Dražen Žura

KOD NAS JE MOČVARA, ALI I U EUROPI KRADU Kako su suci upropastili smisao nogometne igre

KOD NAS JE MOČVARA, ALI I U EUROPI KRADU

Ugodno ste se smjestili u fotelju, opremili potrebitim "vitaminima", istodobno ostale u kući, koje sport ne zanima ni pod razno, preselili u drugu prostoriju, ispred pričuvnog TV ekrana, željni prave nogometne poslastice.

Ovakav scenarij zasigurno je priredila muška populacija ne samo kod nas nego u cijeloj Europi, vjerujemo i velikom dijelu svijeta, očekujući s razlogom veliki nogometni festival između Reala i Bayerna u uzvratnoj utakmici Lige prvaka. I onda ste nakon dva sata izvrsnog loptanja zaključili kako su i europski travnjaci "zagađeni" otrovnim sudačkim odlukama.

Sjeme razdora odlučio je – ovaj put - posijati mađarski sudac Viktor Kassai kojem se od spominjanja njegovih korijena - diljem Europe i svijeta - bez sumnje "štucalo"! I da ste nogometni laik, čovjek koji se nikad nije susreo s ovim sportom, bez naočala biste lako uočili ono što je "promaklo" Mađaru.

Podsjetimo, ničim izazvan zbog drugog žutog kartona isključio je Artura Vidala, potom je "zažmirio" na (dva) zaleđa Cristiana Ronalda iz kojih je Portugalac odlučio o pobjedniku. Nismo tu da bismo mu sudili za "propuste", međutim, čisto sumnjamo kako će bilo tko nekom kaznom prema Mađaru barem isprati gorčinu u ustima navijača Bayerna i svakog onoga komu je sport na prvom mjestu. Ono što je Kassai priredio u Madridu nikako nije sport i tu bismo se mogli zaustaviti kad je o sudačkoj krađi u europskim rukavicama riječ, s kojih će Kassai teško oprati blato.

Koje su ga "sile nečiste" navele na grijeh, nije naš posao, rekli bi domaći, vjerojatno i inozemni političari - za to postoje institucije! Postoje, ali i "tamo negdje drugo", ne samo kod nas u Hrvatskoj suci odrađuju prljave poslove za nekoga, na štetu drugoga. Na našim stadionima svako malo svjedočimo sudačkom bezobrazluku zbog kojeg nitko ne odgovara nego nastavljaju mirno gurati svoja "kola nepravde", u čije smo se tragove, evo, mogli uvjeriti i na velikom europskom nogometnom festivalu u Madridu.

Neka netko ne pomisli kako nam je cilj Kassaijevim "propustima" braniti naše domaće "derače" (najsvježiji slučaj Soudani), naprotiv, želja je ukazati na prljavštine koje se događaju i drugima. Na europskoj pozornici možda kradu finije, ali jednako očito kao u našoj "nogometnoj močvari", koju se nikako ne uspijeva isušiti.

Ni uz pomoć tehnologije, koja im stoji na raspolaganju, ali je ne žele primjeniti. Kako bi lakše provodili nepravdu... 

Naslovnica Kolona