StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: VIŠE NE POŠTUJEMO STARE OBIČAJE PO SVETOJ STOŠIJI

Jutros su skinuti božićni ukrasi po gradu, na pravoslavni Božić nisu svijetlili

Piše MG/IN
9. siječnja 2020. - 11:20
IMG_20200109_082910

U četvrtak rano ujutro radnici Nasada počeli su sa skidanjem blagdanskih ukrasa na Narodnom trgu. Uz duhovite komentare i pjesmu, odradili su to u deset minuta.

No, jedna ih je sugrađanka zaustavila i pitala kako to da već skidaju ukrase, a nije 15. siječnja, odnosno blagdan sv. Stošije kad se u Zadru tradicionalno skidaju ukrasi. 

I zaista, tko je donio tu odluku o ranijem skidanju ukrasa u gradu koji već godinama njeguje tradiciju svoje zaštitnice sv. Stošije? 

Pročelnik gradskog odjela za komunalnu djelatnost Robertino Dujela rekao nam je da se novogodišnji ukrasi skidaju od 6. siječnja, u skladu s ugovornom obvezom, a na isti su se dan ukrasi skidali i zadnje tri godine, otkako je on na mjestu pročelnika.

- Ta se ugovorna stavka s izvođačima nije mijenjala od kad sam ja došao na ovo mjesto, što znači da je i prije mene postojala obveza da se ukrasi počinju skidati od 6. siječnja. No jelku na Trgu ćemo ostaviti do 15. siječnja, odnosno do proslave blagdana sv. Stošije, nebeske zaštitnice Zadarske nadbiskupije - kazao nam je Dujela.

27. travanj 2024 06:41