StoryEditorOCM
KolonaPOVRATAK ZADARSKOG DIVA

Stipe Žunić hrvatski kralj atletike vraća se svoj u Zadar

7. kolovoza 2017. - 11:40
stipezastava

Prva hrvatska muška medalja na Svjetskim prvenstvima u atletici , u vlasništvu je zadarskog "diva" , Stipe Žunića , čovjeka koji nikad nije odustajao. Živio je neki svoj san u kojeg mnogi nisu vjerovali, ali je naš " muškardin ", potvrdio izreku: " Svaki početak je težak , strpljenje i ustrajnost pobjeđuju !" Stipe je prošao istu školu kao i mnogi atletičari iz Zadra , koji su zbog nedostatka uvjeta za rad , morali dalje. Žunić je išao i preko "bare", u Americi je na Sveučilištu usmjerio svjetla reflektora na sebe, otišla je kugla na 21,11 m. Ali, otišao je i do Splita i od tamo stalno slao signale kako mu je Zadar ipak dom , međutim, još uvijek se nije skroz preselio ! Ali hoće...I to uskoro jer je u nedavno obnovljenom SC " Višnjik", gdje je između ostalog uređena vrhunska atletska staza, ostavljen je prostor za Žunićevu brončanu kuglu...

-Istina, prije nekih dva ili tri mjeseca, imao sam sastanak s Žunićem, te Ivanom Veštićem predsjednikom HAS-a i dogovoreno je kako ćemo graditi najmodernije bacalište , čime će se steći idealni uvjeti za Stipino napredovanje – kazao je Denis Karlović, direktor SC " Višnjik".

Ovime je praktički stavljen lijek na staru ranu zadarske atletike koja godina trpi zbog neprimjerenih uvjeta za treniranje, o čemu je nedavno za Slobodnu Dalmaciju govorila i Paola Borović,mlada hrvatska rekorderka u troskoku, koja skače za AK " Dinamo – Zrinjevac". Isti razlozi i Stipu su " maknuli" s Kalelarge, pa moram ponoviti neka od njegovih razmišljanja koja su ga natjerala na promjenu adrese. "Strah me je da kopljem ne pogodim nekoga na improviziranom bacalištu na Višnjiku, gdje se u istom trenutku nalaze atletičari i nogometaši!" Na Žunićevu radost, vidimo, počeli su puhati novi vjetrovi, pa više neće biti potrebe za njegov odlazak na splitski Park mladeži.

Bronca iz Londona , nagrada je Žunićevo odricanje , i rad u gotovo nemogućim uvjetima koji su u jednom trenutku Stipinog oca i ostale iz obitelji natjerali na izgradnju improviziranog bacališta u Crnom, nadomak Zadru! U iščekivanju povratka atletskog "bronačnog vojnika" , valja podsjetiti kako se Stipe najprije okušao u bacanju koplja, ali je i vlasnik zlatnog odličja u kickboxingu , osvojenog na Svjetskom juniorskom prvenstvu ! Jedna od njegovih velik želja, "rodila" se dok je na TV-u pratio doček " zlatnih barakuda" , o kojoj je Žunić otvoreno govorio netom nakon saznanja kako je bronca u njegovim rukama. Citiramo njegove riječi: "Gledao sam neki dan doček hrvatskih vaterpolista u Zagrebu. Zamišljao sam kakva bi to ludnica bila da napravim nešto veliko u karijeri i da imam doček u svom Zadru !". Ovim je riječima Stipe " bacio rukavicu" svojim sugrađanima, koji će vjerujemo znati odgovoriti na pravi način. Nakon prošlogodišnjeg slavlja s jedriličarima, Šimom Fantelom i Igorom Marenićem, koji su s Olimpijskih igara u Riju, donijeli zlato, red je da se na Pozdravu sunca naklonimo i Žunićevoj bronci u " kraljici sportova"!

 

 

19. travanj 2024 01:36