StoryEditorOCM
KalelargaNOVI DETALJI IZ AKCIJE ZADARSKE POLICIJE PROTIV SKUPINE ORGANIZIRANIH KRIMINALACA

Preko tvrtki bivšeg visoko rangiranog policijskog službenika Budimira Savarina izvukli više od 12 milijuna kuna. U svemu su sudjelovali i Toni Šimičev, Marko Čulina Maka, Vedran Ikić i Žilijen Satmari...

9. kolovoza 2019. - 13:14
Bivši policajac Marko Čulina Makaposkoci_press1-081212

NOVO:

Među osobama koje je zadarska policija optužila za sudjelovanje u organiziranom gospodarskom kriminalu odnosno da su počinili djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, krivotvorenje poslovne ili službene isprave te krivotvorenje javnih isprava nalaze se i Žilijen Satmari, Marko Čulina Maka, Toni Šimičev, vlasnik zadarskih barova Hype, Teatro, Mango i LA , te Budimir Savarin, nekadašnji visoko rangirani policijski službenik u Zadru.

Savarin je imao četiri registrirane tvrtke preko kojih se prao novac, a među optuženima je i Vedran Ikić kojega policija sumnjiči da je kriminalnim  makinacijama izvukao preko pet milijuna kuna. Ikić je trenutno u pritvoru.

Ukupna šteta je veća od 12 milijuna kuna, a samo je državni proračun oštećen za više od 2,5 milijuna kuna.

 

RANIJE

Sudac istrage Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković odredio je mjeru istražnog zatvora do mjesec dana trojici od pet muškaraca koji su u četvrtak kasno navečer privedeni uz kaznenu prijavu za gospodarski kriminal. 

Među zadržanima u pritvoru je i Marko Čulina Maka, bivši policajac i poslovni partner Vedrana Ikića, nedavno osuđenog na 18 mjeseci zatvora za pomaganje Denisu Paraću u bijegu pred zakonom. Sinoć je sucu istrage bio priveden i Mate Ivković, ali je nakon ispitivanja pušten na slobodu.

- Za trojicu osumnjičenika odredio sam mjeru istražnog zatvora do 30 dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznena djela. Dvojica privedenih su nakon ispitivanja pušteni. Županijsko državno odvjetništvo će odlučiti hoće li protiv njih nastaviti kazneni progon – kazao nam je u petak ujutro sudac istrage Hrvoje Visković.

Podsjetimo, 16 osoba i sedam tvrtki sa zadarskog područja policija je u četvrtak optužila za sudjelovanje u organiziranom gospodarskom kriminalu odnosno da su počinili djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, krivotvorenje poslovne ili službene isprave te krivotvorenje javnih isprava. Sumnjiče se za izvlačenje novca preko fiktivnih tvrtki te da su tako oštetili tvrtke i državni proračun utajom poreza u visini od oko 10 milijuna kuna.

Uskoro opširnije....

20. travanj 2024 01:43