StoryEditor
Književnostsuprotiva virusu

Unatoč epidemiji, deveta Noć knjige održat će se 23. travnja u cijeloj Hrvatskoj. Pisci će čitati, čitatelji komentirati, ali sve na internetu

Piše PSD.
30. ožujka 2020. - 10:05
Astronaut sa skafanderom, glavni lik Noći knjige iz 2018. godine, bio bi posve spreman i za ovo virusno doba  Davor Pongračić/hanza media

Iako je zbog koronavirusa puno toga zamrlo na kulturnoj sceni, ipak je dosta znakova otpora situaciji, naravno bez suprotstavljanja mjerama samozaštite.

Jedna od takvih mjera koje podižu kulturni imunitet je i najava održavanja devete Noći knjige u četvrtak 23. travnja. Ona će naravno biti virtualna jer će nesretni virus i tada biti aktivan i opasan, ali će se održati i bit će posvećena knjizi, čaroliji njezinog stvaranja i čitanja. Virtualno će biti mogući razgovori s književnicima, nepoznate i manje znane crtice iz književnosti, predstavljanja knjiga i autora, glazbene izvedbe inspirirane knjigama, razgovori s publikom svih generacija o budućnosti knjige, najdražim knjigama ili citatima iz knjiga.

Tako tvrde organizatori, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Oni su sve do 23. travnja otvorili online prijave programa. Pozvali su knjižare, antikvarijate, knjižnice, škole, različite ustanove i sve prijatelje knjige da iskoriste online kanale, društvene mreže, video i audioservise, prijenose uživo i ostale mogućnosti kojima raspolažu kako bi i ove godine jedinstvenom akcijom pogled javnosti usmjerili na knjigu. A knjiga se, kažu, u ovim neizvjesnošću ispunjenim vremenima pokazuje kao utočište, utjeha, razbibriga, pa i imperativ.

Prijave programa bit će otvorene do 23. travnja preko online prijavnice dostupne na mrežnim stranicama Noći knjige. Kontakt osobe su Nenad Bartolčić i Maja Priselac, koji su otvoreni i za sve ideje, aktivnosti i prijedloge oko organizacije i sudjelovanja. Na ovogodišnjoj, devetoj Noći knjige bit će prezentirani rezultati novoga godišnjeg istraživanja kupovnih i čitalačkih navika građana Hrvatske.

Gužvi po knjižnicama i knjižarama i drugim institucijama, naravno, neće biti. Ali Noći knjige će biti, kulturna sova obavit će svoj dugi noćni let. Jest da to viruse neće natjerati u virusnu rupu, ali kulturni i psihološki efekti bit će veliki, ravni primanju kulturnoga cjepiva. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 02:11