StoryEditorOCM
KolonaKRAJ ERE BOŽIDARA KALMETE, PETOG 'ZADARSKOG PATRONA'

Postao je preveliki uteg HDZ-u, ali jednog dana Zadar će mu podići spomenik!

8. ožujka 2017. - 13:32
hdz10-070317

Jednoglasna odluka gradskog odbora zadarskog HDZ-a da kao kandidata za gradonačelnika Zadra na idućim lokalnim izborima podrži dr. Branka Dukića ima nekoliko političkih razloga i konzekvenci.

Prvo, odluka predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da dosadašnjeg gradonačelnika Božidara Kalmetu na podrži kao kandidata na novim izborima šalje nedovosmislenu poruku da političkim kadrovima kopromotiranim kriminalnim aferama nije mjesto u javnom životu. S dvije pravomoćne USKOK-ove optužnice za vratom Kalmeta je postao pretežak teret Plenkovićevog HDZ-a, s čim se u potpunosti složio i MOST koji je prošlog tjedna otvoreno rekao da će biti protiv Kalmete u Zadru. Iako je dugo oklijevao, Plenković je svoju odluku Kalmeti priopćio sredinom prošlog tjedna, ali je prepustio GO HDZ da je u ponedjeljak formalno provede. Jednoglasno. Plenković je tako dao priliku Kalmeti za "častan uzmak", uvažavajući njegov dugogodišnji doprinos stranci i ostvarene rezultate, prvenstveno na području Zadra i Zadarske županije. Otuda i Kalmetina izjava da "odlazi kao pobjednik", iako se do zadnjeg trena grčevito borio za još jedan mandat. Istina, Kalmeta nije izgubio niti jedne izbore, pa čak ni one koje je gubio na biralištima, ali ih je dobivao kasnije, moralno i zakonski suspektnim postizbornim inženjeringom.

Drugo, ovo je definitivan kraj političke ere Božidara Kalmete. Dok god ne skine krimen vrlo ozbiljnih optužbi, Kalmeta će teško moći obnašati bilo kakvu javnu funkciju, makar i na lokalnom nivou. No Kalmeta je još uvijek predsjednik županijske organizacije HDZ i dokle god bude na tom mjestu imat će veliki utjecaj na odlučivanje u političkom, ali i društvenom životu Zadra i regije. U tom smislu će biti vrlo zanimljivo pratiti kako će se Dukić, i kao kandidat, ali i ukoliko pobijedi na izborima, ponašati kao gradonačelnik. Koliko će biti autonoman, a koliko puki transmitor volje i želja stranačke infrastrukture kojom je Kalmeta interesno premrežio grad i županiju, vidjet će se uskoro.

Treće, u svojoj prvoj izjavi za javnost nakon što je izabran za kandidata HDZ-a dr. Branko Dukić, šef Ginekologije zadarske Opće bolnice, rekao je da će "kao gradonačelnik učiniti sve da zadarska Opća bolnica u sljedeće četiri godine osigura još bolju zdravstvenu skrb i zaštitu svim našim građanima, a jedan od koraka će biti sudjelovanje Grada Zadra u kupnji aparata za zračenje kako naši teško oboljeli pacijenti ne bi više morali svakodnevno putovati u druge gradove."

Lijepo je znati da će liječnik koji je cijelu svoju karijeru ostvario u zadarskoj bolnici i dalje misliti na njenu dobrobit, ali dr. Dukić nije kandidaran za novog ravnatelja bolnice nego gradonačelnika Zadra. A o Zadru je rekao, pozivajući se na kontinuitet rada prethodnih gradskih uprava, da do 2021., dakle do kraja njegovog potencijalnog mandata, "mora biti najugodnije mjesto za život ne samo u okvirima lijepe naše".

Takve floskule o Zadru, od "metropole Mediterana" do "boljeg od Monte Carla", upravo su najlošije što je mogao baštiniti od svojih prethodnika. Prvi istup dr. Dukića, ali i ono što smo dosada od njega u političkom životu Zadra uspjeli vidjeti i čuti, prvenstveno kao gradskog vijećnika, govori nam da je riječ o potpunom političkom analfabetu, neelokventnom, bez političkog erosa, karizme i vizije ičega, a kamoli razvoja grada kao što je Zadar. I zbog toga će biti neobično zanimljivo pratiti, naravno, ukoliko do toga dođe, kako će se Dukić ponašati u fotelji gradonačelnika. Ono što je u ovom trenutku pouzdano sigurno jest da će eventualnom Dukićevom pobjedom na izborima najviše izgubiti zadarska bolnica i njeni pacijenti: ostaju bez jednog vrhunskog i cijenjenog liječnika, besprijekornog stručnog i ljudskog ugleda.

Četvrto, kandidaturom Dukića otvara se velika šansa zadarskoj opoziciji za juriš na mjesto gradonačelnika. Plenkovićevom eliminacijom Kalmete najzadovoljniji mogu biti njegovi najžešći kritičari, ali put do njihovog uspona na gradonačelnički tron još je dalek, strm i trnovit. Dukić će najvećeg protivnika imati u esdepeovki Sabini Glasovac koja je u ovom trenutku najeksponiranija zadarska političarka na nacionalnom nivou. Britkog jezika, elokventna, uvijek kritički raspoložena, Dukić se za Glasovac čini kao laka meta. No za pobjedu u Zadru SDP-u će ipak trebati široka koalicija, od Akcije mladih do HNS-a, a moguće i Živog zida. Hoće li doći do tih "pregovora u opoziciji" i strategije "svi protiv HDZ-a", možemo samo nagađati, ali izborom Dukića šanse im sigurno nisu slabije.

Ipak, ne zaboravimo da je HDZ izbore u Zadru dobivao i kad kandidat nije bio Kalmeta. Bila su doduše to neka druga vremena, Kalmetinog uspona u Sanaderovoj vladi, no tijekom 27-godišnjeg hadezeovog apsolutizma nigdje kao u Zadru nije stvorena tako čvrsta struktura vlasti koja je pokazala da je na sve spremna kako bi zadržala moć, pa čak i da izborni poraz preko noći pretvori u pobjedu.

Peto, kakva je budućnost Božidara Kalmete? Kad je prije nekoliko godina saborske klupe zamijenio za ulogu gradonačelnika, žaleći se privatno na niža primanja i "pad standarda", Kalmeta je javno rekao da će se nakon isteka mandata povući u političku mirovinu. Da to ipak nije iskreno mislio govore zadnji mjeseci njegove borbe da, iako označen kao politički zombi, ipak ostane među živima. Kalmeta će u svojoj 59. godini života napokon dobiti priliku da redefinira vlastiti život – vjerojatno je aktiviranje saborske mirovine, ali nije isključeno da se u politici zadrži kao savjetnik iz sjene.

Kako bilo, svijet će se nastaviti okretati i bez Kalmete, petog "zadarskog patrona", kojem će Zadar i Zadrani, bez ikakve sumnje, jednog dana podići spomenik i neki velebni trg ili ulicu nazvati po njemu. Prije toga, pred Zadrom su zasigurno najiintrigantniji lokalni izbori dosada.

25. travanj 2024 06:48