StoryEditorOCM
KolonaIZBORNI POST FESTUM

Potaracani SDP, uspjeh Akcije mladih, Longin pobijedio skeptike, a Dukić? Tek treba vidjeti hoće li znati, moći i željeti izaći iz Kalmetine sjene!

22. svibnja 2017. - 23:38
hdz_stozer11-210517_resize66.JPG

Ovi su izbori neke lokalne političke mitove pretvorili u prah, ali su se neke lokalne legende pretvorile u još jedan, matematički izreciv i predvidiv izborni rezultat. HDZ je pobjednik, polarna zima za opoziciju ide dalje, SDP je veliki gubitnik koji to voli reprizirati, a najveći dobitnik je Akcija mladih.

Više nitko neće moći kazati "bez Kalmete HDZ u Zadru nema što tražiti", ako ne želi ispasti smiješan! Branko Dukić je "gradonačelnički dokaz" za to, čovjek je, za razliku od Vrančića na pretprošlim i Kalmete na prošlim izborima, prošao u prvom krugu. Što se Dukića tiče, izborna pobjeda je bila najlakši dio posla, usputni zadatak, netko pronicav ga je izvukao iz šešira,

Dukić se pokazao kao marketinški obradiva ličnost, idealno rješenje za izbornu pobjedu. Njegove vizije razvoja grada i umijeće upravljanja spadaju u potpunu sivu zonu. Tek treba vidjeti hoće li Dukić apsorbirati pobjedu ili će pobjeda apsorbirati njega i hoće li znati, moći i željeti izaći iz Kalmetine sjene.

Pao je i još jedan mit – unutar HDZ-a su o Božidaru Longinu stranački kuloari često govorili kao o čovjeku koji "iza Bilog briga" ne piza dovoljno, a na kraju je Bobi prošao za župana u prvom krugu, što nije uspijevalo Stipi Zriliću. Za njega važi isto što i za Dukića: valja sačekati i vidjeti na što će potrošiti pobjedu.

Nikada u povijesti HDZ s druge strane nije imao ovako grogirani SDP, devastacija stranke se s vrha prolila i na lokalnu scenu, i Renata Sabljar Dračevac i Sabina Glasovac su "potaracane" u prvom krugu!

Na Trgu pet bunara su napravili više od pet kadrovskih budalaština, a jedna od njih je i to što svog jedinog načelnika iz cijele županije uopće nisu stavili na županijsku listu! A Dušku Vidovu sada prijeti gubitak i tog jednog načelničkog mjesta u Kalima.

Na županijskoj razini su ušli u sulude koalicije s današnjim ili dojučerašnjim pravašima i kojekakvim gubitničkim listama, ali to Renati Dračevac nije bila indikacija i drugog uzastopnog poraza! Sigurno je i da nitko u ŽO stranke neće pokrenuti pitanje njene političke odgovornosti, o pristojnijem rješenju, što bi ostavka svakako bila, ne treba ni sanjati.

Samouvjerena Sabina Glasovac je doživjela svoj prvi poraz u kandidaturi za gradonačelnicu, u čemu ima neke svemirske pravde s obzirom da politiku lokalnog SDP-a posljednjih nekoliko godina diktira upravo ona. Na gradskoj su se listi pojavili i neki iz rubrike "osobnih prijatelja", odnos prema stranačkim veteranima nije bio pristojan, kampanja nefokusirana, kandidati nedovoljno profilirani, koalicijski partneri rezultatski beznačajni.

Ima toga još, ali rezove u GO više nema tko potaknuti.

Pokazalo se da je kompletnu zadarsku opoziciju u protekle četiri godine nadjačalo troje ljudi. Marko Pupić Bakrač, Ante Rubeša i Marjana Botić su svojom "diverzantskom politikom" (koja je često bila sama sebi svrha) uspjeli izrasti u najglasniju, a sada i brojčano kudikamo moćniju opoziciju HDZ-u od rascjepkane i jalove meanstream opozicije predvođene SDP-om. To je, s jedne strane, njihov osobni uspjeh jer Most im nije tko zna kako pomogao budući se "mostovci" na ovim izborima bore za goli život.

Da su "akcijaši" uzeli Živi zid za partnera, u Županijskoj skupštini bi bili brojniji od SDP-a. (Je li Renata Sabljar Dračevac to uopće registrirala i ako jest kakve li će pouke izvući?!) S druge strane, rast Akcije mladih je posljedica istrajavanja HDZ-a na lošim navikama, ali je to ujedno i drugi poraz SDP-a na ovim izborima, više nije sigurno da su (osim po nominalnom broju mandata) vodeća sila opozicije.

19. travanj 2024 14:47