POVIJESNO IZNENAĐENJE ZA ZADRANE Počasna satnija Kravat pukovnije danas će u Zadru održati svoju poznatu Smjenu straže!

POVIJESNO IZNENAĐENJE ZA ZADRANE

Na samom ulazu u Zadar, u kulturno-povijesnoj palači Cedulin, otvoren je salon luksuznog modnog brenda Croata. U besprijekornom interijeru nekadašnje rezidencije zadarske plemićke obitelji iz 12. stoljeća, CROATA Museum Concept Store oslikava koliko je snažna povezanost mode, tradicije i kulturne baštine.

Prilikom potrage za idealnom kravatom ili rupcem u salonu brenda Croata bit ćete upoznati s pričama prikazanima u čast kravati koja simbolizira i promiče vrijednosti zapadne civilizacije kao znak kulture i otmjenosti. Ovo prodajno mjesto prenosi priču o kravati uz niz muzejskih naracija posvećenih glasovitim Zadranima. Riječ je o muzejskoj interpolaciji u prodajni prostor, inovativnom iskoraku u maloprodaji priznatom još 2008. u Milanu na Europskom forumu kompanijskih muzeja

S obzirom na to da ovaj naš domaći brend s lakoćom postiže idealan spoj vrijednosti prošlosti i sjaja budućnosti i ne čudi što ćemo u ponedjeljak barem nakratko moći uživjeti se u neka povijesna vremena.

Tako će Kravat pukovnija u ponedjejak u prijepodnevnim satima u Zemuniku, u svom punom sastavu – koji čine do 17 pješaka i 4 konjanika – uveličati svečanost uručenja posebno dizajniranog pilotskog rupca/kravate svim pilotima na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior u sastavu HRZ-a, a koje je izradio i dizajnirao brend CROATA.

Pilotski rubac/kravata time postaje prepoznatljivi simbol izvidničko-borbenih pilota na Kiowama, a dolazak Počasne satnije Kravat pukovnije kao povijesne vojne postrojbe koja se brine o očuvanju hrvatske tradicije i baštine (osobito hrvatskih konjičkih postrojbi) poveznica je sa današnjom modernom i suvremeno opremljenom “zračnom konjicom”, kako se vrlo često u današnje vrijeme nazivaju izvidničko-borbene helikopterske postrojbe Hrvatske vojske.

Nakon ceremonije dodjele, u popodnevnim satima Kravat pukovnija proći će i gradom Zadrom.

Naime, Počasna satnija Kravat pukovnije, na čelu sa zapovjednikom Željkom Matejčićem, u ponedjeljak 16. rujna 2019. godine u 18.30 sati u Zadru će održati svoju poznatu Smjenu straže!

Odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, Počasna satnija svojim programom aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini. Zanimljivo je da su Hrvati, kao dio svoje tradicionalne odore, na sebi svojstven način vezali oko vrata slikovite rupce. Ovaj lijepi «hrvatski stil» osvojio je probirljive Parižane u vrijeme Louisa XIV. i oni su usvojili novi modni predmet koji se nosio «à la Croate» (na hrvatski način). Taj izraz ubrzo je postao korijen nove francuske riječi «cravate».

U 18.30 prijeći će preko mosta i ući u staru jezgru grada

U 18.40 u dvorišnom prostoru palače Cedulin, ispred Turističke zajednice grada Zadra i salona modnog brenda CROATA napravit će atraktivnu ceremoniju pregleda ustroja te postaviti dva stražara ispred ulaznih vrata odakle kreću prema Narodnom trgu, gdje će se u 18.55 sati odvijati ceremonija pregleda sablji.

S Narodnog trga postroj će krenuti dalje, od katedrale sv. Stošije do Pozdrava Suncu sljedećim putem: Kalelarga – Perivoj Gospe od zdravlja – Ul. Božidara Petranovića – Ul. Ivana Danila – Istarskom obalom do Pozdrava Suncu, odakle će se Kalelargom vratiti do Narodnog trga i palače Cedulin gdje će se u 20.15 sati održati ceremonija preuzimanja stražara.

Pozivamo građane i posjetitelje grada Zadra da dođu vidjeti nastup Kravat pukovnije i uživaju bar nakratko u dijelu povijesti koji veliča Hrvatsko podrijetlo kravate.

Naslovnica Promo

Najčitanije

IZVIDI SE I DALJE PROVODE Zadarska policija: "Američki turisti našim službenicima nisu rekli ništa od onoga što su kasnije iznijeli na društvenim mrežama. Kad je trebalo početi krim istraživanje, oni su napustili Hrvatsku"

Zadarska policija:
  Nakon što su jutros iz zadarske policije potvrdili da se u noći sa subote na nedjelju u noćnom klubu &quo...
Zadarska policija: "Američki turisti našim službenicima nisu rekli ništa od onoga što su kasnije iznijeli na društvenim mrežama. Kad je trebalo početi krim istraživanje, oni su napustili Hrvatsku"

INCIDENT U GRADSKOJ UPRAVI UZBURKAO DUHOVE Vlasnik ugostiteljskog objekta (41) napao gradsku službenicu zbog koncesije za štekat! Nazvao nas je i osporio informacije iz policije, ali onda nas je nazvala i napadnuta, evo što nam je rekla...

Vlasnik ugostiteljskog objekta (41) napao gradsku službenicu zbog koncesije za štekat! Nazvao nas je i osporio informacije iz policije, ali onda nas je nazvala i napadnuta, evo što nam je rekla...
Zbog narušavanja javnog reda i mira policija je prijavila 41-godišnjaka iz Biograda. On je u četvrtak došao u...
Vlasnik ugostiteljskog objekta (41) napao gradsku službenicu zbog koncesije za štekat! Nazvao nas je i osporio informacije iz policije, ali onda nas je nazvala i napadnuta, evo što nam je rekla...