StoryEditorOCM

Molitvena zajednica 'Svetog Ivana od Križa' na splitskom Kamenu proslavila 30. obljetnicu

Piše PSD.
31. siječnja 2020. - 16:02
kamen1

Molitvena zajednica „Sveti Ivan od Križa“ na splitskom Kamenu obilježila je, 30. obljetnicu postojanja. Proslava je održana u centru sv. Terezije Velike na Kamenu, a uz redovni program duhovne obnove "Dođi i vidi", upriličena je i prigodna akademija.

Akademija je započela emitiranjem dokumentarnog filma o 30. godina zajednice, a prigodne govore i čestitke izrekli su prior samostana o. Zlatko Pletikosić, OCD te župnik Župe sv. Mihovila na Kamenu o. Anto Knežević, OCD. Potom su svoja izlaganja imali osnivači zajednice Anita i Josip Strujić-Vladanović koji su se osvrnuli na same početke rada zajednice; voditeljica gđa. Anita Jurčević govorila je o radu s mladima; o. Branko Zebić, OCD je poseban naglasak stavio na klanjanja i duhovni rad zajednice; nacionalni koordinator zajednica Obnove u Duhu Svetome Lordan Ljubenkov je okupljenima približio karizmatski karakter zajednice; a aktualni voditelj Petar Jurčević objasnio je strukturu zajednice i dao osvrt na njeno stanje danas.

Nakon slavljenja, svetu misu predvodio je o. Anto Knežević, OCD. Potom je dugogodišnji član zajednice posvjedočio o svome životnom putu od ovisnosti i raznih poroka i bolesti do obraćenja, ozdravljenja i života s Kristom. Nakon klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, susret i proslava završila je druženjem uz domjenak.

U suradnji dr. Anite Strujić-Vladanović i o. Jure Zečevića, OCD, tadašnjeg župnika na Kamenu, krajem 1989. i početkom 1990. godine okuplja se jedna grupa mladih na molitvu. Započinje redovna nedjeljna sveta Misa za mlade te susreti Biblijske grupe. Molitveni susreti, bdjenja, gostovanja u drugim župama i duhovne obnove dio su programa u kojem sudjeluju članovi zajednice. Pomažu u organizaciji seminara fra Josipu Marceliću i don Božidaru Medvidu, prate pjevanjem misna i molitvena slavlja, koja su se događala na Poljudu, u samostanskom dvorištu (p. Toljanić, p. Tardiff, o. Dario Betancourt, p. Daniel Ange, p. Kevin i s. Briege McKenna) kao i velike seminare prof. Ivančića u Splitu i drugim dalmatinskim gradovima. 

Kroz razdoblje Domovinskog rata mladi predvode krunicu za Domovinu u župi, pored stare crkvice sv. Petra. Iz ove zajednice izašle su mnoge obitelji s brojnom djecom. 1995. godine mladi iz zajednice pokreću listić „Kapljica radosti“, koji s vremenom prerasta u župni list. Iste godine na poticaj članova, a u suradnji s ravnateljem OŠ Kamen-Šine, pokreću se razne aktivnosti za djecu. Formiraju se razne sekcije: likovna, dramska, ministrantska te grupa svirača, pjevača i čitača. Svi župnici koji su djelovali na Kamenu (o. Ilija Tipurić, o. Jure Zečević, o. Anđelko Jozić, o. Branko Zebić i o. Anto Knežević) podržavaju rad zajednice uz podršku provincijala, priora i ostale braće.

1999. godine Anita i Josip Strujić te o. Anđelko Jozić odlaze u drugu župu, a rad nastavlja drugi bračni par, Anita i Petar Jurčević. Njihov je rad usmjeren na mlade, kroz pjesmu i čitače, te krizmanike koje pripremaju za sakrament. U suradnji s novim župnikom, o. Brankom Zebićem, mlada zajednica Gospe Karmelske odlazi na duhovne obnove, imaju molitvene susrete te pjesmom predvode sv. Misu i po prvi put kao Vis Mihovil sudjeluju 2005. godine na Papa festu. 

Nova zajednica mladih sv. Benedikta 2005. godine, uz već uobičajene susrete i obnove, idu i na Modrave. Sastaju se do 2009. godine, kada zajedno odlaze na Tabor, a po povratku otvaraju susret za sve koji žele rasti u vjeri, mlade i starije. Od tog trenutka to je zajednica sv. Terezije Avilske. O. Branko termin zajednice, četvrtkom u 20 sati, mijenja za cjelonoćno klanjanje, koje će postati veliki izvor milosti kako za župljane tako i za sve potrebite iz drugih mjesta i gradova. 

Zajednica nastavlja rad nedjeljom, a ponedjeljkom se sastaje nova grupa krizmanika u pripremi. P. Zvjezdan Linić često usmjeruje vjernike iz Splita, kojima je nakon susreta na Taboru bilo potrebno vodstvo, o. Branku na Kamen. Tako nedjelja prerasta u jednu novu zajednicu, sv. Jeronim, koja obuhvaća mlade marginalizirane u društvu: ovisnike, bivše ovisnike, mnoge izgubljene u traženju smisla života. „Zajednica sv. Terezije Avilske“ u to vrijeme postaje dio koordinacije Katoličke Karizmatske Obnove u Duhu Svetom (KKODS) u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji (SMN).

2010./2011. nakon mjeseci molitve, dogovora i preispitivanja, Petar Jurčević i Lordan Ljubenkov odlaze kod nadbiskupa mons. Marina Barišića s ciljem povezivanja mnogobrojnih molitvenih zajednica u koordinaciju. 28.-30. listopada 2011. u Karmelu sv. Ilije na Zidinama održana je inicijativa za osnivanje koordinacije katoličkih karizmatskih molitvenih zajednica naziva Obnova u Duhu Svetome SMN. 

U ljeto 2014., ujedinjavanjem zajednica „sv. Jeronim“ i „sv. Terezija Avilska“, zajednica započinje rad pod novim imenom „sv. Ivan od Križa“ i kao takva djeluje do danas. 2015. godine članovi zajednice izrađuju veliku krunicu (300 metara) i u suradnji s Koordinacijom SMN, hodočaste u Sinj povodom 300. obljetnice čudesne obrane Sinja od najezde Turaka kada narod za slobodu zahvaljuje Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Redoviti susret zajednice je ponedjeljkom u 19:45 sati u samostanu sestara Anćela na Kamenu. Svaku zadnju nedjelju u mjesecu zajednica organizira molitveni susret „Dođi i vidi“, koji se već treću godinu održava u novom karmelićanskom samostanu sv. Terezije Velike na Vidovcu. Ponedjeljkom, dan nakon susreta „Dođi i vidi“, redovni je susret obogaćen gostovanjima mnogih svećenika i laika koji obrađuju zanimljive životne teme.

Osim ovih susreta, članovi zajednice dodatno rade u malim, zatvorenim grupama gdje obrađuju, razgovaraju i mole na teme iz knjige H. Mullena „Novi susret s Bogom“, te tako rastu u jačanju vlastite vjere, u karizmama i krepostima. Zajednica djeluje karitativno u župi, misijama i u radu s invalidima i osobama s posebnim potrebama. Svake godine zajednica sudjeluje u seminaru „Nanovo se roditi odozgor“ koji se organizira za sve ljude koji žele upoznati rad Karizmatske obnove ili postati dio zajedništva. 

Jednom godišnje, na blagdan Božjeg Milosrđa, sudjeluju na susretu koordinacija zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Međugorju. Ovi su susreti od velike važnosti za članove Obnove. Prilika je to za osnaženje te nove smjernice i pravce djelovanja. Iz tih susreta proizašla su dva važna područja služenja: Evangelizacija srca (Unbound / Heart of the Father ministry - Neal Lozano) i zagovorna molitva (Cyril John - član vijeća CHARIS-a). 

Članovi zajednice sudjeluju u projektu Nacionalne službe zajedništva „Zagovorna molitva za domovinu“. Na poziv župnika, u nekim župama organiziraju večer molitve i svjedočanstva s krizmanicima. (Kamen, Spinut, Omiš, Varoš, Jelsa – otok Hvar, Kaštel Sućurac...), a isto tako u rujnu 2019., na poziv župnika don Ante Delića te blagoslov nadbiskupa mons. Marina Barišića, predvode trodnevnicu u župi Srinjine uz podršku više svećenika.

Kao zajednica, od 2019. godine dio su Katoličke Karizmatske Obnove Hrvatske koja je izabrala predstavnike u Nacionalnu službu zajedništva. Ova služba broji sedam članova koji koordiniraju, usmjeravaju i potiču rad zajednica prema uputama „CHARIS-a“, javnog crkvenog tijela za karizmatsku obnovu u Katoličkoj crkvi, osnovanog od Dikasterija za laike, život i obitelj na poticaj Pape Franje. U Hrvatskoj djeluje oko 80 zajednica, u BiH oko 40, a CHARIS u svijetu broji preko 120 milijuna ljudi koji su doživjeli „Krštenje u Duhu Svetom“, susret s Bogom koji za plod ima intenzivniji vjernički život. Kroz sve važnije projekte djeluje se u suradnji s našim nadbiskupom SMN mons. Marinom Barišićem.

Od trenutka svog osnivanja do danas zajednica je doživjela puno promjena i izazova, ali cilj zajednice se nikada nije mijenjao: svjedočiti Božju blizinu svima, kako bi svatko osjetio i doživio riječi sv. Augustina: „Nemirno je srce naše, dok se ne smiri u Tebi, Bože.“

Misija/ Kristina Bitanga / SMN
Fotografije Marko Čuljak


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:35