StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: 'TALAČKA KRIZA' NA KALELARGI

Vlasnik restorana Koljanin: Situacija je naelektrizirana, prijete nam nasiljem! Ercegovi: Oni su varalice, duguju 3 milijuna kuna i planiraju bijeg u Njemačku! Odvjetnik Sudinja: Ne sjedim na dvije stolice!

20. prosinca 2019. - 15:00
nostalgie2-201219.JPG

Od četvrtka na večer traje „talačka kriza” u restoranu „Nostalgie” na zadarskoj Kalelargi!

Iza restoranskih vrata tada su zaključani ostali zaštitari tvrtke Mediteran security i vlasnik restorana Ivan Koljanin, a vani im nisu dali izaći zaštitari Lav osiguranja kojeg su angažirali Koljaninovi partneri Marica i Ivan Erceg.

Prema njihovim riječima, Koljanin i njegova partnerica Mihaela Novac dužni su im dva milijuna kuna, a vlasniku prostora Milanu Miletiću, oko milijun kuna. Vlasnici „Nostalgie” novac duguju i dobavljačima, te bivšim radnicima kojima su ostali „kratki” nekoliko desetaka tisuća kuna na ime neisplaćenih plaća zadnjih nekoliko mjeseci rada. Neki od radnika zbog toga su pokrenuli sudske sporove na Općinskom sudu u Zadru, ali se Novac i koljanin još nikad nisu pojavili. U restoranu je, prema riječima Marice Erceg, koja je cijeli petka prijepodne provela „na straži” ispred restorana, od četvrtka "zatočena" i suvlasnica „Nostalgie” Mihaela Novac.

- Angažirali smo svoje zaštitare jer su zaštitari Mediteran securityja, koje je angažirao gospodin Miletić, zajedno s Koljaninom, sinoć i jutros iznijeli dva kamiona opreme, namještaja i robe iz lokala. To je naša oprema i naša roba i oni je ne smiju iznositi. Zbog toga sam jutros pozvao policiju. Mi smo im posudili novac koji nam nisu vratili i to je naša imovina. Tako će biti sve dok policija stvar ne raščisti – kazao nam je u petak rano ujutro Ivan Erceg prije nego što je otišao sve prijaviti u Prvu postaju zadarske policije.

U zadarskoj policiji su nam potvrdili da već nekoliko dana kriminalistička policija provodi izvide u svezi događanja oko restorana "Nostalgie".

Erceg nam je objasnio da je on bio jamac i treći partner u tvrtki te je uz milijun kuna zajedničkog pologa uložio još milijun kuna u posao s restoranom, ali mu Koljanin i Mihaela Novac, koja inače ima njemačko državljanstvo, u godinu i pol dana nisu vratili ni kune. Zbog toga mu je banka blokirala račun tvrtke jer su mu na naplatu došle dvije Koljaninove rate za kredit u visini od 200.000 kuna.

Dok smo razgovarali s gospođom Erceg ispred restorana, na sporedna vrata je oko 8.30 izašao Koljanin. Sjeo je na bicikl i odvezao se pored nas. Gospođa Erceg ga je htjela zaustaviti, kao i novinar s kojim je u četvrtak telefonski razgovarao, ali Koljanin je produžio prema Trgu Petra Zoranića praveći se da nikoga ne vidi.

Prethodno je kroz izlog restorana, dok je još bio unutra, pokazao srednji prst gospođi Erceg kad je vidio da razgovara s novinarom.

- Ja sam mislim da živimo u pravnoj državi. Ako mi nekome nešto dugujemo za to postoji pravni put da se ti dugovi dokazuju i potražuju. Mi izgleda živimo na divljem zapadu. Nama se ne dozvoljava ući u restoran, u noći sa nedjelje na ponedjeljak nama su promijenili brave na ulazima i prijeti nam se nekim ljudima ispred lokala. Situacija je naelektrizirana, mi se osjećamo ugroženo, nismo dobro. O svemu tome gospođa Novac, moja partnerica i državljanka Njemačke, obavijestila je njemačko veleposlanstvo u Hrvatskoj – kazao je Koljanin za Slobodnu u četvrtak i dodao da se prema njima primjenjuje sila, a njihove poslovne partnere zastrašuju da s nama više ne posluju. Na novinarsko pitanje je li točno da Ercegima duguje oko dva milijuna kuna (20 tisuća eura Marici i 1,7 milijuna kuna njenom suprugu Ivanu), a Miletiću milijun, Koljanin nije htio izravno odgovoriti.

- Gospođa Erceg vam nije rekla da je njezin suprug preuzeo njeno potraživanje. Gospodin Miletić se predstavlja kao navodni vlasnik tvrtke Milo d.o.o. s kojom smo mi potpisali ugovor. Međutim u sudskom registru nigdje nema njegovog imena već se navodi neka tvrtka registrirana u američkoj državi Delaware. Gospodina Miletića predstavlja odvjetnik Sudinja, ali pitanje je koga predstavlja Milan Miletić, dodao je Koljanin i naglasio da im se silom i prijetnjama ne dozvoljava raditi.

Kad smo gospođi Erceg u petak rekli da se Koljanin poziva na pravnu državu, ona je komentirala kako se „u ovoj državi sve varalice pozivaju na pravnu državu”.

- Krajem kolovoza došla sam u restoran i tražila od Koljanina da nam vrati novac, odnosno da poštuje naš ugovor, ali on me fizički napao i udario. Sve sam to prijavila policiji, ali od toga do danas nije bilo ništa. Vidite da se on i dalje ponaša kao da zakon za njega ne vrijedi – kaže Marica Erceg, tvrdeći da odvjetnik gospodina Miletića, Augustin Sudinja, sjedi na dvije stolice, jer su njihovi zaštitari pomagali Koljaninu da iznosi stvari iz restorana, iako su bili angažirani da to spriječe.

- Sve je to njihova igra, varaju nas od prvog dana. Naši su računi blokirani, naš novac je nestao. Bojim se da će oboje, i Koljanin i Novac, uskoro pobjeći u Njemačku. Koliko čujem , već su otkazali stan u kojem su bili u Zadru – tvrdi Marica Erceg.

Pokušali smo stupiti u kontakt s Milanom Miletićem, vlasnikom prostora, ali nam je njegov odvjetnik Augustin Sudinja rekao da se trenutno nalazi u SAD-u.

- Nema nikakvog smisla tvrdnja da ja sjedim na dvije stolice odnosno da su zaštitari koje je angažirao gospodin Miletić njima pomagali. Znam da se od sinoć zaštitari nalaze unutra jer oni trebaju spriječiti iznošenje robe. Zašto se i Koljanin unutra našao, ne znam, ali on je već unutra ulazio nakon što su angažirani zaštitari. Sve drugo za sada ne želim komentirati dok se ne konzultiram s gospodinom Miletićem – kazao nam je odvjetnik Sudinja.

Mihaela Novac i Ivan Koljanin restoran „Nostalgie” otvorili su u prostoru nekadašnjeg restorana "Dalmacija" prije dvije godine, kao povratnici iz Njemačke sa željom da ulože novac u rastući biznis u Zadru. Međutim, unatoč atraktivnoj lokaciji i skupom unutrašnjem uređenju, restoran nije uspio privući redovite goste. Koljanin se zadnjih mjeseci žalio novinarima da je uložio puno u ovaj posao, nabavio skupu opremu i vrhunski interijer, ali da nikako ne može uhodati restoran. Sada, izgleda, neće više imati problema samo s gostima, nego i s pravnom državom, od krim policije do sudova.

Glasnogovornica PU Zadarske Ivana Grbin nam je izjavila kako su u policiji nakon izvida zaključili da nije počinjeno prekršajno ni kazneno djelo zbog kojega bi policija morala postupati po službenoj dužnosti, već se radi o imovinsko-pravnom sporu zbog kojeg su njegovi sudionici upućeni na redoviti sudski postupak.

25. travanj 2024 02:01