StoryEditorOCM

važan elementJedan od razloga slabije oplodnje oblice mogao bi biti nedostatak magnezija

Piše Dr. Ivica Vlatković
11. kolovoza 2022. - 11:23

Pokušao sam istražiti, ali i na temelju vlastitog iskustva zaključiti što sve može utjecati na lošu rodnost oblice kao sorte kako ove tako i ostalih godina. Nabrojiti ću opće glavne razloge slabije rodnosti oblice:

1. Genetski čimbenici:

- češća pojava funkcionalno muških cvjetova je sortna karakteristika oblice

- smanjena klijavost polena oblice je dokazana

2. Okolišni čimbenici:

- potrebni su joj niski i dugi zimski temperaturni prosjeci ispod 7,2 stupnjeva Celzijusa da bi izvršila dobru pripremu za cvatnju i kvalitetnu oplodnju

- u dužim kišnim uvjetima lako razvija paunovo oko pa izostaje rodnost

3. Čimbenici izostale rodnosti kod oblice na koje utječe čovjek - maslinar

image
Joško Ponoš/Ilustracija/Cropix

Uz sve druge (slaba ili pretjerana gnojidba, slaba zaštita, itd.) držim da se rezidbom rade najveće greške kod oblice. Te greške su:

1. Jesenska reziba oblice uz berbu. Na nju je oblica posebno osjetljiva te slabo rodi ili izostaje rodnost u idućoj godini.

2. Prerana rezidba - 1. i 2. mjesec prije početka prave vegetacije. Naime oscilacije proljetnih temperatura, uz moguće padove temperatura i zahlađenja, također dovode do jalove oplodnje, iako je bilo obilje cvijeta.

3. Jača rezidba oblice, u kojoj joj se uklonilo više od 20% lisne mase krošnje, lako vodi u slabu rodnost ili izostanak rodnosti. Mnoge sorte (posebno uljarice) trpe jače rezidbe u proljeće i skidanje većeg postotka lisne mase, dok oblica kao mješana sorta to rijetko ili nikako ne podnosi.

image
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix

Istaknuo bih još jedan mogući čimbenik. Naši istraživači (Biškup S. i Hodžić V.) zaključili su da je, unatoč dobroj zastupljenosti magnezija u tlu, koncentracija magnezija u listu oblice duž Jadrana bila mala (0.08 - 0,14 %). Koncentracija od samo 0.07 % magnezija ustanovljena je kod slabo obojenih listova (žutih) maslina na crvenicama otoka Brača.

Magnezij je kod nas sastavni dio minerala matičnih stijena i najčešće se kod nas javlja kao dolomit (kalcijsko-magnezijev karbonat). U većine tala on je srednje do visoko zastupljen.

Međutim, u listu masline nema ga dovoljno. U crvenicama koje su bogate kalijem, kalij predstavlja konkurenta magneziju od strane biljke. Tako, bez obzira na dobru opskrbljenost magnezija u tlu, usljed visokog sadržaja kalija i kalcija, u maslini je slabo zastupljen.

Nedostatak magnezija u maslini je prisutan i na vrlo kiselim crvenicama u Istri, ne samo zbog visokog kalija, nego i visoke koncentracije aluminijevih iona. Tamo gdje su visoke koncentracije magnezija i kalcija u tlu, poput Stona i Dubrovnika, javlja se nedostatak kalija i bora u listu maslina.

Magnezij ima posebnu ulogu u prijenosu fosfora, koji je pak neophodan za dobru oplodnju. To bi mogao biti i jedan od razloga (uz druge) slabije oplodne oblice.

Nedostatak magnezija u listu masline rjeđe se manifestira svojim klasičnim simptomima kao što je blijeđenje prostora između žila, a više utječe na razvoj plodova koji ostaju sitni, slabo obojeni i slabo izražene arome.

27. travanj 2024 00:54