StoryEditor
Književnostča-kaj-što

Jubilarno trideseto izdanje smotre ‘Croatia rediviva‘ večeras u Selcima okuplja pjesnike triju hrvatskih narječja, a samo jedan bit će ovjenčan

Piše PSD.
7. kolovoza 2020. - 17:30
Darko Rundek na 20. obljetnici pjesničke smotre  Ante Čizmić/hanza media

Večeras će se u Selcima na Braču održati jubilarna trideseta jezično-pjesnička smotra "Croatia rediviva ča-kaj-što".

Nastupit će pjesnici iz, kako kažu organizatori, svih triju hrvatskih jezičnih stilizacija: čakavske, kajkavske i štokavske. Sudjelovat će Luko Paljetak, Ivan Kramar, Sanda Hržić, Stanko Jerčić, Mirna Weber, Silvija Buvinić, Davor Grgurić, Sanja Mošić, Božica Brkan, Vlasta Vrandečić Lebarić i drugi. Jednog od pjesnika ovjenčat će se maslinovim vijencem, čime on postaje poeta oliveatus i zaslužuje mjesto na Zidu od poezije.

Kao i obično počet će s otkrivanjem mramorne ploče na Zidu od poezije s uklesanim stihovima prošlogodišnjeg ovjenčanika. To je pjesnik Mile Stojić, o čijem će djelu govoriti Božica Jelušić.

Smotru "Croatia rediviva ča-kaj-što" utemeljio je hrvatski pjesnik, liječnik i diplomat Drago Štambuk, naravno Selčanin, i to na Krvavi Uskrs 1991. godine. "Croatia rediviva" zasnovana je na "zlatnoj formuli hrvatskoga jezika ča-kaj-što", a održava se u spomen paljenja mjesta od talijanskog okupatora prije 77 godina.

Inače"Croatia rediviva ča-kaj-što" 2019. godine proglašena je kulturnim dobrom Republike Hrvatske i stavljena na Nacionalnu listu štićene nematerijalne baštine, što, uz 30 godina trajanja,  svjedoči o kvaliteti zamisli i izvedbe.

Smotru će otvoriti utemeljitelj Drago Štambuk, a pročitat će i službeno obrazloženje proglašenja Zlatne formule ča-kaj-što kulturnim dobrom.

Za one koji osim o zdravlju jezika i poezije brinu i o tjelesnom zdravlju, prenesimo da će se smotra "zbog pandemije krunskim virusom odviti u reduciranom obliku i prema propisanim epidemiološkim pravilima".
 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. listopad 2020 12:22