StoryEditorOCM
KalelargaVAKULA O OLUJI KOJA NAS OČEKUJE U NEDJELJU

Vrijeme će biti "uf"! Posebno će biti opasno za ljude i imovinu uz more i na moru

Piše Jutarnji.hr
28. srpnja 2019. - 10:35
kastela_munje1-090719

I prema subotnjim prognozama djeluje neprijepornim da nam u nedjelju stiže dugonajavljivana promjena vremena s kišom, često i obilnijom, u obliku pljuskova s grmljavinom, a bit će i olujnih nevremena i tuče, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

VELIKA OLUJA PRIBLIŽAVA SE HRVATSKOJ! Na samo stotinjak kilometara od naše granice padale ledene gromade promjera čak sedam centimetara

Osim pada temperature većini će vjerojatno još veće nevolje stvarati vjetar, posebice jugo, koje će na većem dijelu Jadrana sve do poslijepodneva biti jako, gdjegod i olujno, pa će, uz mjestimične nevere, plovidba dodatno biti otežana. Stoga je nautičarima i ostalima koji su planirali ploviti najbolje naći sigurnu luku, piše naš poznati meteorolog i prognostičar Zoran Vakula zaHRT.

I u ponedjeljak će još u većini krajeva biti kiše, mjestimice i grmljavine. Od utorka pak ponovno stabilnije, većinom i suho, te svakako sunčanije i toplije, često i vruće, ali ipak ne kao u ovome tjednu. Vjerojatnost za pljuskove se opet povećava od petka, osobito u kopnenom području...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize

Puhat će jako jugo

U nedjelju se savjetuje poseban oprez jer će vrijeme biti izuzetno nepovoljno zbog olujnih nevremena i obilnih pljuskova, pa i tuče. Posebno će biti opasno za ljude i imovinu uz more i na moru, gdje će puhati i jako jugo. No, osvježenje će vjerojatno mnogima dobro doći. Vruće će još biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, uz jugoistočnjak. Tijekom dana sve nestabilnije, većinom poslijepodne i navečer uz mogućnost lokalnih nevremena.

U središnjoj Hrvatskoj s jugozapada već prijepodne jače naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s gmljavinom te osvježenjem, a osobito su poslijepodne vjerojatna jača nevremena s tučom i obilnijom oborinom.

Već u noći i ujutro jake grmljavinske nevere praćene obilnom kišom, olujnim vjetrom, vjerojatno i tučom, zahvatit će sjeverni Jadran, za koji je stoga objavljeno crveno upozorenje - najvišeg stupnja. Gotovo će u isto vrijeme nestabilnosti biti i u gorju. Jako jugo s olujnim udarima će slabjeti i prolazno skrenuti na jugozapadnjak, duž obale buru. Prilično će osvježiti.

S jačim naoblačenjem izraženi pljuskovi i grmljavina, te jake nevere u Dalmaciju će se proširiti do sredine dana, a najnepovoljnije će biti poslijepodne. Jako jugo s olujnim udarima te umjereno valovitim i valovitim morem, slabjet će u drugom dijelu dana. Dnevna temperatura zamjetno niža od sutnje, između 26 i 28 °C.

Pljuskovi i grmljavina i u ponedjeljak

Na jugu Hrvatske promjena vremena s jakim neverama i obilnim pljuskovima nailazi većinom u poslijepodnevnim satima, a već prijepodne će se naoblačiti. Stoga će se i dnevna temperatura većinom zadržati ispod 30 °C, a ujutro će biti oko 25 °C. Jako i vrlo jako jugo će slabjeti prema kraju dana.

Iako će na Jadranu još i u ponedjeljak mjestimice biti pljuskova i grmljavine, doći će do postupnog smirivanja vremena i smanjenja naoblake, a zapuhat će sjeverozapadni vjetar. U nastavku se tjedna vraća ljetni ugođaj, uz sunce i danju slab do umjeren sjeverozapadnjak, a ujutro ponegdje buru. Ponovno će biti vruće.

Sredinom idućeg tjedna na kopnu pretežno sunčano, stabilnije i ponovno vruće. A do tada, uz promjenljivo vrijeme, povremeno pljuskovi i grmljavina, najčešće u ponedjeljak, kada će još biti i razmjerno svježe te puhati sjeverni vjetar.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

25. travanj 2024 19:34