StoryEditorOCM
KolonaKAKO SAM UPAO U PREDIZBORNU KAMPANJU

Političari zovu samo pred izbore, on zove stalno - moj glas ide njemu!

10. travnja 2017. - 23:40
riva1-220317

Sve je postalo predizborna kampanja.

Evo ti ujutro Venci u našu redakciju. Venci Jurin, znate ga, UDDK Kalelarga, marinero, pudlica Nina. Nekidan smo s njim napravili reportažu o stanju zadarske rive, dijagnoza: ajmemajko. Govori mi kako su mu neki hadezeovci rekli da sam postao haselesovac i da za njih preko novina vodim kampanju. HSLS? Hm, daleko sam dogurao, moglo je i gore. U zadnjih dvadeset godina svašta sam bio, uglavnom neprijatelj države i naroda, kriminalac i plaćenik, peder i narkoman, četnik i komunjara, a sada sam, eto, u HSLS-u. Da je još to onaj HSLS Tereze Ganze Aras, Vladimira Terzića, Mislava Kukoča, Vlade Gotovca, još bi se možda pravio i da jesam, ali HSLS u kojem je kandidat za iduće izbore Boris Marin, čovjek kojeg sam morao prijaviti policiji zbog prijetnje, tolika budala nisam. Zamislite samo tu stranačku (r)evoluciju: od Tereze Ganze Aras do Borisa Marina. Ne, hvala lijepo.

- Prijatelju, reci mi, jesu li oni normalni, da ti u HSLS-u? - čudi se iskreno Venci.

- Ma Venci, to su oni pobrkali lončiće. Ti si upozorio na stanje rive, mi smo to stavili u novine, a tri dana nakon toga je predsjednik stranke Darinko Kosor i zadarski HSLS na rivi održao predizborni skup, o tome kako je njima jako stalo da zadarska riva na propadne. Jadne su ti te stranke i kandidati koji novinske reportaže uzimaju za političke programe. Ako sam ja za nekog, ja sam Venci za tebe. Sto posto! - govorim mu, a njemu drago.

Kampanja je krenula odavno i mlati se sa svih strana, više ne znaš tko je s kim i zašto, ni tko je protiv koga i zašto.

Evo zadarska Akcija mladih je najavila koaliciju s MOST-om. Pazite, Akcija mladih koja bi, da može, sve hadezeovce strpala u pržun, ulazi u koaliciju sa strankom koja s HDZ-om vodi državu!? I sad su počeli derati po hadezeovim kandidatima, a MOST im za to daje podršku! A nama biračima to bi, kao, trebalo biti normalno.

Onda Sabina Glasovac. Od kada je najavila kandidaturu za gradonačelnicu Zadra, više je dala intervjua i napravila fotosessiona o svom treniranju boksa (da, boksa!) nego Željko Mavrović i Vladimir Klitschko zajedno u cijeloj karijeri. Te televizija, te novine, te ženske revije, te informativni programi... A boks je počela trenirati prije – mjesec dana! I to ne bi li se udebljala. Sa 49 na 57 kila. I svugdje govori kako u Zadru nešto nevalja, a ništa ne govori kako bi to ona napravila bolje. Mislim, mogla je, kad je bila pomoćnica ministra, makar završiti onaj jadni centar u Mocirama, ali nije. Zašto? Možda zato što nisu predvidjeli dvoranu za boks?

Boks trenira, koliko čujem, i Kalmeta, ali njega više nitko za ništa ne pita, iako nije da više nema što reći. Sada bi, kao, za sve trebalo pitati Branka Dukića, ali do njega ne možeš nikako doći, iako je zadnjih dana postao prava posvuduša. Em je na kazališnoj premijeri, em na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta, evo ga na predavanju u Benkovcu, biciklijadi, na otvaranju Peveca... Angažirao je posebnog čovjeka za izborni PR, ima posebnu osobu za onose s javnošću, ali od njega još uvijek ni traga ni glasa što će raditi kao gradonačelnik. Ako postane gradonačelnik.

Pa onda ovi iz Akcije mladih. Marko Pupić Bakrač (MPB) misli da je "odradio" Kalmetu i Sinovčića pa se sad u svom bombarderskom stilu obrušio na Bobija Longina koji mu je javno obećao da će sve objede na njegov račun morati dokazati pred sudom. MPB očito nije ušao u kampanju da postane župan, nego da Longin ne postane župan. A MOST mu pritom očito drži skale.

Gotovo istovremeno, Bobi nam preko dnevnih i tjednih novina otkriva, da prostite, svoje veliko prijateljstvo s Kalmetom, i naveliko raspreda o zadarskim projektima koje je zapravo pokrenuo Kalmeta. Čija realizacija uvelike ovise o volji državne vlasti, što znači i o MOST-u. Koji pušta MPB da dere Longina kao jarca. Kakvu to poruku MOST šalje HDZ-u, a kakvu svojim biračima? Kakvu to poruku šalje HDZ svojim biračima? Je li u Zadru moguća postizborna koalicija između HDZ-a i MOST-a?

Posebna priča su tzv. nezavisni. Udruga Solidarnost je postala stranka i ako pobjedi obećava vratiti dvije miljarde eura navodno ukradenog novca iz pretvorbe OTP banke. A udrugu, kao i stranku, čine uglavnom nezaposleni bivši radnici propalih zadarskih tvrtki. Ili naš lucidni Enio Meštrović s listom Konji.. Brate on je jedini dosad pošteno i otvoreno rekao što bi napravio kao gradonačelnik i to poslao svim medijima. Točku po točku. Navodno ih ima 600, ali u izbore ide samo s njih desetak. I svaka mu je na mistu!  

Onda ovi ministri. Evo ih na proslavi 20. godišnjice otvaranja novog Masleničkog mosta, pa sad dijele neke novce općinama i gradovima, pa potpisuju ugovore o finaciranju, pa otvaraju već dvaput otvorene radove...

Svi su u kampanji, i mi mediji i novinari. Zovu šefovi, zovu urednici, zovu PR agenti, zovu političari, zovu nepolitičari. Svi bi sad htjeli biti medijski vidljivi, nešto bi rekli, ukazali, na nešto upozorili, istaknuli, demantirali, objasnili, napali, obećali...

Jedva čekam da završe izbori. Onda bi, nadam se, mogli imati tri godine bez izbora. Uhvatili bi barem malo mira od ove šizofrene situacije u kojoj više nitko ne zna što je vijest, što informacija, što spin, što otvoreni, a što prekriveni PR. Imali su prilike i dosad, ali malotko je zvao. Sada je svima odjednom stalo. 

Sve je postlo predizborna kampanja. Samo se jedan tome opire. I on uvijek zove. Zato glasam za Vencija.

25. travanj 2024 13:46