StoryEditorOCM
KolonaNIJE ME BRIGA, ALI BIO SAM U PRAVU...

Zašto je A-1 liga neregularna i zašto HKS favorizira Šibenik, a ne Zadar...

7. travnja 2017. - 15:05
zadar

Nije me briga! Ali svojim sam komentarima uoči početka košarkaškog Prvenstva Hrvatske, poznatijeg kao A–1 liga, u kojeg se naguralo četrnaest klubova, ukazivao na činjenicu da po mnogo čemu neće biti regularno.

Najprije su strelice bile usmjerene prema klubovima koji će igrati ABA ligu, Eurocup i FIBA Ligu, znači, Cedeviti, Ciboni i Zadru. Jer njima je jednako kao i meni od početka bilo jasno kako će spomenuti klubovi moći birati u kojim će utakmicama odmarati ili pak koristiti ono najbolje što imaju u "rosteru".

I bijaše tako, primjerice, Cedevita je kontra Zadra bila više nego kompletna, dok je protiv ostalih "miješala"! I dobila "žlicom" po glavi, ali ih to nije boljelo, jer su znali kako ih ništa neće poremetiti u njihovim planovima. Više ih je grizla savjest što im igrači koje su pokupili sa svih strana ne mogu odgovoriti na prosječnost Splita, Šibenika, Jollyja koji tako zasjedoše na vrh.

I tu su čvrsto ostali, jer su drugi držali "rogove po stolom", znajuči kako ABA liga za ostalo društvo može biti samo puki san.

I evo, zadnjih nekoliko tjedana, nakon što je Zadar ispunio i zadnji uvjet, odnosno, nije zapeo na dnu ljestvice, za ostanak u ABA ligi, svima je postalo jasno kako za njih od regionalne lige nema ništa.

Istina, Split, Jolly i Šibenik, svojim su zalaganjem pripomogli da tribine u ponekim dvoranama budu punije, kad gostuju Zadar, Cedevita i Cibona. Sve drugo ostalo je na razini ranijih slika na utakmicama domaćeg prvenstva, u kojima se uglavnom zijevalo i s lakoćom brojilo popunjena sjedala.

Zapravo, kvaliteta cijele lige upitna je ako iz nje izvučemo kompletnu Cedevitu, koja, ruku na srce zbog "pune blagajne", posjeduje kvalitetu. Ostali su jedan drugome do uha i svi skupa neće nam ponuditi ni jednoga reprezentativca, pa čak i na onom popularnom "širem popisu".

Valja vjerovati kako su u HKS-u svjesni da liga s četrnaest klubova, još bez protočnosti prema, konkretno, ABA ligi koja okuplja respektabilnije suparnike koji imaju i europsku težinu, nema previše smisla. Oni stalno "mantraju" o FIBA natjecanjima, odnosno, njihovim Ligama prvaka i Kupovima, navodno, čak će se založiti da Šibenik unatoč krajnjem poretku na ljestvici ugura nekako u Europu. Nije se baš lako prisjetiti da su se tako zdušno borili za Zadar?!

Ima još... U igri je izgleda i pohvala na račun šibenskih "Funcuta", jer su pridonijeli dobrom ozračju na tribinama Baldekina?! Očito je netko pobrkao lončiće ili su pak olako zaboravili kako su upravo navijači Šibenika na prvenstvenom ogledu sa Zadrom neko vrijeme bili na parketu zbog čega se, činjenica je, čekalo na početak drugog poluvremena. I onda je njihov predsjednik Ante Grbac, kojem valja zahvaliti na poštenju, nekoliko dana kasnije rekao kako bi Šibenik napustio parket da se njima nešto slično dogodilo na Višnjiku. Pošteno od njega, međutim, ukoliko se HKS ulovi na neke samo njima znane sentimente, onda im svaka čast na "narančastim" naočalama!

Može se pretpostaviti i njihov odgovor na sve izrečeno, ali ukoliko to naprave krajnje traljavo kao u slučaju "probnog balona", kad im je "slučajno" iz ureda Povjerenika A-1 lige pobjegao radni nacrt vezano uz ABA ligu (s kojom bi se valjda do ljeta pomirili op.p.) za novu sezonu, pa su pokusnu priču nazvali nespretnošću njihovog čovjeka Dražena Jendriša, koji se ispričao i nastavio mirno raditi.

I nikom ništa.

27. travanj 2024 06:04