StoryEditorOCM
KalelargaNA SLOBODI TROJAC IZ SKUPINE OSUMNJIČENE ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL U ZADRU

Čulina, Savarin i Satmari pušteni iz pritvora!

Piše B.S.
6. rujna 2019. - 21:42
ub5

Žilijen Satmari (41), Marko Čulina Maka (48) i Budimir Savarin (48) pušteni su danas iz istražnog zatvora u Zadru na slobodu sa koje će se braniti do kraja postupka u kojem ih se sa još 13 osoba sumnjiči za izvlačenje novca preko fiktivnih tvrtki čime su državni proračun oštetili utajom poreza u visini od oko 10 milijuna kuna.

Pritvor im je bio određen zbog opasnosti od utjecaja na supočinitelje i svjedoke, kao i zbog opasnosti od ponavljanja djela, a ranije su iz njega pušteni i Mate Ivković (33) i Mario Bilić (46).

Trojac za koji je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru tražilo produljenje od još dva mjeseca zatvora je pušten odlukom suca istrage Hrvoja Viskovića.

- Više ne postoje osnove za njihovo zadržavanje u pritvoru. Još slijedi žalba odvjetništva - rekao je Visković.

Sveukupno 16 osoba od kojih ih je sredinom kolovoza petero bilo zadržano u pritvoru, sumnjiči se da su od 2015. do 2019. kao osnivači i odgovorne osobe u 11 tvrtki i jednoj zadruzi, izvlačili novac s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi, a na štetu svojih trgovačkih društava i državnog proračuna.

To su radili na način da su u dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom tri trgovačka drušva s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiri tvrtke sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom također s vinkovačkog područja, od njih zaprimali, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture za neistinite usluge i robu, nakon čega su uplaćene iznose podizali u gotovini te ih potom vraćali "na ruke".

Evidentiranjem tih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih društava neosnovano su zatražili i ostvarili odbitak PDV-a.

U ovoj akciji prijavljeno je i sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja, a to su Vipera Protecta d.o.o., Bilić gradnja d.o.o., Atena d.o.o., Maggo d.o.o., Ira grad d.o.o. i Sokol projekt d.o.o., Diklovac d.o.o. i jedna zadruga, a to je Braniteljska zadruga Sokol iz Zadra.

U policije ističu da se nijedno od trgovačkih društava preko kojih je novac izvučen nije bavilo nikakvom djelatnošću, nema zaposlenih, nema poslovnih prostora i samo su poslužila kao transferna društva za novčane transakcije.

Materijalna šteta državnom proračunu procijenjena je na 2,4 milijuna kuna, a osumnjičeni su navodno ostvarili imovinsku korist od gotovo 10 milijuna kuna.

U istraživanju je sudjelovalo 30 policajaca, a protiv svih 16 prijavljenih osoba podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanja, utaje poreza i carine i krivotvorenja službene i poslovne isprave.

 

26. travanj 2024 13:10