StoryEditorOCM
KalelargaRADOVI NA OBNOVI DRŽAVNE CESTE

Zašto se zatvara važno raskrižje ulica Put Murvice i Franje Tuđmana, nova prometna regulativa do konca veljače!

Piše M.K.
20. siječnja 2020. - 18:50

Hrvatske ceste zatvaraju za promet važno raskrižje Ulice Put Murvice i Ulice Franje Tuđmana. Iz obnovljenog dijela Ulice Ante Starčevića sad je moguće skretanje u Ulicu Franje Tuđmana i Put Murvice. Ulica Put Murvice od raskrižja s ulicom Franje Tuđmana postaje jednosmjerna prema Zrinsko Frankopanskoj ulici. Takvo bi stanje gradilišta trebalo potrajati do 22. veljače.

Radi se o drugoj fazi radova na obnovi Ulice Franje Tuđmana kao glavne zadarske transverzale gdje su koncem prošle godine počeli radovi na proširenju u sklopu projekta obnove državnih prometnica kroz Zadar koji izvode Hrvatske ceste. Građevinski dio posla izvodi tvrtka Sarađen koja je imala i kašnjenja u rokovima dovršenja.
U planu je da se rekonstrukcijom križanja cesta obnovi do iznad crkve Sv. Ivana, dok bi ostali dio Tuđmanove nastavio obnavljati Grad Zadar, ali tek koncem godine.

Kako je već najavljeno, uređenje Ulice dr. Franje Tuđmana dio je projekta implementacije Inteligentnog transportnog sustava (ITS) Zadra koji će se realizirati povlačenjem sredstava iz Europske unije u ukupnoj vrijednosti većoj od 26 milijuna kuna, što će biti jedan od najvećih prometnih zahvata u gradovima na području čitave Hrvatske. U Gradu Zadru su procijenili kroz strateško planiranje, s obzirom da će Hrvatske ceste rekonstruirati dio Tuđmanove ulice do križanja s Murvičkom ulicom, da nastave proširiti tu prometnicu - po opterećenosti drugu odmah iza Bulevara - u četiri traka sve do Vruljice, a onda nastave dalje s rekonstrukcijom.

Zadatak nije lagan jer je u relativno kratkom razdoblju potrebno otkupiti zemljište kod TIZ-a gdje će se prometnica širiti, a jednim dijelom će ući i u prostor Sveučilišnog kampusa. S otkupom zemljišta na Tuđmanovoj ulici već se krenulo procjenom vrijednosti zemljišta, nakon čega se preko Ureda Državne uprave treba otkupljivati zemljište za što je novac iz gradskog proračuna već predviđen, kako bi se moglo krenuti u raspisivanje natječaja za izvođača radova. Projekt uključuje i tzv. pametne čekaonice za autobuse koje će u sebi sadržavati displej s informacijama o dolasku autobusa i drugim podacima, ali i displejima koji bi vozačima davali informacije o količini slobodnih parkirnih mjesta na javnom parkingu, o eventualnim gužvama na pojedinim dijelovima grada i sličnim prometnim informacijama.

05. svibanj 2024 16:56