StoryEditor
Kulturana hrvatskim akademijama i u glazbenim školama gitara caruje, a gudačA i puhačA JE SVE MANJE

Nikome se više ne gudi - mladi biraju gitaru i klavir

Piše PSD.
30. ožujka 2008. - 22:12
Mladi  sve rjeđe odabiru klasična glazbala te se okreću onima koja se koriste u popularnoj glazbi

Prema posljednjim istraživanjima, popularni rock-bendovi i njihovi spektakularni koncerti smanjili su zanimanje britanske mladeži za upise studija violine, klarineta i solo-pjevanja.

Bubnjevi i gitare postali su, naime, ultimativni hit u glazbenim školama i na akademijama. Grupe kao što su White Stripes i druge utjecale su na omiljenost gitare i bubnjeva. Kako kažu istraživači iz Instituta za naobrazbu iz Londona, zanimanje za orkestralna glazbala je u očitom padu.

Violina, međutim, još ima primat, no gitara je “opasno ugrožava”. Dakle, sve rjeđe se odabiru klasična glazbala te se okreće onima koji se koriste u pop glazbi. Pitali smo voditelje glazbenih odsjeka hrvatskih akademija i glazbenih škola kakvo je stanje kod nas.

Glasovir odabiru roditelji

- Glazbeno obrazovanje doista je u situaciji kada mora naći odgovore na trendove koji su zahvatili nove generacije - kaže Gordan Sladoljev, voditelj Glazbene škole “Josip Hatze”.

Najveće zanimanje je uvijek bilo za sviranje glasovira, što je i logično s obzirom da instrument uglavnom odabiru roditelji smatrajući takav izbor dijelom opće kulture. Zatim slijedi gitara kao instrument s kojim se vjerojatno ne može pogriješiti. Za violinu i violončelo zanimanje je sve manje, što je zasigurno posljedica gubljenja građanskog mentaliteta.

Ova se glazbala pogrešno smatraju preklasičnima i preteškima, navodi Sladoljev, što je i razlog zašto ih se sve manje odabire. Za sva puhačka glazbala u većim gradovima interes je zanemariv, osim za flautu koju redovito odabire ženski dio populacije.

- U manjim sredinama situacija je znatno drukčija, i to zbog tradicije gradskih limenih glazbi, kakvu je Split izgubio - objašnjava Sladoljev, dodavši da udaraljke u školi imaju tek tri godine, a zanimanje za njih je poprilično.

Prirodno za ovo podneblje

Na splitskom UMAS-u puhački i klavirski odsjek su popunjeni, ali neprekidno zanimanje postoji naročito za klasičnu gitaru i solo-pjevanje.

- To je prirodno za ovo podneblje - drži Vlado Sunko, voditelj glazbenog odsjeka UMAS-a.

-  Za klarinet i flautu postoji interes razmjeran mogućnostima zaposlenja, a gudački odsjek bilježi pad u protekle dvije godine. Problem se tiče cijele vertikale glazbenog školstva - kaže Sunko.

Prepuna Rock akademija

Od samih početaka Rock akademije bilježimo veliko zanimanje upravo za gitaru i bubnjeve - kaže Ladislav Račić, profesor na Rock akademiji u Zagrebu, te dodaje da dvije petine polaznika pohađa gitaru, a petina bubnjeve.
- Naši programi su počeli kao glazbeni tečajevi, a sada uz njih imamo program osnovne i srednje glazbene škole za popularnu i jazz glazbu. Dakle, nemamo status visoke glazbene škole. Moja su iskustva s mladim ljudima uvijek bila odlična.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 14:59