StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO JE DIREKTOR APN-A KUPIO POS-OV STAN U ZADRU?

Grad Zadar: Mi stanove nismo prodavali, nego APN. Stan od 55 kvadrata izgrađen 2012., Žunići su kupili 2019. za 52.000 eura!

Piše I. Nevešćanin
29. siječnja 2020. - 13:48

Vršitelj dužnosti direktora državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Krešimir Žunić i njegov sin Marko Žunić kupili su POS-ov stan u Zadru od APN-a 14. svibnja prošle godine, no nije jasno kako je do te prodaje došlo. Odnosno je li stan kupljen kroz program POS-a ili na javnom nadmetanju po komercijalnim uvjetima.

Naime, stan koji su kupili nalazi se na adresi Ive Mašine 3b na predjelu Crvene kuće gdje je Grad Zadar omogućio u nekoliko navrata gradnju stanova iz programa POS-a te za socijalno ugrožene građane i stradalnike Domovinskog rata. Svi ti stanovi prodavani su preko listi prvenstva koje su kreirane sukladno javnim i transparentnim kriterijima.

Prema informacijama iz gradske uprave, liste za prve stanove POS-a na Crvenim kućama Grad Zadar je formirao 2008. i 2010. godine i na njima je bilo 154 zainteresirana kandidata. Među njima, tvrde u gradskoj upravi, nije bilo ni Marka ni Krešimira Žunića.

POS-ova zgrada s 65 stanova završena je 2012. godine i u nju je useli 56 korisnika. Za ostalih devet stanova interesa nije bilo, odnosno kandidati s liste su odustali jer im stanovi nisu odgovarali, nisu bili zadovoljni kvalitetom gradnje i arhitektonskim rješenjima, odnosno jer su u međuvremenu uspjeli riješiti stambeno pitanje, a dio ih je odustao jer nisu bili kreditno sposobni.

Nakon toga APN, prema tvrdnjama iz gradske uprave, ponovno kreira listu zainteresiranih za preostalih devet stanova. U listopadu 2012. Grad Zadar je raspisao natječaj za zaprimanje zahtjeva za kupnju devet preostalih stanova iz programa POS-a na području Crvenih kuća, i kao jedan od kriterija za kupca navodi se prebivalište na području Grada Zadra. Među devet stanova u ponudi nalazio se i jedan stan od 55 kvadratnih metara, kakav su navodno u svibnju prošle godine kupili Žunići. Konačno se prodaje još pet stanova, ukupno 61, a četiri stana ostaju neprodana. 

Iz Grada Zadra ističu da oni stanove POS-a nikad nisu prodavali, jer je to uvijek bilo i ostalo u ovlastima APN-a.

U trenutku kupnje stana od APN-a Krešimir Žunić je bio zamjenik direktora APN-a, a u međuvremenu je postao v.d. direktora. Njegov sin Marko, prema istom ugovoru, ima prebivalište u Splitu, a on u Zagrebu. 

Na adresi Ive Mašine 3b od 27. kolovoza 2019. registrirana je tvrtka Orco grupa koju su godinu ranije zajednički osnovali Krešimir Žunić i Petar Trebotić iz Zagreba. Tvrtka je u početku bila registriana u Zagrebu, ali je nakon kupnje stana preseljena u Zadar. Nešto prije toga iz sudskog registra nestaje Žunićevo ime kao jednog od osnivača tvrtke.

APN je na svojim internetskim stranicama 19. kolovoza prošle godine objavio „Javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju gotovih stanova”, a ponude su se dostavljale do 16. rujna 2019. Na listi se našlo više od stotinu stanova iz 54 mjesta u Hrvatskoj, a samo u Zadru prodavala su se četiri stana od 35, 45, 55 i 65 kvadratnih metara. 

Zadnji stanovi POS-a na Crvenim kućama izgrađeni su 2016. godine. Izgrađeno ih je 73, što znači da ih je ukupno u Zadru kroz program POS-a izgrađeno 357. Novi stanovi iz tog programa su u pripremi. Planira se gradnja još sto stanova, a lista zainteresiranih ima 203 kandidata.

Prema informacijama koje je objavio RTL, Žunići su stan od 55 kvadrata na Crvenim kućama platili 52.000 eura, odnosno 975 eura za četvorni metar. To sugerira da su POS-ov stan kupili po povlaštenoj cijeni kao kandidati za poticajnu stanogradnju, a ne na javnom nadmetanju po tržišnim cijenama. Naime, cijene novih stanova u Zadru zadnjih su godina drastično narasle zbog masovnog pretvaranje stanova u turističke apartmane i kreću se od 1800 do 2300 eura po kvadratu, na više.

Krešimir Žunić će najvjerojatnije do kraja tjedna biti razrješen s dužnosti v.d. direktrora APN-a. Njegov "šef" ministar graditeljstva Predrag Štromar cijelu je stvar prijavio državno odvjetništvu koje je, kako neslužbeno doznajemo, o svemu pokrenulo istragu. 

26. travanj 2024 19:56