StoryEditorOCM

Berba grožđa na PelješcuPZ Putniković maraštinom započela ovogodišnju berbu

Piše PROMO
3. rujna 2018. - 18:53

Putnikovići – „Urod je ove godine jako dobar, a kvaliteta grožđa je izvrsna. Vremenske prilike su nam išle na ruku - ljeto je bilo sunčano s vrlo malo kišnih dana pa su izostale bolesti“, kazao je Jozo Rabušić, direktor PZ Putniković prvog dana berbe koja je započela maraštinom u vinogradu Vino pored Stona.

Vinarija koja godišnje proizvede oko 800 tisuća litara vina i ove će godine  otkupiti grožđe od svojih zadrugara.„Naši zadrugari su vlasnici zadruge i imaju vlastite vinograde. Ukupno imamo oko 120 hektara vinograda u kojima su s 80 posto udjela zastupljene crne sorte i to većinom plavac mali.

U vinogradima zadrugara također je započela berba u koju su uključeni članovi obitelji i prijatelji. To je izniman događaj na čitavom našem poluotoku koji je u svijetu prepoznat po vrhunskom vinu.  I turisti koji odaberu kraj ljeta za odmor na Pelješcu vrlo rado se uključe u berbu“, kaže Rabušić.

Novom berbom najavljeno novo vino

A upravo osluškujući želje i sugestije turista, osobito ženskog dijela čija su se nepca pokazala istančanijima kada su moderna vina u pitanju, poznata pelješka vinarija najavljuje novo iznenađenje.

Riječ je o modernom bijelom vinu od autohtone maraštine za koje se nadaju da će polučiti sjajne rezultate na stranom tržištu, poput Sv. Ane, prvog vrhunskog vina od maraštine u PZ Putnikoviću. Bilo je to i prvo vrhunsko vino koje je vinarija punila u boce prije tridesetak godina.

„Iako tek 20 posto proizvodnje čine bijela vina, maraština je nadaleko proslavila PZ Putniković, posebno na njemačkom tržištu. Uz naše poznate plavce Pelješac, Plavac, Liricu i Libertas te odnedavno Cuvee Dubrovnik, Sv. Ana je ponos naše vinarije“, kaže Rabušić.

Ova poznata vina najbolje je kušati u njihovom prirodnom okruženju, u degustacijskoj dvorani Doma vinarske tradicije. Riječ je reprezentativnom turističkom objektu i neslužbenom muzeju posvećenom pelješkom vinu, koji je otvoren prošle godine u sklopu PZ Putniković.

18. travanj 2024 09:22