StoryEditorOCM
KolonaKAD SPORTSKI USPJEH POSTANE VELIK PROBLEM

Kome to (sve) smetaju KK Jazine Arbanasi?

22. lipnja 2017. - 21:30
jazine

Košarkaški klub Jazine Arbanasi u srijedu se i službeno prijavio za natjecanje u Premijer ligi u novoj košarkaškoj sezoni pa je time formalizirano sudjelovanje kluba u ligi u kojoj je 14 najboljih hrvatskih košarkaških klubova.

To, uz ostalo, znači i da više 'nema nazad', odustajanje od Premijer lige iz bilo kojih od mogućih razloga značilo bi degradaciju kluba i sramotni povratak u najniže košarkaško natjecanje. Bez obzira na financijsku situaciju u klubu pa tim i neizvjesnost oko pokrivanja minimalnih i nužnih troškova koje zahtjeva ta razina natjecanja u klubu nemaju dilema: natjecat će se među najboljima i sa, simbolički rečeno, 'nula kuna'.

Istovremeno, KK Jazine Arbanasi sa svojom uspješnom i potpuno 'zadarskom' momčadi doživljava, paralelno s uspjehom, gotovo totalnu ignoranciju u svom vlasitom gradu, potcijenjivanje i vrijeđanje. Vjerovatno se nikada u zadarskom i hrvatskom sportu, a mogli bi ići i dalje, nije dogodilo da je uspjeh nekog sportaša i sportskog kolektiva doživio manje pažnje, a više bojkota i da je, u ovom slučaju, rijetko dobar rezultat (nitko nikada u povijesti zadarskog sporta s takvom statistikom nije pomeo konkurente) postao rijetko velik problem. Čitav sportski Zadar, zajedno s političkim, javnim i medijskim strukturama pokazao je još neviđenu dozu licemjerstva i nedosljednosti: pa zar se nismo uvijek do sada iskreno radovali svakom uspjehu kojeg su postizali naši sportaši i klubovi, bilo na lokalnoj bilo na nacionalnoj razini? Zašto je to ovaj put izostalo, gdje je greška?

Nakon što je KK Jazine Punatmika osvojio hrvatsku A2 ligu momčad je primio jedino zadarski župan Boždar Longin i uz čestitke obećao, vjerujemo iskreno, punu podršku i pomoć klubu, pa i financijsku. To se međutim nije dogodilo niti na jednoj drugoj razini, pa ni na onoj na kojoj bi se najprije trebala očekivati – u gradu Zadru i njegovim tijelima.

Gradonačelnik Branko Dukić na ovu nam je temu odgovorio da mu sad 'nije u fokusu interesa', a drugom je prilikom odgovor bio hladno formalan: Klubu Jazine –Arbanasi će se omogućiti igranje u Premijer ligi sukladno Programu javnih potreba u športu za 2017. godinu i sukladno Zakonu o športu, Zakonu o udrugama i Uredbi Vlade Republike Hrvatske o financiranju sportskih udruga.

Sad, iz toga bi se moglo pročitati da će Grad Zadar iz svog proračuna, kako to i predviđa Zakon o športu, podržati sudjelovanje kluba u višem rangu natjecanje, ali je hladna formalnost odgovora takva da se čini da će gradske strukture učiniti sve da se to ne dogodi. KK Jazine Arbanasi, čini se, sad je odjednom uletio 'pod koš' pred rebalans gradskog proračuna koji su redovito fokusirao na krpanje starog gutača gradskih novaca KK Zadar. Sama pojava novog prvoligaša pred vratima gradske blagajne i pred ulazom dvorane Krešimir Ćosić na Višnjiku izaziva nervozu.

Kulminacija antikampanje protiv KK Jazina Arbanasa dogodio se prije neki dan kad je u lokalnoj novini, koja se prije nešto manje od godinu dana neskriveno deklarirala kao glasnogovornik ne toliko stranke na vlasti, HDZ-a, nego pojedinih osoba, interesnih skupina i poduzeća koji funkcioniraju pod kišobranom te stranke, izašao odiozan tekst tzv. novinarskog sportskog autoriteta koji se otvoreno, s gomilom kvazi stručnih rječetina (čovjek se uči dok je živ, ali neki nikad ne nauče) obrušio na klub, na postignuti uspjeh, na samu Permijer ligu, pa i na Košarkaški savez Hrvatske. U tekstu su izvrijeđani svi i sve: osnivanje i povijest kluba, njegova uprava, trener, igrači... Zanemarena je svaka objektivnost, činjenica, zakonska podloga.

Javni napad na uspjeh jednog doduše malog, ali očito vrijednog i kvalitetnog kluba, poprimio je puni oblik plaćenog PR-a i to od lako prepoznatljivih naručitelja. Ta je stvar jako, jako nečista kao što su i namjere naručitelja i vokabular autora koji se smatra novinarom. Koji, by the way nikad, ali nikad nije bio ni na jednoj utakmici kluba o kojem se raspisao. I nije se brinuo o javnom novcu kad je trpan u neke druge vreće, sad se našao biti jako zabrinut.

Mogli bi se na kraju raspisati na ovu temu i na više različitih načina. Recimo o tome da žute Jazine Arbanasi u Zadru neki drže "crvenim", opozicijskim klubom zato što je u vodstvu kluba vrlo istaknut Dan Marinović, sin poznate SDP-ovke Ingrid, što je budalaština par excellance jer u klubu igraju i igrači vrlo naklonjeni vladajućoj stranci – ali na parketu se ne pokazuje politička opredjeljnost već sportsko znanje. A i Dan Marinović nije "crven" kad gradu Zadru pruže odvjetničke usluge.

Mogli bi o tome kakvu je podršku imao KK Sonik Puntamika dok je igrao u A1 ligi. Ili tome kako se susjedni grad Šibenik s istovjetnim mjerilima odnosio prema oba svoja prvoligaša. Ili o tome da se Zadar majčinski godinama odnosi prema klubu koji je prolazna postaja gomile uvezenih i nevažnih, a skupih igrača, a maćehinski prema svojim vlastitim zadarskim momcima. I tako dalje.

Ali nema smisla o tome. Jer, čemu argumenti kad je očita, jasna, vidljiva i objavljena želja da se jedan klub naprosto procjeni viškom i škartom, a njegov uspjeh iz savim jasnih drugih interesa proglasi nevažnim, suvišnim i problematičnim.

26. travanj 2024 22:19