StoryEditorOCM
KalelargaNAJAVLJEN PROGRAMA OBILJEŽAVANJA 27. OBLJETNICE VRO MASLENICA

Longin: Bila je to uvertira za konačno oslobađanje cijele domovine

16. siječnja 2020. - 17:15

Središnje obilježavanje 27. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenice održat će se 20. siječnja u Zadru, a dolazak su potvrdili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministri branitelja Tomislav Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović, najavljeno je u četvrtak u Zadru.

Na konferenciji za novinare u Domu Zadarske županije najavljeno je da će u programu, koji će početi 18. siječnja i završiti 14. veljače, biti 20-ak memorijalnih, kulturnih, edukativno-promotivnih i sportskih događaja u općinama Novigradu, Poličniku, Jasenicama, Starigradu, Škabrnji i Posedarju te u gradovima Zadru i Benkovcu.

"To je akcija u kojoj su prvi put sudjelovali svi rodovi Hrvatske vojske, policija i branitelji iz svih dijelova Hrvatske, i na to smo posebno ponosni", rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Podsjetio je da je Hrvatska bila presječena na dva dijela, Zadar bez struje i vode, a nakon akcije, čije je kodno ime bilo "Gusar", ponovno je uspostavljena veza između sjevera i juga.

"Moral je bio sjajan jer je to bila prva velika oslobodilačka akcija hrvatskih snaga, vojske i policije, ona je bila uvertira za konačno oslobađanje cijele domovine", rekao je Božidar Longin.

U središnjem programu, koji će početi budnicom gradskim ulicama, izaslanstva će položiti vijence kod glavnoga križa na Gradskome groblju te pokraj spomen-obilježja "Imotski sokolovi" u Ulici Ante Starčevića.

Prigodni program održat će se u uvali Jazinama, kod spomenika "Kocka" poginulim hrvatskim braniteljima, odakle će preko gradskog mosta prema Poluotoku krenuti mimohod postrojba, sudionica vojno-redarstvene operacije, sa 187 ratnih zastava uz pratnju orkestra Oružanih snaga.

Kada je akcija počela, pridružio joj se brigadir Krešimir Maras, koji je tada imao 20 godina, a u organizaciji obilježavanja sudjeluje kao izaslanik Ministarstva obrane.

"Bio sam mladi natporučnik koji je osam mjeseci proveo u zadarskom zaleđu s 3. gardijskom brigadom i prvi put smo svi bili na jednome mjestu, i postrojbe i više rodova iz cijele zemlje, združeni kao jedno", istaknuo je.

Akcija Maslenica počela je 22. siječnja 1993. rano ujutro, a oslobođeni su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo, Zrakoplovna baza Zemunik i poslije brana Peruča. Operacijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a njegovi su pomoćnici bili brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso. Poginulo je 127 branitelja iz svih krajeva Hrvatske.

24. travanj 2024 07:15