StoryEditorOCM

Vjera, pobožnost i tradicija Bokelja u punom sjaju na vanjskoj proslavi svetog Tripuna u Kotoru

Piše PSD.
10. veljače 2020. - 16:01
tripunko

Tripundanske svečanosti u Kotoru koje su započele Lodama 27. siječnja, dostigle su svoj vrhunac vanjskom proslavom u nedjelju 9. veljače. Svečanu euharistiju predvodio je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, a koncelebrirali su splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić te biskupi metropolije: biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, biskup šibenski mons. Tomislav Rogić i hvarsko-bračko-viški biskup mons. Petar Palić, apostolski upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj, umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić te apostolski nuncij za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, mons. Luigi Pezzuto.

Ritmovi i glazba limenih orkestara, prigodno pucanje, živopisne odore Bokeške mornarice i narodnih nošnji, svečana pjesma i žarka molitva u kotorskoj katedrali uz prisustvo velikog broja misnika te brojni hodočasnici i zadivljeni turisti samo jednom godišnje i jedino u Kotoru od svih gradova Crne Gore na ovakav način ožive vjeru, pobožnost i tradiciju kraja u kojem je katolička Crkva prisutna od najranijih stoljeća kršćanstva.

Već u ranim jutarnjim satima pred glavnim gradskim vratima koje su ove godine zahvaljujući Općinskim vlastima prvi put okićene i zastavama s likom Sv. Tripuna, svečanosti su počele raportom Bokeljske mornarice iz Kotora i dočekom odreda iz Tivta i Herceg Novog: zajedno s gradskim glazbama Kotora i Tivta, svi su se uputili pred Kotorsku katedralu kako bi izveli tradicionalno kolo u čast sveca zaštitnika grada i biskupije.

Kolo sv. Tripuna, poznato i kao Bokeljsko kolo – po svoj je prilici jedino do današnjih dana u širem okruženju sačuvano od negdašnjih „svetih“ ili katedralnih kola koja su se Srednjem vijeku izvodila u čast sveca zaštitnika. Tripunovo kolo započinje nakon biskupova blagoslova, izvode ga samo muškarci – članovi Bokeljske mornarice, koji plesom i bijelim maramicama u rukama ostvaruju figure igre koja u sebi skriva simbole pomorskog života.

Svečanu euharistiju koja je uslijedila nakon kola predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. Apostolski upravitelj Kotorske biskupije, mons. Rrok Gjonlleshaj barski nadbiskup, na početku slavlja je sve okupljene vjernike, hodočasnike i uzvanike pozdravio u svoje ime i u ime umirovljenog kotorskog biskupa Ilije Janjića, izrazivši dobrodošlicu na ovo slavlje te potaknuvši ih da sudjeluju u lomljenju kruha, u zajednici Crkve i u molitvi, te da budu pozorni i pozorno slušaju što Bog govori.

Na čelu sa splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem, suslavili su biskupi metropolije: biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, biskup šibenski mons. Tomislav Rogić i hvarsko-bračko-viški biskup mons. Petar Palić. Apostolski nuncij za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, mons. Luigi Pezzuto bio je u također u koncelebraciji sa savjetnikom Nuncijature mons. Henrykom Jagodzinskim, a mostarskog biskupa Perića predstavljao je njegov izaslanik don Željko Majić.

Uz domaće euharistijskom slavlju pridružili su se brojni svećenici iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Na misno slavlje okupili su se hodočasnici iz Župe sv. Jakova iz Šibenika, Župe sv. Jeronima iz Jasenice, članovi bratovština Svih svetih, sv. Roka i Blažene Djevice Marije od Utjehe s Korčule, djelatnici Mostarskog Caritasa te brojni vjernici iz Dubrovačkog kraja zajedno s hodočasnicima iz cijele Kotorske biskupije.

Govoreći o sv. Tripunu, mons. Devčić je podsjetio na svečev odgovor netom prije mučenja: ‘Slobodan sam, a po uvjerenju sam kršćanin’. „U tom odgovoru sv. Tripun“ kazao je mons. Devčić, „ne bez razloga, povezuje i stavlja u odnos ‘biti slobodan’ i ‘biti kršćanin’. Znamo da je u ono vrijeme biti slobodan bilo povezano s podrijetlom i položajem. […] On ne kaže da je slobodan jer se rodio u obitelji slobodnjaka, a ne robova, nego jer je kršćanin po uvjerenju. Slobodan je jer vjeruje u Krista koji nas, prema riječima sv. Pavla, ‘za slobodu oslobodi’ (Gal 5, 1). 

Svojim odgovorom Tripun, dakle, ispovijeda svoju vjeru u Krista kao osloboditelja čovjeka. A ta je sloboda, braćo i sestre, drukčija od slobode koju svojim podložnicima jamče zemaljski gospodari, odnosno svjetovne vlasti, bez obzira kakve one bile. Takvu slobodu možemo izgubiti s promjenom vlasti, dok nam slobodu što je Krist dariva, nikakva vlast ne može oduzeti, jer to je sloboda duha i čiste savjesti, koja je izvan dohvata svake zemaljske vlasti. 

Svetom Tripunu rimski je prefekt mogao oduzeti slobodu kretanja, mogao ga je lišiti svega, ali ne i nutarnje slobode duha i savjesti. Bog nas može tako osloboditi da naš duh ostaje slobodan i kad nam je tijelo u okovima. Uvjet je za to da mu se posve predamo i njegovu pomoć slobodna srca prihvatimo. U tom je smislu mons. Josip Pavlišić, pokojni riječko senjski nadbiskup, često isticao da se Bog ponaša kao fini Gospodin koji nam nudi svoje darove, ali nas ne prisiljava da ih prihvatimo.”

Mons. Devčić je upozorio i na iskrivljeno poimanje odnosa slobode i kršćanstva, naglasivši da i mnogi kršteni danas smatraju da im Bog sputava slobodu, a svijet ju neograničeno daje, te da mnogi suvremeni mislioci žele prikazati Boga kao čovjekova neprijatelja, a ne Spasitelja i Otkupitelja i narušiti autoritet Crkve. Izlaz iz takve situacije , poručio je mons. Devčić, globalno obraćenje, prianjanje uz Boga i njegove zapovijedi, kako su to svojim primjerima pokazali sveci, kojima je da bi ustrajali u nasljedovanju Krista pomagala milost Božja.

Osobiti sjaj ovogodišnjem slavlju dao je mješoviti župni zbor sv.etog Stjepana prvomučenika iz Brela svojim umješnim izvedbama liturgijskih skladbi. Zborom je ravnao mo. Jure Šaban Stanić, a na orguljama je pratio Ivan Perak i Ana Bubalo na violini. Otpjevni psalam pjevala je Terezija Kusanović, operna prvakinja splitskog HNK.

Prije završnog blagoslova okupljenima se obratio apostolski nuncij za Crnu Goru mons. Luigi Pezzuto izrazivši svoju radost zbog prisutnosti na proslavi sv. Tripuna te je uputio riječi ohrabrenja za ustrajno življenje vjere.

Na završetku mise velika procesija s relikvijom sv. Križa i relikvijama sv. Tripuna i drugih svetaca, uz sudjelovanje mornarice, nošnji, bratovština, barjaktara, ministranata, zborova, te svekolikog puka Božjeg praćena zvonima i gradskim glazbama uputila se iz katedrale ulicama grada Kotora, proseći zagovor njegova nebeskog zaštitnika svim građanima te mameći poglede radoznalih posjetitelja. Po povratku u katedralu, okupljeni su po posljednji put u sklopu Tripundanskih svečanosti imali prigodu iskazati svoje štovanje Slavnoj glavi sv. Tripuna.

Misi su nazočili brojni predstavnici državne i mjesne vlasti, članovi diplomatskog kora, predstavnici društvenih i kulturnih institucija i društava: Judy R. Reinke veleposlanica Sjedinjenih Američkih država, Veselko Grubišić veleposlanik Republike Hrvatske, dr. Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture RH, Željko Aprcović, predsjednik općine Kotor i Neno Vukadinović potpredsjednik Općine, mr. Jasminka Lončarević generalna konzulica RH u Kotoru, dr. Antun Sbutega admiral Bokeljske mornarice s vice-admiralom Ilijom Radovićem, Marija Vučinović ministrica bez portfelja, dr. Ismet Latić, iz ministarstva za ljudska i manjinska prava CG, Aleksandar Dajković direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Igor Stanišić, predsjednik gradskog vijeća Splita, Zvonko Deković, predsjednik HNV, Adrijan Vuksanović poslanik HGI u crnogorskom Parlamentu, Ilija Janović potpredsjednik općine Tivat, Milica Nikolić tajnica CG komisije pri UNESCO-u.

Svečanosti svetog Tripuna završavaju sljedeće nedjelje, misom u 11 sati, nakon koje će u podne biti spuštanje zastave. Od 2001. godine, neposredno nakon obnove i blagoslove kotorske katedrale, kako bi se vratile nekadašnje svečanosti kojima se u prošlosti obilježavao pokrovitelj grada do početka socijalističkog režima kada su bile zabranjene, uvedena je vanjska proslava s obnovljenom procesijom i prethodnim svečanostima koja uvijek pada na nedjelju nakon kalendarskog datuma slavlja – 3. veljače.

misija / ika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:19