StoryEditorOCM
KalelargaPRONAĐENO RJEŠENJE ZA MOST

Nakon pola godine ograda će ipak biti popravljena! Evo kako...

Piše IN
9. siječnja 2020. - 14:00
most_rukohvat3-280819

Oštećena ograda gradskog mosta bit će popravljena do kraja siječnja ili početka veljače, potvrdio nam je gradski pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela.

- Tvrtka Marex je ugovorom preuzela na sebe obvezu održavanja mosta, a to znači i popravak rukohvata na lijevoj strani mosta (gledano s Poluotoka) koji je stradao u nevremenu prošlog ljeta. Nakon dosta konzultacija i istraživanja, uspjeli su izraditi novi kalup i pronaći tvrtku koja će im prema njemu izraditi dijelove ograde koji nedostaju. Riječ je o tvrtki iz inozemstva – kazao nam je Dujela.

FOTO: PROŠLO JE 35 DANA OD OLUJNOG NEVREMENA, A GRADSKI MOST JE JOŠ UVIJEK BEZ RUKOHVATA Ronioci mjesec dana ne mogu pronaći ostatke mosta! Pokušat će ponovno idući tjedan!

Podsjetimo, Zadar je u srpnju pogodilo strašno nevrijeme praćeno desecima vijavica (šijuna) koje su na području grada napravile veliku materijalnu štetu. Jedan takav šijun prošao je preko gradskog mosta i doslovce iščupao sedam dijelova rukohvata ograde u dužini od nekih tridesetak metara. Nekoliko otkinutih komada pronađeno je odmah sutradan na mostu i u moru ispod njega, ali ostale dijelove ronioci nisu mogli pronaći mjesecima kasnije ni nakon tri ronilačke kampanje. Razlog je duboko muljevito dno ispod mosta i zamućenost mora zbog radova koji su cijelo ljeto trajali na obnovi obale u Jazinama.

Kako je rješenje rukohvata vezano uz sustav rasvjete, most je sve do danas krnje osvijetljen, a dodatni problem se pojavio kad se otkrilo da je tvrtka u Sloveniji koja je izradila rukohvat prema projektu Nikole Bašića i Branka Silađina, ugašena, a s njom je nestao i izvorni kalup za izradu unikatnog rukohvata od inoksa.

- Marex je ipak uspio izraditi novi kalup i pronaći izvođača. Prema mojim informacijama, već su napravili testni komad ograde i ako on bude prošao sve provjere, ubrzo će izraditi svih sedam komada koje nedostaju, a ja vjerujem i jedan-dva više, za svaki slučaj. To znači da će mostu biti vraćen prijašnji izgled, a s njim i nova led rasvjeta – kaže pročelnik Dujela.

Koliko će to sve skupa koštati, Dujeli još uvijek nije poznato, ali je naglasio da će cijeli posao Marex odraditi unutar ugovorenog iznosa četverogodišnje koncesiju za održavanje mosta.

27. travanj 2024 05:27