StoryEditorOCM
KalelargaTKO ĆE SE VESELITI OVAKVOJ VAKULINOJ PROGNOZI?

Pozdravite se s lijepim vremenom, stižu pljuskovi, olujna bura i snijeg: dolazi najavljeno pogoršanje, upaljen je meteoalarm

Piše SD
18. siječnja 2020. - 10:55

Nakon u većini Hrvatske dugotrajnog razdoblja suhog i stabilnog vremena, dolazi nam promjena uz povećanu vjerojatnost oborina diljem Hrvatske, a u mnogim krajevima i zimskih uvjeta, kakve ove godine još nismo imali, najavljuje Zoran Vakula u svojoj prognozi za HRT.

Već u subotu ujutro kiše će biti na sjevernom Jadranu i ponegdje u gorju, kasnije i gdjegod južnije i istočnije, pri čemu će već prijepodne u gorskoj Hrvatskoj početi padati i snijeg. U drugom dijelu subote će snijega biti i u mnogim nizinama središnje Hrvatske, uz zadržavanje na podlozi, a deblji snježni pokrivač moguć je uglavnom u gorju. Na Jadranu će biti i izraženijih pljuskova, koje gdjegdje može pratiti grmljavina, osobito na sjevernom dijelu. Suho će se do večeri zadržati vjerojatno samo na istoku Hrvatske, gdje će još i subota biti maglovita, većinom u Podunavlju uz moguća sunčana razdoblja.

U nedjelju će oborine uglavnom prestati, sa zapada uz mjestimično djelomično razvedravanje, a ponegdje će ih još biti na istoku i posebice jugu. Ni u ponedjeljak još posvuda neće biti suho, ali vrlo vjerojatno hoće od utorka do petka, kada su sunčani sati mogući i diljem kopnenog područja, dok će na Jadranu prevladavati sunčano.

No, prije te nove stabilizacije atmosfere, sudionike u prometu valja upozoriti na stanje do ponedjeljka. Osim mokrih i skliskih kolnika, u unutrašnjosti i snijega na tlu, na Jadranu će biti i gdjekad jake bure, koja će potkraj subote zapuhati na sjevernom Jadranu, a u nedjelju i ponedjeljak će olujne udare imati i gdjegod na srednjem Jadranu, vjerojatno i južnom. 

SNJEŽNI POKRIVAČ

U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu još gotovo neće biti promjene, najavljuje HRT u prognozi. Bit će većinom oblačno, u prvom dijelu dana i maglovito, dok se u Podunavlju moguća sunčana razdoblja. Vjerojatnost snijega povećava se u noći na nedjelju osobito u zapadnoj Slavoniji.

U središnjoj Hrvatskoj oblačno, ujutro mjestimice s maglom, a poslijepodne i osobito navečer susnježica i snijeg, uz ponegdje tanji snježni pokrivač. Vjetar slab, a temperatura zraka oko 0 °C.

Na zapadu zemlje u noći i ujutro naoblačenje, a zatim i kiša, koja će uz zahladnjenje u gorskoj Hrvatskoj prijeći u snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, najprije i najbrže u Gorskome kotaru. Slabo i umjereno jugo na sjevernom Jadranu će poslijepodne okrenuti na umjerenu do jaku buru, ponegdje s olujnim udarima. Temperatura zraka na Jadranu uglavnom između 7 i 12 °C.

U Dalmaciji postupno naoblačenje, a uglavnom poslijepodne povremena kiša. Puhat će slabo do umjereno jugo i istočnjak, a navečer će zapuhati bura. More malo do umjereno valovito. Temperatura zraka od 6 °C ujutro do 13 °C poslijepodne, a u unutrašnjosti Dalmacije ujutro hladnije.

JUŽINA

Na jugu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, osobito prema kraju dana. U početku slaba bura i istočnjak, a danju će zapuhati većinom umjereno jugo, uz porast valovitosti mora. Temperatura zraka između 10 i 15 °C, a ujutro ponegdje niža, osobito u zaobalju.

U većem dijelu unutrašnjosti oborine će u nedjelju prestaju. U ponedjeljak većinom oblačno, uz malo snijega još ponegdje u gorju. Od utorka postupno sunčanije, a ujutro može biti i magle. Sjeveroistočni vjetar će u utorak oslabjeti. Snježni pokrivač će se zadržati uglavnom u gorju, gdje će u početku biti hladnije, dok će u nizinama zapravo biti manje hladno nego prošlih dana.

U nedjelju će kiše još biti na južnom Jadranu. Drugdje će kiša brzo prestati, uz djelomično razvedravanje. Zatim u ponedjeljak djelomice, a od utorka i pretežno sunčano. Jaka, podno Velebita i olujna bura, u utorak u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak. U nedjelju i početkom idućeg tjedna hladnije, dodatno i zbog bure, javlja HRT.

DHMZ je za subotu upalio žuti meteoalarm za drugi dio dana za zagrebačku, karlovačku i gospćku regiju zbog snijega, te za ruječku regiju, zapadnu obalu Istre, Velebitski kanal te Kvarner i Kvarnerić zbog jake bure.

24. travanj 2024 03:40