StoryEditor

‘Staklene periske‘ Zvonimire Karavida

Piše Jakov Kosanović
1. listopada 2020. - 10:05
Staklene periske

Periska, najveći školjkaš Jadranskog mora prosječne veličine između 30 i 50 centimetara, koji može dosegnuti visinu i od 120 centimetara, kao što znamo suočena je s masovnim izumiranjem. Pomor je prvi put zabilježen 2016. na jugoistočnoj obali Španjolske, a od tada je potvrđen i u Francuskoj, Italiji, Turskoj, Grčkoj i Albaniji.

Jadran nije iznimka, prvi masovni pomor zaštićene plemenite periske zabilježen je u svibnju 2019. na Elafitima, a kasnije u listopadu objavljena je vijest da u Parku prirode Lastovo više nema živih jedinki vrste.

U siječnju ove godine primijećen je pomor na Pelješcu. Nakon izrazito agresivnog razmnožavanja prethodnih godina, neki izvori govore o 5 do 10 periski na četvornom metru, došlo je do naglog izumiranja čiji uzrok nije poznat. Pretpostavlja se da je riječ o bakteriji kao i o zagrijavanju mora.

U namjeri senzibiliziranja javnosti o izumiranju mediteranskog endemskog školjkaša plemenite periske, zadarska kiparica Zvonimira Karavida i Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru došli su na ideju spojiti umjetnost i znanost u vidu izložbe staklenih skulptura s motivom periske u sklopu koje će se održali predavanje na temu izazova s kojima se ta vrsta trenutno suočava u Mediteranu.

Monumentalni školjkaš

Otvorenje izložbe Zvonimire Karavide "Staklene periske“ i predavanje "Plemenita periska: prošlost, sadašnjost...“ dr. sc. Brune Petani održat će se u četvrtak, 1. listopada u 12 sati u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru. Izložba se može pogledati do 15. listopada.

Zvonimira Karavida, diplomirana kiparica, rođena je 1991. godine u Zadru. Završila je smjer Kiparstvo u klasi Mladena Mikulina na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2016. godine. Diplomski rad uz mentorstvo prof. Antona Vrlića izradila je u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

U Zadru inače i živi i radi, tu se aktivno se bavi kiparstvom, svoje radove mahom realizira u staklu. Dosad ih je izlagala na nekoliko grupnih izložbi, a njezini se radovi mogu naći u privatnim kolekcijama.

Zvonimira ima svjestan odnos prema prirodi, koji komentira i svojim radom: "O umjetnicima stakla često se govori kako oblikuju svjetlost. Ta sposobnost upijanja i odbijanja trenutne svjetlosti nadovezala se na moj interes prema prirodi. Gledajući staklenu skulpturu, ona upija naše odraze i tako ukazuje na našu odgovornost i odnos prema prirodi.

Odrastajući uz more, život u njemu i oko njega nametnuo mi se kao nepresušan izvor inspiracije. Motiv periske privukao me zbog njezine monumentalnosti i osjetljivosti. Na žalost, danas smo svjedoci njezinog masovnog izumiranja.

Kao društvo koje živi od mora, trebamo se svi skupa zauzeti za njihovo očuvanje i znam da zajedno svojim primjerom možemo poticati ispravan odnos prema moru i prirodi“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 10:29