StoryEditorOCM
Moj ljubimacONE SAMO GLUMATAJU DA IM NIJE STALO DO LJUDI

Prvi eksperiment o privrženosti mačaka: jubitelji mačaka mogu odahnuti...

Piše JL
31. ožujka 2017. - 12:26
macke_izlozba12-040317

Kada se radi o mačkama, siva zona ne postoji. Ljudi ih ili vole ili mrze, a oni koji ih vole ih jako vole. Oni koji ih ne vole, prema pisanju The Independenta to su najčešće ljubitelji pasa, tvrde da su mačke sebične životinje koje ne pokazuju privrženost te da misle da su bolje od svojih vlasnika. 

Dok će psi s njuškom nalijepljenom na ulaznim vratima stana i mašući repom čekati povratak svog vlasnika kući poslije posla ili bilo kojeg dužeg izbivanja, mačke u najmanju ruku znaju djelovati indiferentno.

No, kako tvrdi nova studija, to je samo fasada, gluma i sve zato što su mačke iznimno pametne.

Istraživači sa Sveučilišta Oregon State zaključili su da mačke zapravo više vole ljudsko društvo od hrane, mačje metvica i mirisa drugih mačaka.

Vodeća istraživačica Kristyn Vitale Shreve nije bila zadovoljna s činjenicom da je većina znanstvenih radova mačke okarakterizirala kao tvrdoglave, nonšalantne i nemoguće za dresirati.

Kako bi provjerili je li to istina, istraživači su proveli eksperiment na 55 mačaka - 23 kućna ljubimca i 22 iz skloništa za životinje.

Svaka je mačka potom stavljena u samicu na dva i pol sata, a istraživači su to vrijeme iskoristili kako bi doznali koju hranu najviše vole, s kojom se igračkom najviše vole igrati i kakvu interakciju s ljudima najviše vole.

Mačke su potom podvrgnute testu putem kojeg se ispitalo koliko interesa pokazuju prema svakom od prethodno utvrđenih najdražih predmeta. Svaka je životinja stavljena u sredinu križa te je okružena s najdražim predmetima. Mačke su se mogle slobodno kretati. Znanstvenici tvrde da mačke nikada do sada nisu podvrgnute takvom testu.

Kada je počelo testiranje, nisu sve mačke shvatile eksperiment. Od njih 38 koje jesu, 19 je većinu vremena provelo s čovjekom. Igračka, hrana i mačja metvica nisu imale šanse.

Hrana se pokazala drugim najpopularnijim izborom, za nju se odlučilo 14 mačaka, dok su se četiri mačke odlučile za igračke, a jedna za metvicu.

'Ovi podaci ukazuju da teza da mačke nisu dovoljno pripitomljene da bi preferirale ljudski kontakt jednostavno ne stoji. Premda se smatra da mačke više vole biti same, podaci prikupljeni u ovoj studiji dokazuju suprotno', rekli su istraživači.

16. travanj 2024 17:37