StoryEditorOCM
KalelargaNAKON INCIDENTA UOČI SUĐENJA ZA BOMBAŠKI NAPAD NA ZADARSKU POLICIJU

"Ovo je traćenje vrimena. Sve nam je smjestio Bore Mršić i ekipa!"

28. listopada 2019. - 15:20
presuda kolaz

Jedan od “bombaša” optuženih za dvostruki napad na sjedište zadarske policije, 56-godišnji Nino Grdović, u ponedjeljak je iz zgrade Općinskog suda u Zadru priveden u policiju zbog prijetnji voditelju kriminalističke Službe PU zadarske Bori Mršiću. Grdović se iznervirao ispred sudnice gdje je netom prije početka ponovljenog suđenja za bombaški napad u kojem je prethodno oslobođen optužbi, dok je njegov kompanjon, 47-godišnji Siniša Glavić osuđen na dvije godine zatvora, ugledao voditelja zadarskih krimovaca.

- Što je Bore doš'a si ga opet nagovarati na sranje! Ako ćete raditi sranje, imat ćete sranja! Jaki ste dok radite, a kad odete u mirovinu, onda ste p... Govna bukovačka... - vikao je na hodniku Grdović, iako ga je cijelo vrijeme umirovao njegov odvjetnik Siniša Katuša. Grdović je negodovao i tijekom suđenja navodeći kako im je sve smjestio “Bore Mršić i njegova ekipa”.

- Sve je ovo traćenje vrimena. Sve je ovo zalud. Vidi se što su mu radili na CD-u. Ovo je sve namišteno. Natirat će me da napravim sranje - rekao je revoltirano nakon što ga je sutkinja Mitra Meštrović u sudnici pitala želi li upotpuniti svoju obranu u kojoj je prethodno opovrgnuo napad na zadarsku policiju. Nije htio potpisati ni sudski zapisnik kazavši kako mu ne pada na pamet potpisivati “p.....”

Glavić koji živi u zgradi u neposrednoj blizini policije optužen je da je bombaški napad izvršio na njegov nagovor jer je Grdović bio ljut zbog postupka koji se protiv njega na sudu vodi zbog zlouporabe droga.

Iako su se obojica teretila za dva napada ručnom bombom M75 2017. i 2018. godine, sutkinja Meštrović presudila jena prvom suđenju da za tu optužbu nije bilo dovoljno dokaza, kao ni za to da je na napade Grdović poticao Glavića.
Županijski sud u Zagrebu ukinuo je presudu zbog bitnih povreda odredbi kaznenog postupka, a sporan je bio iskaz u kojem je Glavić u policiji najprije priznao kako ga je na napad na policiju nagovorio Grdović, a kasnije je na sudu to opovrgnuo rekavši kako su mu u policiji psovali majku, te mu nisu dali lijekove koje mora uzimati svakih osam sati jer se liječi od PTSP-a.

Na novom suđenju u ponedjeljak sutkinja Mitra Meštrović odbila je, međutim, prijedlog tužitelja Dragana Bogatića za uvođenjem novih dokaza. Bogatić je htio da se u novom postupku ispitaju policajci kako bi se utvrdilo jeli Glavić iskaz dao pod prisilom i prijetnjom. Sutkinja je odbila u dokaze uvrstiti i jedan od predmeta u kojem je Glavić kao svjedok teretio Nina Grdovića opisujući kako je od njega kupovao heroin. Tim se dokazima usprotivio i Grdovićev odvjetnik Siniša Katuša navodeći kako je neživotno da bi policajci koji su ispitivali Glavića i koji su spremni manipulirati dokazima pred sudom to i priznali.

- Štitit će prije svega sebe i svoj rad - rekao je. Dodao je kako bi se onda u postupku mogao koristiti i kazneni predmet u kojem je iskaz Glavića u policijskoj postaji korišten protiv Grdovića. Dodao je kako je još tada vještačenjem utvrđeno da Glavić od 2012. nije na heroinu.
- Time ukazujemo na neživotnost njegovog iskaza u ovom postupku u kojem navodi kako ga je Grdović obećao “počastiti” heroinom ako učini to što on traži - rekao je Katuša.

Sutkinja Mitra Meštrović odbila je, međutim, sve dokazne prijedloge. Istaknula je kako postoji DVD zapis na kojoj je vidljiv tijek ispitivanja, te način postupanja policajaca prema Glaviću. Nakon što ga je opet upitala ostaje li pri tome da je njegov iskaz iznudila policija, Glavić je klimnuo.

- I dalje to tvrdim – rekao je. Nakon što ga je sutkinja upitala hoće li u ovom postupku odgovarati na pitanja tužitelja jer u prethodnom to nije htio, rekao je: “Ne znam, trebao bih uzeti odvjetnika, pa da se malo savjetujem”.

Kako u to baš nije bio siguran, a zbog toga je trebalo i odgoditi raspravu, sutkinja ga je ponovno pitala hoće li ili neće odgovarati na pitanja tužitelja.

“Ne znam 'oću li”: rekao je Glavić, nakon čega se naglo predomislio i odlučno zaključio: “'Oću odgovarat ću!”.

Ubrzo je nakon pogledavanja sutkinje, tužitelja i odvjetnika, koji su se i sami međusobno gledali, opet promijenio mišljenje.

- Ne želim onda. A ono, mislim, neka manipulacija je ovo - rekao je trljajući oči.
Izricanje nove presude u ovom postupku najavljeno je za srijedu, 30. listopada.

 

20. travanj 2024 03:19