stdClass Object ( [id] => 1176750 [title] => Bakalar za Veliki tjedan: jedna priča i četiri recepta Veljka Barbierija [alias] => bakalar-za-veliki-tjedan-jedna-prica-i-cetiri-recepta-veljka-barbierija [catid] => 456 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada bismo sjeli za svečani stol, moja bi none iznijela kremu od bakalara koju smo kao paštetu debelo mazali na tek pečeni kruh pa bi potom ponudila dalmatinski bakalar na bijelo. Crvenim brujetom od ove, u Dalmaciji tako udomaćene, sušene sjeverne ribe završavao je posni dan.

U drugim prilikama služila bi se gusta riblja juha, rižot od školjaka, punjene lignje u tamnom šugu s pulentom posutom tvrdim ribanim sirom i, na kraju, riba lešo ili riba s gradela. Jeli smo šutke, uživajući, očekujući sutrašnji blagdan.

Tako su izgledali neki od naših objeda Velikog tjedna. Pa ipak, koliko god su se, od blagdana do blagdana, ti jelovnici širili i mijenjali, bakalari uskrsne sedmice imali su za mene posebno značenje povezano s prvim nedoumicama i pitanjima o meni samome i bajkovitom svijetu moga djetinjstva.

„Jedi bakalar, ohladit će se“, rekla bi potom moja none, utješno i pomalo prijeteći kao i uvijek kad je bila riječ o izbjegavanju jela, a nono bi me pomilovao po glavi, kao da mi želi došapnuti da se u ovoj sušenoj dragocjenoj ribi krije sve otajstvo moje pripadnosti svijetu, nebu i zvijezdama, i sve moje iskupljenje.   

Vjerojatno su slični motivi nagnali mnoge da u bakalaru vide simbol želje za povratkom u krilo zaštitničke uskrsne zajednice - zdvojni unutarnji nagon koji za čudo ima stvarno uporište u povijesti uživanja i pripremanja bakalara na europskim stolovima.

Naime, glavni poticaj za širenje i uvoz te ribe, ovisno o podneblju bila je njena sposobnost da se održi dugo vremena, bilo da su je lovili svojim hitrim drakarima, dugim brodovima, ratnički Vikinzi, bilo Baski koji su također u davna vremena, tri stoljeća prije Kolumba, stigli do američkih obala, pa ih onda prodavali posušene i usoljene po tržnicama Španjolske i Portugala.

Oholio se od tada bakalar podjednako na jelovnicima srednjovjekovnih samostana i kraljevskih kuća u Francuskoj, Italiji, kao i u kuhinjama naših krajeva, pripremljen na desetke načina.

Od tada, posebno iz mnogih blagdanskih lonaca, na stol često dolaze jela od raznih vrsta bakalara, dok je kod nas i u Veneciji, prevladao sušeni, koji je s naših blagovaonika potisnuo druge, izvorne vrste sušene ribe, poput tabulje, ugora, morske mačke ili mola.

A sve zahvaljujući onom pustolovnom mletačkom pomorcu i trgovcu Pietru Queriniju, koji je lutajući sjevernim morima našao utočište na norveškom otočiću Rost i od tamo u svoju domovinu donio sušeni bakalar.

Pa ipak, bez obzira na raznoliku povijest lova, soljenja, sušenja ili pripremanja ove blagdanske ribe, kad sa svečanog stola krene kliziti miris bakalara pred nas u svjetlu svijeća odjednom siđu prave zvijezde, pa čak i oni koji ne vjeruju u poruke Svetog pisma, osjećaju: Uskrsnuti će se Kralj i iskupiti svu nevjericu, blago, kao zalogaj blagdanskog bakalara. Svetom i punom milosrđa, to mu neće biti teško.

Ime mu je i tako u prvih kršćana na grčkom glasilo Ichthys – riba. Iesus Christos Theu Yios – Soter, Isus Krist Sin Božji. Spasitelj iz jednog davnog Velikog tjedna u našoj kući u Makarskoj.

RECEPTI

BAKALAR NA BRUJET NA DRUGI NAČIN

3/4 kg čistog mesa od kuhanog bakalara u manjim komadima slažite u naizmjenične redove s 20 dag šalše od pomidora pomiješane sa 1 žlicom poluslatke paprike, ¾ kg krumpira sjeckanih na ploške, 2 kapule sjeckane na kolute, 4 sjeckana režnja češnjaka i ½ stručka sjeckanog peršina. Podlijte ribu i povrće sa ½ l juhe od bakalara, dodajte 2 dl bijelog vina i 1 dl maslinova ulja, ubacite 2 lista lovora, posolite, popaprite i kuhajte dok povrće ne omekša i ne sljubi se s ribom, a brujet ostane jušast, ali gust.

---

image

Bakalar na brujet

---

KREMA OD BAKALARA SA ZELENOM TAPENADOM I KAPARIMA

Prethodno pomočeni i skuhani bakalar od oko ¾ kg, očistite i isjeckajte na komade te ribi dodajte 10 u mlijeku kuhanih režnjeva češnjaka, malo mlijeka u kojem se bijeli luk kuhao, 1 čašu juhe od bakalara, 1 ½ dl maslinova ulja, 1 žlicu krušnih mrvica, 4 režnja svježeg češnjaka i 1 žlicu mljevenih zelenih maslina. Posolite i popaprite te sve skupa u mikseru sameljite u grubu smjesu kojoj dodajte po žličicu kapara i bijele tartufate. Namaz služite hladan s prepečenim kruhom.

---

image

Krema od bakalara sa zelenim maslinama i tartufatom

---

BAKALAR SA SLANUTKOM I PEČENIM LIGNJAMA PUNJENIM TAPENADOM

U 30 dag već skuhanog i očišćenog bakalara, dodajte 20 dag skuhanog slanutka, 3 režnja češnjaka, 2 dl maslinova ulja, pa sve zajedno štapnim mikserom protisnite u kremu. Na vrh kreme položite 25 dag pečenih liganja kojima ste razmakli krakove i u svaku ugurali po 1 žličicu tapenade od crnih mljevenih maslina. Podlijte sa još ½ dl maslinova ulja, ukrasite po volji najbolje sjeckanim petrusimulom i služite odmah.

---

image

Bakalar sa slanutkom i pečenim lignjama punjenim tapenadom

---

BAKALAR NA BIJELO

Prethodno pomočeni i skuhani bakalar od oko ¾ kg, očistite i isjeckajte na komade te ribi dodajte 3/4 kg krumpira izrezanog na ploške, 5 režnjeva češnjaka, pokrijte s 3 dl vode i 2 dl juhe od bakalara, 1 dl maslinova ulja. Posolite i popaprite te sve skupa kuhajte dok krumpir ne postane mek, a jelo se ugusti. Prelijte tada s još 1 dl djevičanskog maslinova ulja i služite vruće, može i hladno. Tradicionalni recept.

---

image

Bakalar na bijelo

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kod nas i u Veneciji prevladao je sušeni bakalar, a sve zahvaljujući mletačkom pomorcu i trgovcu Pietru Queriniju, koji je lutajući sjevernim morima našao utočište na norveškom otočiću Rost i od tamo donio sušeni bakalar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => blagdanski stol [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Kod nas i u Veneciji prevladao je sušeni bakalar, a sve zahvaljujući mletačkom pomorcu i trgovcu Pietru Queriniju, koji je lutajući sjevernim morima našao utočište na norveškom otočiću Rost i od tamo donio sušeni bakalar blagdanski stol 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-06 07:24:28 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Veljko Barbieri [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-19 07:15:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-19 07:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 105 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 456 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Kužina [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/06\/21323126.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/06\/13406282.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/06\/13406286.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/06\/13406290.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/06\/13406298.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran \u0160ebeli\u0107\/Ilustracija\/Cropix","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Bakalar na bijelo<\/p>\n","

Bakalar na brujet<\/p>\n","

Bakalar sa slanutkom i pe\u010denim lignjama punjenim tapenadom<\/p>\n","

Krema od bakalara sa zelenim maslinama i tartufatom<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21323126_1920.jpg":"1920x1080","k_21323126_1280.jpg":"1280x1280","k_21323126_1024.jpg":"1024x1024","k_21323126_640.jpg":"640x640","k_21323126_480.jpg":"480x480","k_21323126_340.jpg":"340x340","k_21323126_220.jpg":"220x220","o_21323126_1280.jpg":"1280x853","o_21323126_1024.jpg":"1024x682","o_21323126_640.jpg":"640x426","o_21323126_480.jpg":"480x320","o_21323126_340.jpg":"340x226","o_21323126_220.jpg":"220x146","h_21323126_1280.jpg":"1280x854","h_21323126_1024.jpg":"1024x683","h_21323126_640.jpg":"640x427","h_21323126_480.jpg":"480x320","h_21323126_340.jpg":"340x227","h_21323126_220.jpg":"220x147","pp_21323126_1280.jpg":"1006x1280","pp_21323126_1024.jpg":"805x1024","pp_21323126_640.jpg":"503x640","pp_21323126_480.jpg":"377x480","pp_21323126_340.jpg":"267x340","pp_21323126_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13406282_1920.jpg":"1920x1080","k_13406282_1280.jpg":"1280x1280","k_13406282_1024.jpg":"1024x1024","k_13406282_640.jpg":"640x640","k_13406282_480.jpg":"480x480","k_13406282_340.jpg":"340x340","k_13406282_220.jpg":"220x220","o_13406282_1280.jpg":"1280x960","o_13406282_1024.jpg":"1024x768","o_13406282_640.jpg":"640x480","o_13406282_480.jpg":"480x360","o_13406282_340.jpg":"340x255","o_13406282_220.jpg":"220x165","h_13406282_1280.jpg":"1280x854","h_13406282_1024.jpg":"1024x683","h_13406282_640.jpg":"640x427","h_13406282_480.jpg":"480x320","h_13406282_340.jpg":"340x227","h_13406282_220.jpg":"220x147","pp_13406282_1280.jpg":"1006x1280","pp_13406282_1024.jpg":"805x1024","pp_13406282_640.jpg":"503x640","pp_13406282_480.jpg":"377x480","pp_13406282_340.jpg":"267x340","pp_13406282_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1439","hd_13406286_1920.jpg":"1920x1080","k_13406286_1280.jpg":"1280x1280","k_13406286_1024.jpg":"1024x1024","k_13406286_640.jpg":"640x640","k_13406286_480.jpg":"480x480","k_13406286_340.jpg":"340x340","k_13406286_220.jpg":"220x220","o_13406286_1280.jpg":"1280x959","o_13406286_1024.jpg":"1024x767","o_13406286_640.jpg":"640x479","o_13406286_480.jpg":"480x359","o_13406286_340.jpg":"340x254","o_13406286_220.jpg":"220x164","h_13406286_1280.jpg":"1280x854","h_13406286_1024.jpg":"1024x683","h_13406286_640.jpg":"640x427","h_13406286_480.jpg":"480x320","h_13406286_340.jpg":"340x227","h_13406286_220.jpg":"220x147","pp_13406286_1280.jpg":"1006x1280","pp_13406286_1024.jpg":"805x1024","pp_13406286_640.jpg":"503x640","pp_13406286_480.jpg":"377x480","pp_13406286_340.jpg":"267x340","pp_13406286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13406290_1920.jpg":"1920x1080","k_13406290_1280.jpg":"1280x1280","k_13406290_1024.jpg":"1024x1024","k_13406290_640.jpg":"640x640","k_13406290_480.jpg":"480x480","k_13406290_340.jpg":"340x340","k_13406290_220.jpg":"220x220","o_13406290_1280.jpg":"1280x960","o_13406290_1024.jpg":"1024x768","o_13406290_640.jpg":"640x480","o_13406290_480.jpg":"480x360","o_13406290_340.jpg":"340x255","o_13406290_220.jpg":"220x165","h_13406290_1280.jpg":"1280x854","h_13406290_1024.jpg":"1024x683","h_13406290_640.jpg":"640x427","h_13406290_480.jpg":"480x320","h_13406290_340.jpg":"340x227","h_13406290_220.jpg":"220x147","pp_13406290_1280.jpg":"1006x1280","pp_13406290_1024.jpg":"805x1024","pp_13406290_640.jpg":"503x640","pp_13406290_480.jpg":"377x480","pp_13406290_340.jpg":"267x340","pp_13406290_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13406298_1920.jpg":"1920x1080","k_13406298_1280.jpg":"1280x1280","k_13406298_1024.jpg":"1024x1024","k_13406298_640.jpg":"640x640","k_13406298_480.jpg":"480x480","k_13406298_340.jpg":"340x340","k_13406298_220.jpg":"220x220","o_13406298_1280.jpg":"1280x960","o_13406298_1024.jpg":"1024x768","o_13406298_640.jpg":"640x480","o_13406298_480.jpg":"480x360","o_13406298_340.jpg":"340x255","o_13406298_220.jpg":"220x165","h_13406298_1280.jpg":"1280x854","h_13406298_1024.jpg":"1024x683","h_13406298_640.jpg":"640x427","h_13406298_480.jpg":"480x320","h_13406298_340.jpg":"340x227","h_13406298_220.jpg":"220x147","pp_13406298_1280.jpg":"1006x1280","pp_13406298_1024.jpg":"805x1024","pp_13406298_640.jpg":"503x640","pp_13406298_480.jpg":"377x480","pp_13406298_340.jpg":"267x340","pp_13406298_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 456 [name] => Kužina [alias] => kuzina [description] => [parent] => 383 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"383","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7406818 Threads: 2 Questions: 1529589548 Slow queries: 4651282 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110630459 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /maslina/kuzina ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 456 [name] => Kužina [alias] => kuzina [parent] => 383 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /maslina/kuzina ) ) [link] => /maslina/kuzina/bakalar-za-veliki-tjedan-jedna-prica-i-cetiri-recepta-veljka-barbierija-1176750 [printLink] => /maslina/kuzina/bakalar-za-veliki-tjedan-jedna-prica-i-cetiri-recepta-veljka-barbierija-1176750?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 314480 [name] => Veljko Barbieri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veljko-barbieri [link] => /tag/veljko-barbieri ) [1] => stdClass Object ( [id] => 663209 [name] => veljko barbieri maslina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-14 18:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veljko-barbieri-maslina [link] => /tag/veljko-barbieri-maslina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 670955 [name] => Veljko Barbieri recepti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-18 13:44:58 [main_article_id] => 0 [alias] => veljko-barbieri-recepti [link] => /tag/veljko-barbieri-recepti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 670956 [name] => veljko barbieri bakalar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-18 13:44:58 [main_article_id] => 0 [alias] => veljko-barbieri-bakalar [link] => /tag/veljko-barbieri-bakalar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 670957 [name] => veljko barbieri veliki tjedan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-18 13:44:58 [main_article_id] => 0 [alias] => veljko-barbieri-veliki-tjedan [link] => /tag/veljko-barbieri-veliki-tjedan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 670958 [name] => veljko barbieri uskrs recepti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-18 13:44:58 [main_article_id] => 0 [alias] => veljko-barbieri-uskrs-recepti [link] => /tag/veljko-barbieri-uskrs-recepti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kod nas i u Veneciji prevladao je sušeni bakalar, a sve zahvaljujući mletačkom pomorcu i trgovcu Pietru Queriniju, koji je lutajući sjevernim morima našao utočište na norveškom otočiću Rost i od tamo donio sušeni bakalar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => blagdanski stol [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bakalar za Veliki tjedan: jedna priča i četiri recepta Veljka Barbierija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-00-42-32-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/06/21323126.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Šebelić/Ilustracija/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/06/21323126.jpg [title] => Goran Šebelić/Ilustracija/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/06/13406282.jpg [title] =>

Bakalar na bijelo

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/06/13406286.jpg [title] =>

Bakalar na brujet

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/06/13406290.jpg [title] =>

Bakalar sa slanutkom i pečenim lignjama punjenim tapenadom

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/06/13406298.jpg [title] =>

Krema od bakalara sa zelenim maslinama i tartufatom

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada bismo sjeli za svečani stol, moja bi none iznijela kremu od bakalara koju smo kao paštetu debelo mazali na tek pečeni kruh pa bi potom ponudila dalmatinski bakalar na bijelo. Crvenim brujetom od ove, u Dalmaciji tako udomaćene, sušene sjeverne ribe završavao je posni dan.

U drugim prilikama služila bi se gusta riblja juha, rižot od školjaka, punjene lignje u tamnom šugu s pulentom posutom tvrdim ribanim sirom i, na kraju, riba lešo ili riba s gradela. Jeli smo šutke, uživajući, očekujući sutrašnji blagdan.

Tako su izgledali neki od naših objeda Velikog tjedna. Pa ipak, koliko god su se, od blagdana do blagdana, ti jelovnici širili i mijenjali, bakalari uskrsne sedmice imali su za mene posebno značenje povezano s prvim nedoumicama i pitanjima o meni samome i bajkovitom svijetu moga djetinjstva.

„Jedi bakalar, ohladit će se“, rekla bi potom moja none, utješno i pomalo prijeteći kao i uvijek kad je bila riječ o izbjegavanju jela, a nono bi me pomilovao po glavi, kao da mi želi došapnuti da se u ovoj sušenoj dragocjenoj ribi krije sve otajstvo moje pripadnosti svijetu, nebu i zvijezdama, i sve moje iskupljenje.   

Vjerojatno su slični motivi nagnali mnoge da u bakalaru vide simbol želje za povratkom u krilo zaštitničke uskrsne zajednice - zdvojni unutarnji nagon koji za čudo ima stvarno uporište u povijesti uživanja i pripremanja bakalara na europskim stolovima.

Naime, glavni poticaj za širenje i uvoz te ribe, ovisno o podneblju bila je njena sposobnost da se održi dugo vremena, bilo da su je lovili svojim hitrim drakarima, dugim brodovima, ratnički Vikinzi, bilo Baski koji su također u davna vremena, tri stoljeća prije Kolumba, stigli do američkih obala, pa ih onda prodavali posušene i usoljene po tržnicama Španjolske i Portugala.

Oholio se od tada bakalar podjednako na jelovnicima srednjovjekovnih samostana i kraljevskih kuća u Francuskoj, Italiji, kao i u kuhinjama naših krajeva, pripremljen na desetke načina.

Od tada, posebno iz mnogih blagdanskih lonaca, na stol često dolaze jela od raznih vrsta bakalara, dok je kod nas i u Veneciji, prevladao sušeni, koji je s naših blagovaonika potisnuo druge, izvorne vrste sušene ribe, poput tabulje, ugora, morske mačke ili mola.

A sve zahvaljujući onom pustolovnom mletačkom pomorcu i trgovcu Pietru Queriniju, koji je lutajući sjevernim morima našao utočište na norveškom otočiću Rost i od tamo u svoju domovinu donio sušeni bakalar.

Pa ipak, bez obzira na raznoliku povijest lova, soljenja, sušenja ili pripremanja ove blagdanske ribe, kad sa svečanog stola krene kliziti miris bakalara pred nas u svjetlu svijeća odjednom siđu prave zvijezde, pa čak i oni koji ne vjeruju u poruke Svetog pisma, osjećaju: Uskrsnuti će se Kralj i iskupiti svu nevjericu, blago, kao zalogaj blagdanskog bakalara. Svetom i punom milosrđa, to mu neće biti teško.

Ime mu je i tako u prvih kršćana na grčkom glasilo Ichthys – riba. Iesus Christos Theu Yios – Soter, Isus Krist Sin Božji. Spasitelj iz jednog davnog Velikog tjedna u našoj kući u Makarskoj.

RECEPTI

BAKALAR NA BRUJET NA DRUGI NAČIN

3/4 kg čistog mesa od kuhanog bakalara u manjim komadima slažite u naizmjenične redove s 20 dag šalše od pomidora pomiješane sa 1 žlicom poluslatke paprike, ¾ kg krumpira sjeckanih na ploške, 2 kapule sjeckane na kolute, 4 sjeckana režnja češnjaka i ½ stručka sjeckanog peršina. Podlijte ribu i povrće sa ½ l juhe od bakalara, dodajte 2 dl bijelog vina i 1 dl maslinova ulja, ubacite 2 lista lovora, posolite, popaprite i kuhajte dok povrće ne omekša i ne sljubi se s ribom, a brujet ostane jušast, ali gust.

---

image

Bakalar na brujet

---

KREMA OD BAKALARA SA ZELENOM TAPENADOM I KAPARIMA

Prethodno pomočeni i skuhani bakalar od oko ¾ kg, očistite i isjeckajte na komade te ribi dodajte 10 u mlijeku kuhanih režnjeva češnjaka, malo mlijeka u kojem se bijeli luk kuhao, 1 čašu juhe od bakalara, 1 ½ dl maslinova ulja, 1 žlicu krušnih mrvica, 4 režnja svježeg češnjaka i 1 žlicu mljevenih zelenih maslina. Posolite i popaprite te sve skupa u mikseru sameljite u grubu smjesu kojoj dodajte po žličicu kapara i bijele tartufate. Namaz služite hladan s prepečenim kruhom.

---

image

Krema od bakalara sa zelenim maslinama i tartufatom

---

BAKALAR SA SLANUTKOM I PEČENIM LIGNJAMA PUNJENIM TAPENADOM

U 30 dag već skuhanog i očišćenog bakalara, dodajte 20 dag skuhanog slanutka, 3 režnja češnjaka, 2 dl maslinova ulja, pa sve zajedno štapnim mikserom protisnite u kremu. Na vrh kreme položite 25 dag pečenih liganja kojima ste razmakli krakove i u svaku ugurali po 1 žličicu tapenade od crnih mljevenih maslina. Podlijte sa još ½ dl maslinova ulja, ukrasite po volji najbolje sjeckanim petrusimulom i služite odmah.

---

image

Bakalar sa slanutkom i pečenim lignjama punjenim tapenadom

---

BAKALAR NA BIJELO

Prethodno pomočeni i skuhani bakalar od oko ¾ kg, očistite i isjeckajte na komade te ribi dodajte 3/4 kg krumpira izrezanog na ploške, 5 režnjeva češnjaka, pokrijte s 3 dl vode i 2 dl juhe od bakalara, 1 dl maslinova ulja. Posolite i popaprite te sve skupa kuhajte dok krumpir ne postane mek, a jelo se ugusti. Prelijte tada s još 1 dl djevičanskog maslinova ulja i služite vruće, može i hladno. Tradicionalni recept.

---

image

Bakalar na bijelo

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Šebelić/Ilustracija/Cropix

Bakalar na bijelo


Bakalar na brujet


Bakalar sa slanutkom i pečenim lignjama punjenim tapenadom


Krema od bakalara sa zelenim maslinama i tartufatom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/maslina/kuzina/bakalar-za-veliki-tjedan-jedna-prica-i-cetiri-recepta-veljka-barbierija-1176750 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c76dcb5e6ad3de82f834a72d1b91417e57c4f6ea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bakalar+za+Veliki+tjedan%3A+jedna+pri%C4%8Da+i+%C4%8Detiri+recepta+Veljka+Barbierija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmaslina%2Fkuzina%2Fbakalar-za-veliki-tjedan-jedna-prica-i-cetiri-recepta-veljka-barbierija-1176750 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmaslina%2Fkuzina%2Fbakalar-za-veliki-tjedan-jedna-prica-i-cetiri-recepta-veljka-barbierija-1176750 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kod nas i u Veneciji prevladao je sušeni bakalar, a sve zahvaljujući mletačkom pomorcu i trgovcu Pietru Queriniju, koji je lutajući sjevernim morima našao utočište na norveškom otočiću Rost i od tamo donio sušeni bakalar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => blagdanski stol [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

blagdanski stolBakalar za Veliki tjedan: jedna priča i četiri recepta Veljka Barbierija

Piše Veljko Barbieri
19. ožujka 2022. - 08:15

Kada bismo sjeli za svečani stol, moja bi none iznijela kremu od bakalara koju smo kao paštetu debelo mazali na tek pečeni kruh pa bi potom ponudila dalmatinski bakalar na bijelo. Crvenim brujetom od ove, u Dalmaciji tako udomaćene, sušene sjeverne ribe završavao je posni dan.

U drugim prilikama služila bi se gusta riblja juha, rižot od školjaka, punjene lignje u tamnom šugu s pulentom posutom tvrdim ribanim sirom i, na kraju, riba lešo ili riba s gradela. Jeli smo šutke, uživajući, očekujući sutrašnji blagdan.

Tako su izgledali neki od naših objeda Velikog tjedna. Pa ipak, koliko god su se, od blagdana do blagdana, ti jelovnici širili i mijenjali, bakalari uskrsne sedmice imali su za mene posebno značenje povezano s prvim nedoumicama i pitanjima o meni samome i bajkovitom svijetu moga djetinjstva.

„Jedi bakalar, ohladit će se“, rekla bi potom moja none, utješno i pomalo prijeteći kao i uvijek kad je bila riječ o izbjegavanju jela, a nono bi me pomilovao po glavi, kao da mi želi došapnuti da se u ovoj sušenoj dragocjenoj ribi krije sve otajstvo moje pripadnosti svijetu, nebu i zvijezdama, i sve moje iskupljenje.   

Vjerojatno su slični motivi nagnali mnoge da u bakalaru vide simbol želje za povratkom u krilo zaštitničke uskrsne zajednice - zdvojni unutarnji nagon koji za čudo ima stvarno uporište u povijesti uživanja i pripremanja bakalara na europskim stolovima.

Naime, glavni poticaj za širenje i uvoz te ribe, ovisno o podneblju bila je njena sposobnost da se održi dugo vremena, bilo da su je lovili svojim hitrim drakarima, dugim brodovima, ratnički Vikinzi, bilo Baski koji su također u davna vremena, tri stoljeća prije Kolumba, stigli do američkih obala, pa ih onda prodavali posušene i usoljene po tržnicama Španjolske i Portugala.

Oholio se od tada bakalar podjednako na jelovnicima srednjovjekovnih samostana i kraljevskih kuća u Francuskoj, Italiji, kao i u kuhinjama naših krajeva, pripremljen na desetke načina.

Od tada, posebno iz mnogih blagdanskih lonaca, na stol često dolaze jela od raznih vrsta bakalara, dok je kod nas i u Veneciji, prevladao sušeni, koji je s naših blagovaonika potisnuo druge, izvorne vrste sušene ribe, poput tabulje, ugora, morske mačke ili mola.

A sve zahvaljujući onom pustolovnom mletačkom pomorcu i trgovcu Pietru Queriniju, koji je lutajući sjevernim morima našao utočište na norveškom otočiću Rost i od tamo u svoju domovinu donio sušeni bakalar.

Pa ipak, bez obzira na raznoliku povijest lova, soljenja, sušenja ili pripremanja ove blagdanske ribe, kad sa svečanog stola krene kliziti miris bakalara pred nas u svjetlu svijeća odjednom siđu prave zvijezde, pa čak i oni koji ne vjeruju u poruke Svetog pisma, osjećaju: Uskrsnuti će se Kralj i iskupiti svu nevjericu, blago, kao zalogaj blagdanskog bakalara. Svetom i punom milosrđa, to mu neće biti teško.

Ime mu je i tako u prvih kršćana na grčkom glasilo Ichthys – riba. Iesus Christos Theu Yios – Soter, Isus Krist Sin Božji. Spasitelj iz jednog davnog Velikog tjedna u našoj kući u Makarskoj.

RECEPTI

BAKALAR NA BRUJET NA DRUGI NAČIN

3/4 kg čistog mesa od kuhanog bakalara u manjim komadima slažite u naizmjenične redove s 20 dag šalše od pomidora pomiješane sa 1 žlicom poluslatke paprike, ¾ kg krumpira sjeckanih na ploške, 2 kapule sjeckane na kolute, 4 sjeckana režnja češnjaka i ½ stručka sjeckanog peršina. Podlijte ribu i povrće sa ½ l juhe od bakalara, dodajte 2 dl bijelog vina i 1 dl maslinova ulja, ubacite 2 lista lovora, posolite, popaprite i kuhajte dok povrće ne omekša i ne sljubi se s ribom, a brujet ostane jušast, ali gust.

image

Bakalar na brujet

KREMA OD BAKALARA SA ZELENOM TAPENADOM I KAPARIMA

Prethodno pomočeni i skuhani bakalar od oko ¾ kg, očistite i isjeckajte na komade te ribi dodajte 10 u mlijeku kuhanih režnjeva češnjaka, malo mlijeka u kojem se bijeli luk kuhao, 1 čašu juhe od bakalara, 1 ½ dl maslinova ulja, 1 žlicu krušnih mrvica, 4 režnja svježeg češnjaka i 1 žlicu mljevenih zelenih maslina. Posolite i popaprite te sve skupa u mikseru sameljite u grubu smjesu kojoj dodajte po žličicu kapara i bijele tartufate. Namaz služite hladan s prepečenim kruhom.

image

Krema od bakalara sa zelenim maslinama i tartufatom

BAKALAR SA SLANUTKOM I PEČENIM LIGNJAMA PUNJENIM TAPENADOM

U 30 dag već skuhanog i očišćenog bakalara, dodajte 20 dag skuhanog slanutka, 3 režnja češnjaka, 2 dl maslinova ulja, pa sve zajedno štapnim mikserom protisnite u kremu. Na vrh kreme položite 25 dag pečenih liganja kojima ste razmakli krakove i u svaku ugurali po 1 žličicu tapenade od crnih mljevenih maslina. Podlijte sa još ½ dl maslinova ulja, ukrasite po volji najbolje sjeckanim petrusimulom i služite odmah.

image

Bakalar sa slanutkom i pečenim lignjama punjenim tapenadom

BAKALAR NA BIJELO

Prethodno pomočeni i skuhani bakalar od oko ¾ kg, očistite i isjeckajte na komade te ribi dodajte 3/4 kg krumpira izrezanog na ploške, 5 režnjeva češnjaka, pokrijte s 3 dl vode i 2 dl juhe od bakalara, 1 dl maslinova ulja. Posolite i popaprite te sve skupa kuhajte dok krumpir ne postane mek, a jelo se ugusti. Prelijte tada s još 1 dl djevičanskog maslinova ulja i služite vruće, može i hladno. Tradicionalni recept.

image

Bakalar na bijelo

12. svibanj 2024 02:42