StoryEditorOCM
4 kantunaNOVO: VELIKA AKCIJA ZADARSKE POLICIJE PROTIV GOSPODARSKOG KRIMINALA

Kazneno prijavljeno 16 osoba i 7 tvrtki s područja Zadra, sucu istrage privedeno pet osumnjičenih! Optuženi su za višemilijunsku utaju poreza i pranje novca!

9. kolovoza 2019. - 00:45
ub5

Zadarska policija podnijela je u četvrtak kaznu prijavu protiv 16 osoba i sedam tvrti sa zadarskog područja za kaznena djela iz područja gospodarskog kriminala. Pet osoba je privedeno sucu istrage i za njih je zatražen istražni zatvor, potvrdio nam je u četvrtak navečer sudac istrage Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

- Privedeno je pet osoba sa zahtjevom za određivanjem istražnog zatvora, u optužnici se nalazi 16 fizičkih i sedam pravnih osoba uglavnom s područja Zadra. Kaznenom prijavom policija ih optužuje da su počinili djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, krivotvorenje poslovne ili službene isprave te krivotvorenje javnih isprava – kazao nam je Visković dodajući kako će više informacije o privedenima i svojoj odluci hoće li ih zadržati u pritvoru reći u petak ujutro.

Akcija zadarske policije pripremala se nekoliko mjeseci, a u nju su bili uključeni i policajci sa zagrebačkog područja.

Prema neslužbenim informacijama, skupinu se tereti da su različitim kriminalnim aktivnostima pričinili štetu veću od 10 milijuna kuna, ponajviše po osnovi zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza. Među privedenima se nalaze i neki poslovni suradnici Vedrana Ikića, nedavno osuđenog za pomaganje u bijegu Denisu Paraću, te članovi njihovih obitelji. Policijska istraga obuhvatila je nekoliko desetaka osoba, a pojedinci su nakon privođenja i razgovora s istražiteljima pušteni na slobodu.

Glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin potvrdila nam je da je policijska akcija u tijeku, ali više informacija o svemu, rekla je, javnost će dobiti u petak, kada će u PU zadarskoj biti održana konferencija za novinare.

Prema neslužbenim informacijama među privedenima su uglavnom osobe sa zadarskog te zagrebačkog područja koje su sudjelovale u organiziranom pranju novca i drugim kriminalnim aktivnostima. Novac se navodno putem mjenica izvlačio iz privatnih tvrtki sa zadarskog područja, i potom "prao" na području Zagreba. U tome im je, sumnja se, svojim znanjem pomagao jedan bivši pripadnik zadarske policije koji živi u Zagrebu, inače otprije prijavljivan zbog raznih kaznenih djela. Preko njega su pojedinci iz Zadra izvlačili novac iz svojih firmi i zadržavali ga za sebe. Tako su oštetili vlastite tvrtke, ali i izbjegli plaćanje poreza.

Među osumnjičenim osobama nalazi se nekoliko zvučnih imena sa zadarskog područja poznatih široj javnosti po svom javnom i poslovnom djelovanju, a uhićeni su i neki predstavnici i zaposlenici zaštitarskih tvrtki.

19. travanj 2024 23:55