StoryEditorOCM
KalelargaVIDEO/FOTO: IZMEĐU ZLARINA I ZABLAĆA PAO HELIKOPTER KIOWA

Izvanredna konferencija u Zemuniku: MORH potvrdio da su stradala dva pilota, jedan iz Sinja drugi iz Zadra! Uzrok nesreće i dalje nije poznat

Piše Iva Ivanac / Jutarnji.hr / Šibenski.hr
27. siječnja 2020. - 16:31

NOVO:

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u ponedjeljak je održana izvanredna konferencija za medije povodom pada helikoptera Kiowa Warrior. U Zemunik su nakon nesreće stigli ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

U nesreći je poginuo jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior, a za drugim članom se i dalje traga.

- Prije svega izražavam duboku i iskrenu sućut obitelji poginulog pilota, naši časnici su već bili kod obitelji stradalih pilota. Tijekom letačke aktivnosti na prostoru Zablaća i otoka Zlarina u more je iz zasada neutvrđenih razloga došlo do pada vojnog helikoptera Kiowa Warriors s dva člana posade. Odmah su poduzete sve mjere i radnje u cilju njihova pronalaska i spašavanja. Jedan pilot je pronađen, ali nažalost je preminuo, a u tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom, kazao je ministar obrane Damir Krstičević dodajući kako je sukladno pravilniku o zrakoplovnim nesrećama formirao povjerenstvo na čelu kojeg je glavni vojni zrakoplovni istražiteljem i ostalim stručnjacima s ciljem da se utvrde sve okolnosti nastanka nesreće.

- Naše misli su uz obitelji pilota i pružit ćemo im punu potporu u ovom teškom trenutku. Izražavam duboku sućut obitelji pripadnicima ratnog zrakoplovstva i svim pripadnicima Hrvatske vojske. Izgubiti dva čovjeka je uvijek teško i suosjećamo s njihovim obiteljima. Ovo je bila jedna obična planska aktivnost u potpori sa zapovjedništvom specijalnih snaga za združene vježbovne aktivnosti u 2020. godini. Mogu istaknuti da sam se zaista ponosio i ponosim svim mogućim aktivnostima koji su piloti eskadrile Kiowa Warriors dosada prikazala i bili su više nego uspješni. Nakon dojave o nesretnom događaju zapovjeđena je obustava letova na Kiowama dok se ne utvrdi uzrok pada helikoptera.

Formirao sam povjerenstvo za utvrđivanje uzroka, kazao je načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov dodajući kako su po dojavi o padu helikoptera pokrenuli sve mehanizme za traganje i spašavanje iz Divulja i iz Zadra u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i ostalim službama te kako su ustrojili i psihološki tim za potporu pilotima koji su sudjelovali u drugom helikopteru u zajedničkom letu.

- U 10.30 je helikopter 327 krenuo na svoj posljednji let u paru sa zadaćom navigacijskog leta i preleta iz Zemunika u Loru kako bi večeras podupro ZSS zapovjedništvo specijalnih. U akvatoriju kod Zablaća helikopter je zasada iz neobjašnjivih razloga udario u more. Drugi helikopter koji mu je bio u pratnji ostao je na mjestu događaja pozivajući pomoć okolnih ribara radiovezom i službe za potragu i spašavanje iz Divulja. Ribari su uspjeli izvući tijelo jednog pilota i dovest ga do obale gdje je počela reanimacija da ga se oživi i spasi, međutim nisu uspjeli. Helikopter 327 proizveden je 2011. godine s naletom od 520 sati, stariji kolega preko 2500 sati naleta a mlađi preko 1000 sati. Istražno povjerenstvo će utvrdit sve razloge kako bi ostali kolege bili sigurni, kazao je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec ističući kako je prema trenutačnim informacijama koje imaju od pratitelja iz drugog helikoptera, na maloj visini došlo do naglog udara u more.

- U radiovezi nismo imali ništa indikativno tako da dok se helikopter ne izvuče iz mora i dok se s rekordera ne prikupe izjave svim očevidaca ne možemo više govoriti. Zadaća se izvršavala kako je bila i planirana. Na dubini od 30 metara nalazi se olupina helikoptera i u tijeku je operacija ronilaca da se vidi u kojem je stanju olupina i je li se tamo nalazi drugi pilot. U ovom trenu mogu reći da se let iznad mora odvijao u skladu s pravilima i tako da se umanji svaki mogući rizik koje posade preuzimaju na sebe, a to je da su letjeli u paru i uz obalu, zaključio je general Križanec izražavajući sućut obitelji poginulog pilota.

Podsjećamo, Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a.

Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a riječ je o donaciji SAD-a Hrvatskoj.

FOTO: EKSKLUZIVNA REPORTAŽA S BORBENIM PILOTIMA KIOWA WARRIORA Ovakve helikoptere nema niti jedna zemlja u Europi! Kod bojevih gađanja piloti zbog vibracija moraju imati štitnike za zube!


U tijeku je konferencija za medije u Zemuniku, prenosimo uživo!

U tijeku je konferencija za medije u Zemuniku povodom pada helikoptera Kiowa Warrior na području otoka Zlarina i Zablaća. U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" su stigli potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Neslužbene infomacije iz MORH-a kazuju da je jedan stradali pilot porijeklom bio iz Sinja, a drugi iz Zadra.

U more između Zablaća i Zlarina u 11.05 pao je helikopter, potvrdila je Šibensko-kninska policija.

"U području otoka Zlarina i Zablaća došlo je do pada helikoptera Kiowa OH-58D tijekom trenažnog leta, koji je započeo u 10.30 sati", potvrdilo je i Ministarstvo obrane pad helikoptera kod Šibenika.

"Letjela su dva helikoptera i sve je bilo normalno. Odjednom je nešto upalo u more", rekli su očevici.

Kako javlja Šibenik.in iz mora u Zablaću je izvučeno tijelo jednog člana posade. Za drugim članom posade još tragaju.Sibenik, 270120.
U more izmedju Sibenika i Zlarina srusio se vojni helikopter Kiowa Warrior.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX Na mjesto nesreće isplovila su tri broda - SAR, policijski i vatrogasni. U zraku je helikopter, a jedan transportni s upaljenom motorima čeka na zablaćkom igralištu. Sve službe su na terenu, kao i vojska. 
Sibenik, 270120.
U more izmedju Sibenika i Zlarina srusio se vojni helikopter Kiowa Warrior.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

U Šibenik je hitno otputovao ministar obrane Damir Krstičević koji će nakon toga otići u Zemunik gdje će u 14.30 održati konferenciju za novinare.

Sibenik, 270120.
U more izmedju Sibenika i Zlarina srusio se vojni helikopter Kiowa Warrior.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX
 
23. travanj 2024 13:02