StoryEditorOCM

'Muževi ljubite svoje žene...': Ovogodišnji Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji u župi na Mejašima

Piše PSD.
5. veljače 2020. - 11:18

U organizaciji Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, Župe Svetog Spasa sa splitskih Mejaša te Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije, u ponedjeljak 3. siječnja, otvoren je Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Ovogodišnja tema je „Muževi ljubite svoje žene kao što Krist ljubi Crkvu (Ef 5,25)“.

Program prvoga dana započeo je svetom misom koju je, u župnoj crkvi sv. Liberana na Mejašima, predvodio župnik don Hrvoje Dragun. Zatim su bračni parovi Mihaljević i Ivković održali predavanja na temu „Njih dvoje bit će jedno“.

Bračni par Mihaljević (Tereza i Florijan) u braku je 6 godina. Roditelji su troje djece. Tereza je urednica na portalu Žena vrsna, a Florijan je diplomirao na studiju Teologije posvećenog života. Aktivni su u Hrvatskoj zajednici bračnih susreta.

U svom predavanju su posvjedočili o svojim mladenačkim traženjima i otkriću svoga poziva i poslanja u braku i obitelji „u kojem snažno osjećaju Božju pomoć i blagoslov“. Dodali su i kako im je nepresušni izvor snage u suočavanju sa svakodnevnim životnim problemima zajednička i osobna molitva, posebno molitva časoslova.

Potom su svoje svjedočanstvo iznijeli Petra i Tin Ivković, aktivni članovi zajednice Molitva i Riječ kroz koju se pripremaju za rad na području hagioterapije i nove evangelizacije. Uz to, oboje su studenti Instituta za teološku kulturu laika. U braku su tri godine te su roditelji dvije male djevojčice.

Govorili su o svom obraćenju u zajednici Molitva i Riječ čiji je utemeljitelj pokojni prof. dr. sc. Tomislav Ivančić. Od tada se mijenjaju njihove navike i pogledi na svijet, a njihova ljubav doživljava kršćansko sazrijevanje.

Program je moderirala voditeljica Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Anita Strujić Vladanović.

Susreti započinju svakoga dana svetom misom u 18 sati na Mejašima. Nakon svete mise održava se prigodni program s početkom u 18.45 sati. Drugoga dana, u utorak 4. veljače, izlaganje pod nazivom „Brak – gnijezdo života“ održat će don Ranko Vidović, a u srijedu 5. veljače, bit će projekcija filma „Nezapaljiv“. Cjelodnevno klanjane za obitelji, uz predavanje dr. Asje Palinić Cvitanović na temu „Tko upravlja našom bračnom srećom?“, upriličit će se u četvrtak 6. veljače. 

U petak 7. veljače, predavanje pod nazivom „Svetost naša svagdašnja u braku i obitelji“, prezentirat će dr. Petar Krešimir Hodžić. Bračni par Marija i Mijo Špar održat će svjedočanstvo pod nazivom „Vezani, a ipak slobodni“, u subotu 8. veljače. Istoga dana bit će i koncert župnog zbora mladih. U nedjelju 9. veljače je Svjetski dan braka. Na svetoj misi bit će obnova bračnog saveza, nakon čega slijedi agape.

misija / bios / smn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 05:03