StoryEditorOCM
KolonaGLADNI I ZLI - O ZADARSKOM TURIZMU

E moj Luka, umjesto (nautičkih) karata turistima, mi dijelimo sami sebi medalje i priznanja!

29. prosinca 2016. - 21:30
nauticari_zdrelac7-040711

Ne može se reći da je Turistička zajednica Zadarske županije lovila zjake 2016. godine, jer, pokazao je to njihov izvještaj na godišnjoj skupštini, razvili su brojne platforme za dodatne sadržaje poput ciklo turizma, ruralnog turizma, program Welcome u obiteljskom smještaju, Zadar Experiences… Ipak, sve su to manje-više „programi na papiru“, neka vrst smjernica kako razvijati dodatne sadržaje, kako ih razgranati u opipljive rezultate. 

Luka Šangulin, vlasnik i direktor čarter-tvrtke "Angelina Tours" iz Biograda, imao je pak sasvim konkretan prijedlog - izradite nautičke karte, šišaju nas Split i Šibenik u nautičkom turizmu, iako imamo najveće mogućnosti razvoja na Jadranu, kaskamo! 

Odgovor s druge strane bio je sasvim mlak, zapravo nikakav, tek slijeganje ramena. Pitanje je i što konkretno može napraviti županijska Turistička zajednica s budžetom koji je također skoro pa – nikakav. Gradske (i općinske) turističke zajednice koje ipak drmaju većom lovom, za takve projekte nitko i ne pita i opet smo na početku. Nešto je zbilja pogrešno u toj našoj turističkoj strukturi. Jer kad se nešto treba konkretno napraviti, kad se nešto treba oživotvoriti i provesti u djelo, ne na papiru ili virtualno već stvarno, onda odjednom nema tko, nema gdje i nema zašto. Pa čak nema ni komu? 

Zato se turističke nagrade, titule i priznanja dijele „leva, leva“ i to  ne samo pojedincima u turizmu, kuharima, konobarima i drugom "običnom turiustičkom puku" koji ih je radom i zaslužio, nego i dojučerašnjim funkcionerima koji su itekako bili dio "sistema". Tako ispada, jedni druge samozadovoljno nagrađuju u istom sustavu, tapšu se po ramenima i hvale „dobar si, dobar“ što već postaje pomalo komično. Kao neka „silna“ vojska od devet i pol ljudi, sve generali i admirali, a nigdje vojnika. Zbilja, zašto uopće treba dijeliti ta laskava priznanja kao da smo već potukli svu turističku konkurenciju svijeta, a zapravo smo na samom početku ozbiljne priče u turizmu? 

Hoće li itko uopće dati Luki Šangulinu odgovor na pitanje: kad će se izraditi te vražje nautičke karte Zadarske županije? 

Da konačno saznamo - kojim ćemo smjerom.  

26. travanj 2024 08:58