Na Zvijezdinoj radionici "Mala škola kušanja maslinovih ulja" održanoj na ovogodišnjem Vinskom podrumu mr. sci. Zorica Jurišić podučila je sudionike tehnikama kušanja ekstradjevičanskih maslinovih ulja.
– Osnovna razlika između visokokvalitetnih maslinovih ulja i onih niže kvalitete jest da ova prva ne smiju imati manu, a pozitivne osobine, poput voćnosti, gorčine i pikantnosti moraju biti u većini. Kad potrošač kupuje ulje, morao bi znati što to znači – kazala je mr. sci. Jurišić.
Predavačica na Zvijezdinoj radionici educirala je polaznike radionice i kako prepoznati jednu od osnovnih mana maslinova ulja – užeglost, najčešće izazvanu dugotrajnim i neadekvatnim čuvanjem.
– Užeglost je često vezana za trajnost ulja. Na deklaracijama moramo gledati rok valjanosti, bitno je prepoznati kada ta ulja, zbog čuvanja i dugoga stajanja, ne bi smjeli konzumirati. Trajnost ulja ovisi o kvaliteti gotovog proizvoda. Ako ste dobili visokokvalitetan proizvod i čuvate ga po definiranim uvjetima, onda je njegova trajnost od 12 do 18 mjeseci – istaknula je voditeljica Zvijezdine radionice. Za razliku od vina, maslinova ulja, što su mlađa to su svježija, a rok upotrebe im je duži.
Proizvođač je odgovoran za rok konzumacije i mora garantirati da je do tada i tada ("najbolje upotrijebiti do") to ulje zdravo za konzumiranje.