StoryEditorOCM
KolonaHVALITE ME USTA MOJA (3)

Isprika Radosu, ali i čitateljima zbog onoga što nismo napisali

30. ožujka 2018. - 15:31
kaleta

Iskreno i bez smokve u džepu ispričavam se direktoru Turističke zajednice Anti Radosu i članovima klape "Kaleta" zbog navoda u tekstu "Hvalite me usta moja ili kako je TZG Zadra spinom pokušala kapitalizirati posjet japanskog chefa Kalima: Od TS&WF koristi nema Kali tuna nego samo Ante Rados i njegova klapa Kaleta" odnosno zbog, kako to Rados tvrdi, "niza neistinitih činjenica" koje su u tom tekstu iznesene.

Naravno, isprika je pravovaljana jedino ako je stvarno riječ o "neistinitim činjencama". Rados je, naime, demantirao iznesenu informaciju da putovanje u Japan hrvatske delegacije, o čemu, doduše, nigdje nije objavljen valjani i transparnetni izvještaj, nije organizirala Turistička zajednica grada Zadra, što je, vjerujem, točno, nego japanski domaćini. Eto, neka to bude greška koju priznajem.

Rados u svom demantu teksta tvrdi da klapa "Kaleta" za svoje gostovanje u Japanu nije dobila nikakav honorar. U tome mu moramo vjerovati na riječ. Naravno da ne možemo dokazati da li je plaćen kakav honorar za nastupe u Japanu, ali kako dokazati i da nije? Nije uobičajeno u ozbiljnom svijetu, pa makar to bilo i u svijetu klapske pjesme, da zabavljači nastupaju besplatno, osim ako nije riječ o humanitarnim prigodama. Klape pjevaju za novce i na sprovodima pa je malo neobično da važni nastupi u Japanu nisu bili honorirani. Osim ako se samo putovanje i višednevni boravak u toj dalekoj zemlji ne smatra prigodnim honorarom na kojeg bi pristali i neki drugi klapski pjevači.
Kolegica Marina Vlakić je već ustvrdila u "Zadarskom listu" da je upitan sam izbor klape "Kaleta" za ovaj put u Japan i da je tu riječ o sukobu interesa Ante Radosa jer je on priliku da povede klapu u Japan dobio upravo zato jer je kao direktor Turističke zajednice stekao dobitne kontakte sa Japansko-hrvatskim društvom razmjene i to preko suradnje u organizaciji "Tuna, Sushi & Wine Festivala". To je društvo bilo organizator i domaćin putovanja hrvatske delegacije u Japan.

Da li su neke druge, aktivnije i prepoznatljivije dalmatinske klape imale priliku biti u konkurenciji u ovoj priči? Koliko je poznato, baš "Kaleta" bilježi pad aktivnosti unazad dvije godine otkako je Rados postao direktor TZ-a i okuplja se u rijetkim prilikama i po potrebi, kakva je, recimo, bila i ova.

Pouzdano znam da su vođeni razgovori s jednom drugom zadarskom klapom oko puta u Japan, koja se, ako ništa drugo, može pohvaliti svojim autorskim pjesmama i vrlo čestim nastupima zadnjih godina (ne pada mi na pamet uspoređivati kvalitetu klapa, nism ja žiri Omiškog festivala), ali je ispala iz kombinacije, navodno, zbog broja članova i troškova vezanih za to. A ta ih ima minimalno – pet (5), manje od "Kalete".

Ali, dobro, previše smo već prostora potrošili na očite stvari, isprika s početa i dalje stoji, ali se s jednakom iskrenošću ispričavam i svim našim čitateljima ali ne zbog onda napisanog nego zbog onoga što ni ja ni moje kolege (do sada) nismo pisali i napisali. 

Primjerice, o netransparentnosti rada Turističke zajednice Zadra kad su u pitanju baš prezentacijska putovanja i predstavljanje grada na europskim turističkim sajmovima, o tome tko i zašto putuje u ime grada i TZ-a i što na tim putovanjima tko radi.

Kao ni tome zašto TZ grada Zadra godinama svoj godišnji financijski izvještaj krije kao zmija noge. I zašto se skupštine TZ Zadar održavaju bez prisustva javnosti. Ili, recimo, o tome, zašto dr.Dražen Grgurević i dalje zamjenjuje zadarskog gradonačelnika na mjestu predsjednika Turističkog vijeća TZ Zadar, na što je postavljen davno dok je bio zamjenik nekog drugog gradonačelnika i iako Dukić ima sadašnja dva svoja zamjenika kojima je, nekako je logično, posao da ga zamjenjuju tamo gdje treba i kad treba.

Ili, zašto se niti jedan od ciljeva i zadataka predviđenih Planom realizacije Strategije razvoja turizma grada Zadra od 2016.-2026.g, a čega su glavni nositelji Gradsko vijeće grada Zadra i zadarska Turistička zajednica, nije niti počeo realizirati. Ako je tu Strategiju itko od nadležnih uopće pročitao, uključujući i Radosa.

A zbog čega ćemo i ovog ljeta proživjeti horror masovnog i jeftinog turizma u čemu najviše uživaju brojači turista i ubrane boravišne takse baš u navedenim institucijama.

O tim smo temama trebali pisati i na ta će pitanja kad-tad nekome morati odgovoriti ne samo Ante Rados nego i njegovi poslodavci. Doduše, ovi sadašnji ga nisu ni postavili na ovu funkciju, jer ga nitko iz Zadra na to mjesto i nije postavio.

To su važnije stvari od toga da li je neka klapa darovana mukte putem u Japan i je li pri tome dobila kakav honorar.

Sayonara

27. travanj 2024 04:02