StoryEditor
Film & TVzavršna postaja

Nakon turneje po Hrvatskoj Motovun Film festival stiže u Zagreb a zaplovit će i prema otocima

Piše PSD
20. kolovoza 2020. - 21:29
Splićani su već uživali u tri projekcije u Ljetnom kinu BačviceMFF

Dosad neviđena avantura Motovun Film Festivala uskoro zatvara svoj krug. Nakon turneje po Hrvatskoj filmska karavana stiže 27. kolovoza na svoju završnu postaju, u zagrebačku Kuću za ljude i umjetnost – Laubu.

Svi koji dosad nisu imali prilike gledati filmove na čak 38 projekcija diljem zemlje, moći će ovdje do 6. rujna pogledati sve naslove iz ovogodišnje konkurencije.

U 11 dana bit će prikazano 14 dugometražnih filmova uz niz popratnih događanja.
 
U kvalitetu ovogodišnjeg programa mogli su se dosad uvjeriti gledatelji u 17 gradova i mjesta. Nakon prve i jedine projekcije u Motovunu, turneja je nastavljena u još devet mjesta u Istri. Filmska čarolija izgledala je još privlačnije na slikovitim lokacijama poput kaštela u Svetvinčentu, Trga Tomaso Bembo u Balama ili pozornice Pod ladonjom u Tinjanu.
 
Na svoje su došli i ljubitelji filma u Dalmaciji. Čak tjedan dana trajala je filmska svetkovina u ljetnom kinu u Dubrovniku, dok su Splićani uživali u tri projekcije u Ljetnom kinu Bačvicama.

Emotivna projekcija u Splitu

Posebno je emotivna bila projekcija filma Tereza37 snimljenog upravo u Splitu iz kojeg dolazi i protagonistica i scenaristica tog ostvarenja Lana Barić. Dobar je odaziv bio i na projekcijama u Šibeniku, Rijeci, Kostreni, Karlovcu te na zagrebačkoj Ljetnoj pozornici Tuškanac gdje je održana svojevrsna pretpremijera događanju u Laubi.
 
Program u Laubi imat će pravi festivalski pečat. Pojedine filmove predstavit će njihovi autori, gosti festivala, a ovdje će biti dodijeljene i nagrade. O onima u glavnom programu odlučit će žiri u sastavu: Lana Barić, Nina Violić i Goran Bogdan. Dijelu projekcija dugometražnih filmova prethodit će i nekoliko kratkometražnih, a svih 26 kratkih filmova iz programa bit će prikazano na posebnoj pozornici u dvorištu Laube. Najbolji europski film iz motovunske konkurencije kratkih i ove će godine kandidirati za nominaciju Europske filmske nagrade.
 
I Kampus Motovun održat će se u Laubi umjesto svoje uobičajene lokacije. Do nedjelje, 23. kolovoza prijaviti se mogu studenti filmskih škola iz Hrvatske i regije, studenti škola koje imaju filmske kolegije, mladi filmski teoretičari i kritičari te filmski amateri. Inače, filmski program bit će popraćen koncertima, kvizovima, vinskim uvertirama i inim zbivanjima. Ekipa Motovun Film Festivala donosi na ovaj način u Zagreb dašak motovunske atmosfere i sadržaja poštujući sve potrebne mjere opreza.

No to nije sve. Motovunske premijere i festival filmova za mlade Buzz@teen održavaju se u Buzetu od 20. do 23. kolovoza, a već 22. kolovoza jedna projekcija stiže i u Mrkopalj.

U narednim danima filmska karavana zaplovit će i prema otocima. Motovun Film Festival počastit će Bol, Supetar, Hvar, Komižu i Jelsu hitom dosadašnjih projekcija, filmom Tereza37.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. listopad 2020 16:45