StoryEditorOCM
Moj ljubimacTURISTI SPASILI KVARNERSKOG BAMBIJA

Netko ga je udario autom, survao se niz liticu do plaže i teško ozlijedio, nazvali su ga Točkica

Piše Ivana Vašarević/Jutarnji list
8. lipnja 2017. - 21:48
Bambi (3)

Eszter Novák i Balázs Horváth iz Mađarske ovogodišnje ljetovanje na Kvarneru pamtit će do kraja života. Naime, mladi turisti u srijedu su na plaži Povile kraj Novog Vinodolskog pronašli maleno ranjeno lane.

Iako su bili na nepoznatom terenu, nisu dvojili ni sekunde - ozlijeđenu životinjicu odveli su u veterinarsku ambulantu VET Centar Crikvenica, gdje su brigu za kvarnerskog Bambija preuzele veterinarka Daniela Car te tehničarke Jelena Mataija i Sonja Belić.

- Čim smo vidjele da se radi o ženkici, dale smo joj ime Točkica. Stigla nam je u jako teškom stanju - nije mogla stajati na nogama, glavica joj je bila puna hematoma, jedno oko bilo je potpuno zatvoreno, a zbog ozljede donje vilice nije mogla ni jesti pa smo je morale početi hraniti na bočicu - rekla nam je gospođa Car.

S obzirom na težinu ozljeda, lane je, dodaje, najvjerojatnije stradalo u prometu.

- Iznad plaže Povile je magistrala, koju nesretne životinje često ne uspiju prijeći. Pretpostavljam da je Točkicu udario auto nakon čega je pala s litice na plažu - kaže veterinarka Daniela.

Kako bi se lane što brže oporavilo, tehničarka Jelena odlučila mu je pružiti privremeni dom. Odvela ga je kući, gdje ga svaka dva sata hrani kozjim mlijekom.

U Točkicu su se, kaže, svi iz obitelji zaljubili na prvi pogled.

- Prekrasna je i predraga! Već se vezala za nas i prati nas u stopu poput psića, a osobito se zbližila s mojom jednoipolgodišnjom kćeri Lorom. Između njih dvije rodila se ogromna ljubav i sigurno će biti suza kad se naša Bambi bude vraćala u prirodno stanište - govori Jelena, inače vlasnica dva psa - doge i terijera, te mačka.

- Doga nam je trenutačno na školovanju i lane će prvi put vidjeti tek u nedjelju. Sigurna sam da će se odmah sprijateljiti. Pas je mužjak i iako je velik, zapravo je zaigrana i nježna beba i Točkica bi ga mogla doživjeti kao zamjensku mamu. Uostalom, doga je tu negdje po visini kao i srna - smije se veterinarska tehničarka iz Novog Vinodolskog.     

Lane se u njezinu domu odlično oporavlja - dobilo je sve potrebne lijekove i vitamine, a VET Centar Crikvenica sve je prijavio i lovačkom društvu jer se po hrvatskim zakonima divlja životinja ne smije držati kod kuće.

- Kad Točkica bude potpuno zdrava, pustit ćemo je u prirodu. Do tada beskrajno uživamo u njezinu društvu - zaključila je veterinarska tehničarka Jelena.

25. travanj 2024 03:24