StoryEditorOCM
KolonaTKO JE KRIV ZA SRAMOTNU I TUŽNU PRIČU IZ OBROVCA

Svi "nadležni" i "odgovorni" su znali što se događa u ambulanti dr. Jusupa. I ništa nisu poduzeli!

Piše Ana Vučetić Škrbić
30. travnja 2019. - 11:06
o1

Danas je trebao biti zadnji radni dan ambulante dr. Gorana Jusupa u Obrovcu. Liječnik kojemu je HZZO otkazao ugovor nakon što je priča iz njegove ordinacije šokirala cijelu zemlju, poslije 22 godine prestaje s radom u sustavu.

No, njegova ambulanta u obrovačkom Domu zdravlja već je u ponedjeljak bila zaključana, a ono malo pacijenata koji su mu ostali naišli su u ponedjeljak na zatvorena vrata. Doktor je otišao na bolovanje, a mlada žena koja se predstavljala kao njegova medicinska sestra u petak navečer hospitalizirana je na zadarskoj psihijatriji.

Njegovi pacijenti, njih oko 470, uglavnom starijih povratnika iz obrovačkog zaleđa koji nisu imali gdje prebaciti svoje kartone, sada čekaju da ih zbrine sustav. Isti onaj koji godinama ništa nije poduzimao, iako su svi znali što se događa u obrovačkoj ambulanti.

Štoviše, ako pitate ministra zdravstva Milana Kujundžića koji se jučer prvi put, nakon sedam dana čekanja, oglasio o slučaju o kojemu govori cijela zemlja, u toj je ordinaciji sve bilo u redu jer Inspekcija ministarstva nije utvrdila “ozbiljnije medicinske propuste”.

Jedini problem u toj ambulanti bio je što dr. Jusup nema medicinsku sestru. Ministru je čak “žao što oni koji su o svemu tome sve znali nisu ranije obavijestili Ministarstvo” jer bi, pretpostavljamo, tada ranije poslao inspekciju koja bi utvrdila da je u Obrovcu sve u redu?!

U ovoj šokantnoj, tužnoj i sramotnoj priči za hrvatsko zdravstvo, ali i društvo u cjelini, problem nisu dr. Jusup i njegova "sestra". Problem je sustav koji je dopustio da se jedna ovakva, apsolutno nedopustiva priča dogodi.

Kako je moguće da u jednom malom gradiću, koji ima svega dvije obiteljske ambulante, jednu u pola godine napusti 900 pacijenata, a da nitko od nadležnih službi u zdravstvenoj hijerarhiji u tome ne vidi ništa čudno?!

Za početak HZZO, koji je dr. Jusupu bio direktno nadređeni poslodavac, netko tko mu je isplaćivao glavarinu i trebao kontrolirati njegov rad.

Ako ste ikada mijenjali liječnika, sigurno znate da pri tome morate navesti razlog zašto prelazite drugom doktoru. Da ih je samo 20 izrazilo svoje nezadovoljstvo, a ovdje ih je bilo gotovo 900, već to je razlog da se službi HZZO-a, prvo onoj u Zadru, a potom i u Zagrebu, upali alarm za uzbunu da u obrovačkoj ambulanti nešto ne štima.

Gdje su tek mjesečna izvješća koja svaki liječnik mora slati Zavodu, što dr. Jusup nije radio. Njihova inspekcija je stigla u studenome prošle godine, kada je već bilo kasno, s tim da je ugovor raskinut tek šest mjeseci kasnije, krajem travnja.

Druga odgovorna adresa je Ministarstvo zdravstva. Jedino njihova zdravstvena inspekcija ima zakonske ovlasti hitnog djelovanja i donošenja potrebnih mjera u svrhu zaštite pacijenata. Da je itko reagirao na pritužbe pacijenata i barem jednom posjetio ambulantu u Obrovcu, koja je prljava i zapuštena, njezina bi vrata odavno bila zatvorena.

Ali, nije. Ta "žurna inspekcija" je došla kad je sve već bilo gotovo, kad je liječnik sam zatvorio vrata ambulante i otišao na bolovanje. A ni tada nisu našli nikakve propuste, izuzev onoga što je i HZZO iznio kao najveći problem: da u ordinaciji nema sestre.

Što je radila struka? Gdje je cijelo vrijeme bila Hrvatska liječnička komora, čiji je član dr. Jusup već 30 godina? U njihovoj je nadležnosti izdavanje, kao i oduzimanje dozvole za rad, bilo ono privremeno ili trajno. I oni su, kao što su sami potvrdili, primili anonimne prijave na račun obrovačkog liječnika prema kojemu, kao krovna liječnička udruga, imaju dvostruku odgovornost: zaštititi njegove pacijente i pomoći njemu samome da zadrži svoj dignitet u teškoj situaciji koja ga je snašla.

I što se poduzelo?

"Komora je aktivno postupala, zatražila potrebna očitovanja te su prikupila relevantnu dokumentaciju nužnu za donošenje odluke povodom zaprimljene pritužbe.

Smatramo da je u konkretnom slučaju potrebno poduzeti cijeli niz aktivnosti za koje je nadležno Ministarstvo zdravstva, budući da jedino zdravstvena inspekcija Ministarstva ima zakonske ovlasti hitnog djelovanja i donošenja potrebnih mjera u svrhu zaštite pacijenata", odgovorili su nam priopćenjem iz Komore.

Ukratko, ništa, samo su prebacili lopticu odgovornosti na istu onu inspekciju Ministarstva s početka priče, koja u obrovačkoj ambulanti nije našla "ozbiljnije medicinske propuste".

Četvrta adresa je Zadarska županija koja, sukladno donesenoj mreži javne zdravstvene službe, liječnicima daje koncesije za javnu zdravstvenu službu. I oni su znali za probleme svojeg koncesionara. Kako su nam službeno odgovorili, prve pritužbe su primili krajem prošle godine i zbog toga kontaktirali HZZO. Ništa drugo nisu poduzeli, i time je priča s njihovom odgovornošću završila.

I na kraju sama lokalna zajednica, gdje je doktor živio i radio, pa čak bio i aktivan opozicijski vijećnik u gradskom vijeću.

Iako se o problemu neadekvantne skrbi u njegovoj ambulanti raspravljalo i na sjednici gradskog vijeća, puno dalje od toga nije se otišlo jer u gradu, čiji je gradonačelnik Ante Župan i sam po struci liječnik, smatraju da postoje druge službe koje bi se takvim problemom trebale baviti.

A takvih, koji misle da je užas u obrovačkoj ordinaciji tuđi, a ne njihov problem, u ovoj je priči previše.

I to zato što je godinama uništavan hrvatski zdravstveni sustav zbog loše politike i nedostatka liječnika već dotaknuo razinu na kojoj je i bolestan liječnik, koji se ne može primjereno brinuti o sebi niti o svojim pacijentima, bolje rješenje nego nikakav liječnik u ambulanti.

Jer bolestan liječnik je sam svoj problem od kojeg će svi lako oprati ruke, a tisuću ljudi bez doktora u jednom gradu problem su sustava koji ga, na ovom se užasnom primjeru to najbolje pokazalo, ne zna i ne može riješiti!

19. travanj 2024 22:38