StoryEditorOCM
KolonaIZBORNE PROGNOZE

Dukić u prvom krugu, na Narodnom trgu će "zanjištati Konji"?

19. svibnja 2017. - 00:08
OBLAK.JPG

Dobro, OK, meteorologija je znanost, ali - nije meteorolozima lako. Cirusi, cirokumulusi, cirostratusi, alokumulusi, altostratusi, nimbostratusi, kumulusi, kumulonimbusi, stratokumulusi i stratusi. Sve su to znanstveno verificirne vrste oblaka, ali ni silne metodologije, instrumenti, strojevi i naprave ne pomažu nesretnom meteorologu koji, dogodi se i to, potpuno promaši vremensku prognozu. Poslije takvog iskustva, nije čudno da i oni na kraju, nakon što navedu odakle (anti)ciklone putuju i kojom brzinom dolaze, pomirljivim i neriskantnim tonom zaključe:

-Vidićemo kako će biti...

Prognozirati rezultate nedjeljnih lokalnih izbora je kudikamo nezahvalnije. Istina, neki od kandidata već predstavljaju potencijalnu opasnost za sigurnost zračnog prometa – njihov ego punjen helijem je u nebesima, lagano podsjećaju na stratokumuluse.

Ali, to je jedna stvar, a prognozirati koji od njih će dotrajati do izbornog praga ili pobjede, e to je nešto sasvim drugo.

Izvan zone rizika je prognoza da će u Gradskom vijeću Zadra manje-više sigurno završiti tri koalicijske liste predvođene HDZ-om, SDP-om i Akcijom mladih. To se, međutim, čini malo, pa je postalo intrigantno tko će biti četvrti. Pritom valja podsjetiti da je svatko tko je ušao u Gradsko vijeće tamo imao najmanje dva vijećnika, nitko nije "dojahao sam".

Nezavisnih istraživanja raspoloženja zadarskih birača nema, pa se četvrta lista u uličnim razgovorima traži u trokutu HSLS-Modes-Nezavisna lista Enia Meštrovića. Ako četvrte liste uopće bude, ona će predstavljati veliko iznenađenje, ali se čini da bi na Narodnom trgu mogli "zanjištati" Meštrovićevi "Konji".

Branko Dukić je, nema tu nikakve senzacije, favorit gradonačelničke utrke, Sabina Glasovac je "igrač za drugi krug". Ako je ikakva senzacija moguća, bila bi to Dukićeva pobjeda u prvom krugu. Navodno mu ples brojki daje takvu nadu. To bi bilo po prvi put da Zadar dobije gradonačelnika u prvom krugu.

Na prošlim je izborima Božidar Kalmeta imao oko 49 posto, a analize su pokazale da ga je u drugi krug uvalio Reno Sinovčić koji je HDZ-u "iz usta" oteo nešto birača. Prošli je put i Stipe Zrilić, kao HDZ-ov kandidat za župana, završio u drugom krugu s Renatom Sabljar Dračevac. Sada bi isti rasplet mogao sačekati Božidara Longina, ali je pitanje kakve će mu biti apsolutne brojke.

Rekli bi oprezni meteorolozi "vidićemo kako će biti..."

24. travanj 2024 23:07