StoryEditorOCM
KalelargaU ZADRU JE OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN INVALIDA

Samo jedna mala stepenica nama je nepremostiva prepreka

Piše Zadarski.hr
3. prosinca 2019. - 15:29
Screenshot-2019-04-08-at-02.52.24-735x400

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, i zadarska udruga, koja trenutno broji 800 članova, u Arsenalu je svečano obilježila svoj praznik. Ovo je već tradicionalno 12. okupljanje, a Arsenal nije izabran slučajno jer riječ je o jednom od rijetkih prostora u gradu koji je u potpunosti prilagođen invalidima.

- Samo jedna stepenica za invalida u kolicima veliki je problem koji mu otežava pristup ustanovama i lokalima. Već s malim adaptacijama mogu se napraviti veliki koraci, oni koji nama puno znače- rekao je Željko Županović, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije na druženju u Arsenalu kojemu su se odazvali i župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima.

Bila je to prilika i da se ukaže na arhitektonske barijere koje im svakodnevno stvaraju probleme, poput pješačkog dijela između Opće bolnice i nove Poliklinike u Ulici Nikole Šubića Zrinskog. Više bi voljeli da moramo rješavati stare probleme, nego barijere koje se nanovo rade. U današnje vrijeme standardi bi se trebali znati, a izvođači radova morali bi ih poštivati, kaže Županović koij je istaknuo kako je zadovoljan suradnjom s Gradom i Županijom.

Predsjednik Udruge tjelesnih  invalida istaknuo je kako je zadovoljan suradnjom s Gradom i Županijom, dok je župan Božidar Longin rekao  kako Županija čini sve da u što bržem i kraćem vremenu omogući pristup invalidima do svih mjesta, a isto se tako zalažu i po pitanje njihovog zapošljavanja. 

„ Zadarska županija pokušava pomoći osobama s invaliditetom kroz sufinanciranje rada nekoliko udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, a  financirali smo i prilagodbu nekih naših ustanova, osobito škola, zatim Kazališta lutaka, u skladu sa standardima pristupačnosti upravo za vas.  U Županiji su zaposlene četiri osobe s invaliditetom koje su vrlo motivirani, dobri i kvalitetni radnici. Smatram da bi naš primjer trebale slijediti i sve ostale institucije, i to ne samo one koje imaju zakonsku obvezu, jer pružiti osobi s invaliditetom mogućnost da ravnopravno sudjeluje u životu našeg društva znači prije svega pomoći joj da ojača svoje samopoštovanje postajući djelatnim, a ne pasivnim dijelom društva.“, rekao je župan Božidar Longin.

20. travanj 2024 06:31