovenije.

Prema podacima slovenske meteorološke stranice Neurje, u mjestu Wildon nedaleko austrijskog Graza zabilježena je jaka tuča, a s neba su padali golemi komadi leda promjera čak oko sedam centimetara.

I dok bi lokalnih grmljavinskih nevremena te kasnije navečer i neverina u Istri moglo biti već danas, meteorolozi predviđaju da će vrhunac nestabilnog vremena Hrvatsku pogoditi sutra. Za pojedine regije, naročito Istru i Kvarner, izdato je crveno upozorenje o potencijalno opasnom vremenu.

Državni hidrometeorološki zavod također najavljuje jaka grmljavinska nevremena i pljuskove tijekom nedjelje. Bit će pretežno oblačno i nestabilno uz povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom. Oborina će mjestimice biti obilna, osobito na Jadranu i uz njega.

Rijeka, 090719.
Ljetni pljusak popracen munjama.
Na fotografiji: munja udara pored tankera.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Matija Djanjesic / CROPIX

Udar munje kod Rijeke

 

Već u noći i ujutro grmljavinsko nevrijeme praćeno pojačanim vjetrom vjerojatno je na sjevernom Jadranu, a potom i drugdje. U unutrašnjosti vjetar slab do umjeren jugoistočni dok će na Jadranu puhati umjereno i jako jugo, a navečer će vjetar posvuda oslabjeti. Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu od 17 do 21, na Jadranu od 20 do 25, a najviša dnevna između 25 i 30 °C.

Grmljavinsko nevrijeme te jake oborine očekuju se sutra i na širem zagrebačkom području.

20. travanj 2024 13:54