StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: RADNICI CROATIA ZADAR LINEA 19 GODINA ČEKAJU RASPLET STEČAJA

Nećemo odustati od svojih otpremnina – spremni smo i za prosvjed pred sjedištem Vlade u Zagrebu!

Piše P.O.
17. rujna 2019. - 14:42
prosvjed3-170919

Osam godina od zaključenja stečaja "Croatia Zadar Linea" pokrenutog još 2000. godine, sporovi oko isplata još traju, ali radnici nekadašnjeg zadarskog prijevoznika ne odustaju od svojih potraživanja. U utorak su održali još jedan u nizu prosvjednih skupova i najavili mogućnost da u listopadu sličan prosvjedni skup održe i pred sjedištem Vlade u Zagrebu.

-Radnici potražuju 4,4 milijuna kuna, a prodajom kolodvora u Benkovcu i Obrovcu na računu stečajnog upravitelj Frane Negra stiglo je više od 1,7 milijuna kuna, pa radnici očekuju da im se isplati oko 40 posto njihovih potraživanja. Međutim, stečajna je sutkinja odbacila takvu mogućnost jer su radnici navodno propustili rokove za podnošenje zahtjeva. Na tu smo se odluku žalili Visokom trgovačkom sudu koji je, koliko znamo, donio odluku koja je dostavljena Trgovačkom sudu u Zadru. Međutim, mi još ne znamo kakva je ta odluka. Ako je odluka negativna, radnici i sindikat su spremni pokrenuti sporove pred Ustavnim i Vrhovnim sudom, te sudom u Strasbourgu, kaže Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH.

Na prosvjednom skupu je poslana poruka i premijeru Plenkoviću, jer su radnici Croatia Zadar Linea spremni i na prosvjed pred sjedištem Vlade u Zagrebu.

-Umjesto partizanima, ustašama i Pupovcem, država bi se trebala baviti pitanjem pravosuđa, korupcije, zanemarenih ljudskih prava i marginalizacijom radnika. To su krucijalna pitanja za Hrvatsku kojima bi se trebali baviti i vlast i oporba, a to se vidi i iz ovog stečaja koji traje 19 godina iako je sve moglo biti riješeno u šest mjeseci. Nećemo odustati od otpremnina koje je priznao i stečajni upravitelj, rekao je Uranija.

Iz sindikata je najavljena i revizija sporova s Gradom Zadrom i Čazmom u kojima je Croatia Zadar Line izgubila stari autobusni kolodvor na Poluotoku te tvornički krug.

24. travanj 2024 01:05