StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: S MEĐUNARODNOG MITINGA U SLOVAČKOJ

Kiowe se vratile kuće

Piše Zadarski.hr
6. kolovoza 2019. - 18:48

Slovački zrakoplovni miting u zrakoplovnoj bazi Sliac u Slovačkoj Republici posjetilo je više od 100 000 ljudi

Dva helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) vratila su se u ponedjeljak, 5. kolovoza 2019 u matičnu bazu u Zemunik nakon sudjelovanja na međunarodnom zrakoplovnom mitingu u Slovačkoj.

Naime, dva helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior iz sastava Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze HRZ-a iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku sudjelovala su od 3. do 4. kolovoza 2019. na međunarodnom zrakoplovnom mitingu (Slovak International Air Fest – SIAF2019) u zrakoplovnoj bazi Sliac kod Banske Bystrice u Slovačkoj Republici.

Zapovjednik EH pukovnik Davor Gren istaknuo je kako je predstavljanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u Slovačkoj bilo vrijedno iskustvo za letačke posade, ali i zrakoplovne tehničare.

„Publika je sa zanimanjem tražila informacije o Kiowama, posebno iz razloga što je to bilo njihovo prvo sudjelovanje na međunarodnom aeromitingu kao i činjenicu što se tek nedavno ušle u operativnu uporabu Hrvatske vojske”, iznio je pukovnik Gren.

Slovački zrakoplovni miting u dva dana posjetilo je nešto više od 100 000 ljudi, a zrakoplovnu tehniku i letačke vještine uz domaćina predstavilo je još 12 zemalja.

Tako je ukupno prikazano 60 zrakoplova i 52 letačka programa. Između ostalog, Republika Slovačka premijerno je prikazala helikopter UH-60, a od ostalih
zrakoplova i tehnike na static displayu na kojem su bile izložene i Kiowe prikazani su AH-64E, Eurofighter, F-16, L-39, Boeing E-3A, PZO sustav S-300 i mnogi drugi.

U letačkom programu svojom atraktivnošću isticao se nastup akrobatske grupe talijanskog ratnog zrakoplovstva “Frecce Tricolori” te demo letovi aviona F-16 iz sastava oružanih snaga Grčke i Poljske

20. travanj 2024 04:59