StoryEditorOCM

rekordan broj uzorakaU Benkovcu održan 13. Vinfest, pogledajte popis nagrađenih: ukupni šampion je Maraština Stjepana Vučemilovića

Piše Zadarski.hr/Mihovil Mijo Brkić
5. rujna 2022. - 09:38

Kažu da je dan bez vina jednak danu bez sunca, i da ton kad dobije boju postaje iznimnom glazbom. Tako je u subotu znameniti i povijesni Kaštel Benković u, odnedavno iznimno uređenim i revitaliziranim dvorima Zavičajnog muzeja, ugostio 13. Festival vina Zadarske županije ˝Vinfest Benkovac 2022˝.

U predivnoj večernjoj atmosferi pred mnoštvom uzvanika proglašeni su najbolji vinari prema procjeni i analizi Posebne ocjenjivačke komisije koju je predvodila rukovoditeljica Laboratorija za senzorna ispitivanja Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Ivana Alpeza, javlja Zadarski.hr.

Ona je istaknula kako stručna ekipa sastavljena od renomiranih i vrsnih enologa, radeći svoj posao, mora iz svojih glava i srca eliminirati sve ono što bi na bilo koji način moglo opteretiti i utjecati na konačan rezultat analize i ocjenjivanja.

To su ljudi, kazala je Alpeza, kojima je zadaća objektivno ocijeniti senzornu kakvoću vina. Dodala je kako je ovo ocjenjivanje bilo specifično po mnogo čemu, između ostalog i po tome što postoje dvije grupe vina, vina na tržištu i vina u postupku proizvodnje.

- Vina u postupku proizvodnje ove godine, osobito u kategoriji crnih vina, pokazala su ozbiljnost proizvođača koji su poduzeli sve kako bi proizveli kvalitetno vino. No, činjenica da je ove godine bilo puno vina iz proizvodnje i to također crnih i ne samo iz prethodne berbe nego i onih od dvije godine koja već dozrijevaju, govori dovoljno o tome da vinari znaju što znači proizvesti ozbiljno, zrelo, sljubljeno, i vino koje će kada se otvori biti za gušt i užitak - navela je Alpeza.

Ona je uputila jednu znakovitu poruku svim proizvođačima vina, aludirajući na to da ništa materijalno, nikakvi uspjesi i nikakve medalje i odličja ni na Vinfestu u Benkovcu niti bilo gdje drugo, ne mogu ispuniti njihovu dušu ako oko njih nisu ljudi.

- Ljudi su oni, koji će vama i svima nama biti najveće medalje negdje u nekom trenutku našeg života kada ćemo zbrajati račune. Zato je moja poruka, neka vino i neka vaše vrijedne ruke i vaši vinogradi i sve vaše boce, budu prije svega zato da kroz njih imate ljude uz sebe, a onda i pune džepove - poručila je Ivana Alpeza, čestitajući najboljim proizvođačima vina na ovogodišnjem Vinfestu u Benkovcu.

Sve je prisutne pozdravio i zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, naglasivši da svih ovih 13 godina dolazi na festivale vina u Benkovcu, potvrdivši činjenicu da je iz godine u godinu postignut veliki napredak u kvaliteti proizvodnje vina.

Rekao je da će Zadarska županija i dalje biti partner svim vinarima, naglasivši kako je dobro što je osnovana i što postoji Udruga vinara i vinogradara Zadarske županije, kroz koju će županija pokušati poticati vinare i financijski i marketinški, kako bi u konačnici postizali vrhunske rezultate u proizvodnji vina.

U uvodnom dijelu manifestacije biranim se riječima svima obratio i gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić. Tom je prilikom istaknuo kako je na ovogodišnjem Vinfestu bilo dosad najviše uzoraka vina dostavljenih na analizu i ocjenjivanje, njih čak 101, što govori u prilog činjenici da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija, ne samo u Zadarskoj županiji nego i šire, te da je kao takva i priznata, budući da su joj od samog početka održavanja postavljeni visoki kriteriji.

- Potrudit ćemo se za ubuduće da ovaj festival vina podignemo na još veću razinu, kako bi na najbolji mogući način prezentirali vinare i njihove proizvode - rekao je Bulić, koji se zahvalio i Stručnoj ocjenjivačkoj komisiji na stručnom i predanom radu koji su uložili prilikom analize i ocjenjivanja pristiglih uzoraka vina, a svim nagrađenima je čestitao na postignutom uspjehu.

Nakon uvodnih govora i poruka pristupilo se dodjeli priznanja i nagrada najuspješnijim vinarima.

Najprije je podijeljeno mnoštvo brončanih, srebrnih i zlatnih medalja, a potom su proglašena najbolja i šampionska vina. Tako je za najbolju Maraštinu, s dodijeljenih 89 bodova proglašena Maraština 2021. Vinarije Jokić iz Lišana Tinjskih. Najbolja Plavina, s 85 bodova, je Plavina 2020. Ker-Vina iz Nadina. Šampion Bijelih vina u postupku proizvodnje, s 85 bodova, je Maraština 2021. proizvedena u OPG Škaulj iz Nadina, dok je šampion Crnih vina u postupku proizvodnje, s osvojenih 89 bodova Merlot, Cabernet sauvignon Vinarije Degara iz Zadra. Šampion Bijelih vina na tržištu, s dodijeljenih 89 bodova je Maraština 2021. Vinarije Jokić, a šampion Crnih vina na tržištu s 90 bodova je Cuvee Trifun 2016, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah Vinarije Poljak iz Zadra. I naposljetku ukupan šampion na 13. Vinfestu u Benkovcu je s dodijeljenim 91 bodom Desertno vino: Maraština, Malvasija Dubrovačka Stjepana Vučemilovića iz Zadra.

Šampion je izjavio kako je ovaj uspjeh postignut velikim trudom i uloženom energijom, te boraveći svaki dan u vinogradu, jer samo tako se može postići izuzetna kakvoća vina.

Nakon dodjele priznanja i nagrada, manifestacija je nastavljena zabavnim dijelom programa uz nastup domaćih klapa iz Benkovca, Ženske klape ˝Kotaranke˝ i Muške klape ˝Asseria˝.

04. svibanj 2024 10:13