StoryEditorOCM
KolonaPREDIZBORNA MATEMATIKA

Zašto Joso Nekić ne može biti gradonačelnik Zadra?

14. siječnja 2017. - 22:35
seks_knjiga4-250516

Već nekoliko godina Zadar se ciklički zabavlja svojevrsnom lokalnom društvenom igrom, nekakvom mješavinom između „monopolyja“ i „čovječe ne ljuti se“. U toj mutant igri, u kojoj glavni likovi mogu završiti u zatvoru, ali i srušiti protivničku figuru neposredno pred ciljem, svi pogađaju hoće li se Božidar Kalmeta ovog puta kandidirati za „važnu funkciju“ koja je trenutno u điru, a na kraju uvijek pobjeđuje Kalmeta.

Zadarski je gradonačelnik i sam sklon raspirivanju tih zaraznih nagađalica. Na pretprošloj sjednici Gradskog vijeća izjavio je da podnosi svoj pretposljednji izvještaj o radu, što bi trebalo značiti da više neće biti gradonačelnik. U više je navrata davao izjave punjene aluzijama o odlasku, ali, nitko iskusan i oprezan ne bi se trebao hvatati za to.

Kada je protiv njega dignuta optužnica, Kalmeta je, u dogovoru s Karamarkom, najavio da će otići sa svih političkih funkcija ako ta optužnica postane pravomoćna. Kada je ona postala pravomoćna, on se jednostavno - kandidirao za predsjednika ŽO HDZ-a i pobijedio!?  

Nakon toga stigla je i druga optužnica, kao uvertira za novu epizodu „hoće li-neće li“ serijala. Sada se čeka da Kalmeta u dogovoru s Plenkovićem izbistri hoće li se ili neće opet kandidirati za gradonačelnika. Svoj je prilog na tu temu prije desetak dana dao i Jutarnji list.

Evo što je objavljeno:

„Božidar Kalmeta mogao bi u utrku za još jedan mandat na čelu Zadra. Iako se donedavno nagađalo da bi se aktualni zadarski gradonačelnik zbog optužnica mogao povući, čini se da bi HDZ bez Kalmete u igri mogao ostati i bez Zadra. Naime, naši izvori iz stranke kažu kako su istraživanja koja HDZ provodi o predstojećim lokalnim izborima pokazala da bi HDZ s drugim kandidatom u Zadru izgubio tu svoju dugogodišnju utvrdu.

–Ne iznenađuju me takvi rezultati istraživanja. Ostali kandidati su prilično neprepoznatljivi, a sada je kasno za isticanje nekog novog. Tako da stranka i nema puno izbora ako želi ponovno pobijediti u Zadru. Uvjeren sam da će Kalmeta ponovno u utrku – kazao nam je izvor iz stranke.“

E, tu je postalo zabavno! Pod pretpostavkom da se radi o „Visokom“, a ne nekom običnom „Izvoru“, a u to zaista nema razloga sumnjati. „Visoki Izvor“ ne spominje da je HDZ bez Kalmete na parlamentarnoj listi osvojio jednako mandata koliko i s njim, čak je zaboravio da je jednom i Zvonimir Vrančić bio bolji na direktnim gradonačelničkim izborima i to od Ingrid Antičević Marinović, a ona je sigurno opasnija konkurentica od one kojom će zadarski SDP na sljedećim izborima, je li, „sigurno srušiti utvrdu HDZ-a“.

Nije poznato je li Josip Broz Tito uopće imao radnu knjižicu, ali je poznato da je 35 godina proveo na vladarskom radnom mjestu. Zadarskom HDZ-u do vrlo izglednog rušenja Titovog rekorda fali samo još tričava dva mandata, a „Visoki Izvor“ tvrdi da u zadarskom HDZ-u osim Kalmete nema niti jednog jedinog prepoznatljivog kandidata! Neobično je to priznanje posvemašnje kadrovske opustošenosti stranke koja je na vlasti 27 godina, a da u tom gotovo „titovskom mandatu“ nije uspjela iznjedriti makar dva čovjeka koji mogu dobiti izbore i postati gradonačelnik!? Ne desetak, samo dva! Od toga makar jednog bez dvije optužnice?

Svi oni direktori, predsjednici, podpredsjednici, tajnici, pročelnici, ravnatelji, dogradonačelnici i „do-ovo-i-do-ono“ kadrovi, svi su oni odjednom – neprepoznatljivi? Je li HDZ došao u situaciju da čak ni predsjednika svog Gradskog odbora ne može kandidirati za gradonačelnika? I to nakon što su i Kalmeta i Ana Lovrin i Živko Kolega i Zvonimir Vrančić bili na obje te funkcije? I sad odjednom aktualni predsjednik Gradskog odbora Joso Nekić ne može biti kandidat za gradonačelnika? Jer nije prepoznatljiv!? Jer tako kažu ta vražja „istraživanja“ javnog mnijenja?

I to baš u trenutku kada slijede za HDZ nikad lakši izbori protiv teško opisive katastrofe poznate pod nazivom „lokalna opozicija“: zar zaista tu šaku jada HDZ ne može, kako tvrdi „Visoki Izvor“, pobijediti bez Kalmete?!

Ili je i „Visoki Izvor“ podlegao niskim strastima? Nema visoko mišljenje o onim zadarskim HDZ-ovcima koji se ne odazivaju na ime Božidar Kalmeta, ali ne ide toliko daleko da otkrije tko je u HDZ-u sve te godine tako „uspješno“ kadrovirao da sada, eto, Joso Nekić ne može biti kandidat za gradonačelnika, ali može biti predsjednik Gradskog odbora. 

 

20. travanj 2024 09:02