StoryEditorOCM

Je li vjeroučitelju Miletiću upitan kanonski mandat?!

Piše PSD.
2. prosinca 2019. - 21:20
mileticmarin1

Prosvjedni skup hrvatskih prosvjetara održan je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u ponedjeljak 25. studenoga malo iza podne, i na njemu se prema procjenama organizatora, školskih sindikata, okupilo više od 40.000 prosvjednika iz cijele Hrvatske. Skup je organiziran, slučajno ili ne, na blagdan svete Katarine Aleksandijske. 

Katarina Aleksandrijska je bila učena ljepotica koja se suprostavila caru Maksiminu II i njegovoj želji da iskorijeni sve kršćane u Aleksandriji. Car je okupio najučenije filozofe da mladu ljepoticu odvrate od vjere, što oni nisu uspjeli i bili su pogubljeni. Katarina je bačena u tamnicu i mučena glađu koju preživi zahvaljujući pruženoj pomoći od anđela. Za to vrijeme na kršćanstvo je preobratila i carevu suprugu... 

Ukratko, zbog ustrajnosti u kršćanskoj vjeri, car je naredio da se za nju izradi nova sprava za mučenje – kotač s bodežima kako bi bila isječena na komade. No, plamen s neba je spalio kotač i Katarini je naposljetku odrubljena glava. Iz krvi koja je potekla iznikle su ruže šireći svoj miris po cijelom svijetu. Tijelo pokojnice anđeli su prenijeli na Sinaj gdje je u 6. stoljeću izgrađen samostan koji postoji i danas.

Manjak provjerenih činjenica o njoj bio je povod da se izbaci iz katoličkog liturgijskog kalendara 1969. godine u koji ju je opet vratio pokojni Ivan Pavao II. prije 17 godina - 2002. Iako pune 33 godine nije bila u kalendaru, to nije spriječilo da se Sveta Kata štuje i slavi diljem svijeta, pa i kod nas kao zaštitnica učitelja, pravnika, teologa, tajnika, knjižničara, arhivista, učenika, kao i još mnogih drugih osoba koje u svojoj struci posežu za knjigama i znanjem koje one sadrže.

Na zagrebačkom prosvjedu u ponedjeljak 25. studenoga nisu viđene slike svete Kate, ali je zato nad Jelačića placom dominirao Kristov lik, kojeg su u ono vrijeme dok je hodao ovom zemljom nazivali Učiteljem a on je oko sebe okupljao učenike, apostole. Oni su temelj Katoličke Crkve, osobito Petar - stijena, koja traje evo već punih dvije tisuće godina i naviješta radosnu vijest spasenja. "Kolege, uz vas sam", bilo je ispisano podno Isusove slike.

Međutim, nikog od nasljednika apostola u Crkvi u Hrvata nije bio niti blizu prosvjednicima koji već više od mjesec dana štrajkaju radi dostojanstva hrvatskih učitelja. Odbijaju sve ponude ove Vlade koje se svode na dodatke i traže da im se vrate koeficijenti koje su nekad imali, a skinuli su ih neki bivši premijeri i ministri obrazovanja. Kao što sam već pisao u prošloj kolumni, u HBK-u o štrajku šute. Tek su se dan poslije, i to u raspravi na marginama sjednice Vijeća za katolički odgoj i obrazovanje, očitovali kako u sadašnjem štrajku prosvjetnih djelatnika ima elemenata koji stavljaju u pitanje njegov etički legitimitet.

Bilo je na prosvjedu, istini za volju i velik broj vjeroučitelja koji su se solidarizirali sa svojim kolegama, a među njima se ponajviše isticao Marin Miletić, vjeroučitelj u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci, u kojoj je i sindikalni povjerenik. Miletić je s liderima školskih sindikata koračao držeći se za ruke u zraku prema središnjem trgu u Zagrebu i za vrijeme trajanja prosvjednog skupa održao govor kojeg su mnogi mediji proglasili najdomljivijim. Po meni, bilo je to na granici egotripa, no, svaki čovjek ima pravo nastupati onako kako zna i umije, pa tako i Miletić, slobodna smo zemlja. Barem bi to trebali biti po slovu Ustava!

“Premijer je nedavno rekao kako je okupio Ligu prvaka na jednom političkom skupu. Gospodine premijeru i drugi političari, ovo je Liga prvaka! Mi učitelji smo Liga prvaka...”, istaknuo je vjeroučitelj Marin uz buran aplauz.

No, nije dugo trebalo, svega nekoliko sati, i konačno se oglasio netko od hrvatskih biskupa. Marinov nadređeni, o kojem mu ovisi kanonski mandat kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu, odnosno, Riječka nadbiskupija koja se oglasila priopćenjem u kojem se ograđuje od javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića. Škare i sukno kojima se odmjeruje kome će se i još uz to koliko će se odrezati proračunskog novca za razne potrebe, u rukama su Vlade RH, pa su iz Riječke nadbiskupije očito pragmatično javnosti poručili kako se oni "u potpunosti ograđuju od sadržaja Miletićeva govora".

I bio je to, pučki rečeno, pucanj u prazno, promašaj nedostojan Prve lige, o Ligi prvaka u konkretnom slučaju nema niti govora. Da je tome tako može se iščitati s facebook profila dr. sc. Ivana Zelića, bivšeg vjeroučitelja, koji se javno ogradio od priopćenja o govoru koji je na prosvjednom skupu održao vjeroučitelj Marin Miletić, a koje je - misli se na navedeno priopćenje - objavljeno na web stranici Riječke nadbiskupije. 

"Onaj koji je napisao i plasirao izjavu koja će izazvati takvu medijsku pažnju trebao se potpisati punim imenom i prezimenom", navodi Zelić. Nadalje, "priopćenje krivo prikazuje narav kanonskoga mandata koji se traži za vjeroučiteljsku službu. Da bi zadržao kanonski mandat vjeručitelj ne smije naučavati protivno istinama vjere i ne smije živjeti u teškom grijehu. Ništa od toga Marin Miletić nije učinio".

I konačno, zaključuje dr. sc. Ivan Zelić: Iz priopćenja se čak nazire prijetnja: onaj koji mu je dao kanonski mandat mogao bi mu ga i oduzeti i onda bi on ostao bez zaposlenja...To bi bila zloupotreba vlasti(!)

Piše Ivan Ugrin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:46